• Het Dika-complex in Schoonhoven met de karakteristiek schoorsteen.
• Het Dika-complex in Schoonhoven met de karakteristiek schoorsteen.

Ontwikkeling Dika-terrein Schoonhoven nieuwe fase in?

Algemeen

SCHOONHOVEN • De gemeenteraad van Krimpenerwaard wordt voorgesteld om een positief advies te geven over het masterplan voor het Dika-terrein in Schoonhoven.

Hedis Project BV heeft op de locatie van de voormalige Dika-fabriek, Buiten de Veerpoort 3, plannen voor de bouw van 68 appartementen en een maatschappelijke ruimte van circa 700 vierkante meter. Minimaal zes appartementen worden gerealiseerd in de middenhuur; de overige zijn koopappartementen.

Schoorsteen
De doelgroep bestaat uit ouderen en gezinnen die ‘iets meer te besteden hebben’. De projectontwikkelaar verwacht dat nieuwe bewoners voornamelijk uit de regio komen en hier ook een woning achterlaten. Dit moet de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Voor de maatschappelijke ruimte wordt in overleg met de gemeente en de omgeving gezocht naar de juiste exploitant.

De markante schoorsteen op het terrein, die een gemeentelijk monument is, wordt gerestaureerd en overgedragen aan de gemeente. Ook wordt het oude bastion beter zichtbaar gemaakt.

Bezwaar
Omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de hoogte van de woontoren, die het dichtst bij de dijk is gepland. Dit vanwege een belemmering van hun uitzicht. Op de eerste woonlaag van het hoogste gebouw is de maatschappelijke ruimte voorzien. Omwonenden zien liever dat deze plint vervalt, zodat het gebouw een verdieping lager kan. Dit zou volgens het college echter ‘buiten de randvoorwaarden van het bestemmingsplan vallen’ en vertraging kunnen opleveren.

Ook loopt er nog een beroepsprocedure tegen het plan bij de Raad van State. Hierdoor is het bestemmingsplan nog niet onherroepelijk vastgesteld. De hoorzitting hierover was op 10 oktober; de uitspraak wordt binnenkort verwacht. 

Verwachte start
Na een positief advies over het masterplan, op de agenda van de gemeenteraad van 13 december, kan de ontwikkelaar op korte termijn de aanvraag voor de omgevingsvergunning indienen. De geplande start van de bouw is zomer 2023, de oplevering is in 2025 voorzien.

Het beoogde bouwterrein kent drie eigenaren: Dika, gemeente en de provincie. Dat maakt de ontwikkeling complex. Daarnaast is het gebied van twee hoogheemraadschappen: Stichtse Rijnlanden en Schieland en de Krimpenerwaard, en betreft het ook nog eens een buitendijkse bouwlocatie. Ofwel, ook Rijkswaterstaat heeft er een stem in.

Bouwen op de buitendijkse locatie betekent dat toekomstige bewoners een risico lopen op schade door overstroming. Zij zijn hier zelf aansprakelijk voor. Door de woningen op een dek op circa vier meter boven NAP te plaatsen wordt dit schaderisico volgens de ontwikkelaar beperkt. Wel zijn de realisatiekosten voor het project een stuk hoger dan bij een bouwlocatie binnendijks.