• De Breughelstraat in de Schilderswijk.
• De Breughelstraat in de Schilderswijk. Foto: Martijn Kuiler

Bewoners Schilderswijk nog in ongewisse: sloop of niet?

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL  • QuaWonen hoopt aan het begin van het nieuwe jaar duidelijkheid te geven over het al dan niet slopen van woningen in de Krimpense Schilderswijk. De woningcorporatie reageert daarmee op een aantal boze en verontruste bewoners - zowel huurders als kopers- die zich tot deze krant hebben gewend. Zij voelen zich ‘aan het lijntje gehouden’ en willen duidelijkheid over wat er boven hun hoofd hangt.

“Je kan bellen, maar krijgt steeds hetzelfde verhaal te horen”, geven de bewoners aan. “Dat ze er mee bezig zijn, het nog niet weten, maar je hoort vervolgens helemaal niks meer. Je kan zo geen kant op. We willen weten waar we aan toe zijn. Die onzekerheid is vreselijk, je loopt er constant mee in je hoofd en slaapt er slecht van.”

Woordvoerder Jacoline Hoogerwaard van QuaWonen gaat hier deels in mee en noemt het ‘vervelend’ voor de bewoners. Ze verduidelijkt: “Een deel van de woningen in deze wijk, aan de Albert Cuypstraat, Breughelstraat, Hobbemalaan, Lansing, Pieter de Hoochstraat en Vincent van Goghlaan, stond op de lijst voor een energieaanpak. Onderzoek, om te bepalen wat er mogelijk is, heeft aangetoond dat de technische staat slechter was dan voorzien. Dit vraagt investeringen die niet in verhouding staan tot de resterende levensduur. Dit heeft geleid tot een heroverweging, waarbij sloop niet uitgesloten wordt. Door de mix van huur- en koopwoningen in de diverse woonblokken is het lastig om een renovatie- of sloopplan te maken. We moeten kijken naar de meest optimale aanpak en dat is behoorlijk complex. Dit heeft ervoor gezorgd dat het langer duurt dan verwacht.”

Klankbordgroep
De zegsvrouw stelt dat bewoners hierover schriftelijk zijn geïnformeerd en alles ook is besproken met een klankbordgroep uit de wijk. De bewoners beamen dat eerste, maar zeggen verder niets te hebben vernomen vanuit de buurtvertegenwoordiging.

Hoogerwaard: “Tijdens dat overleg is aangegeven dat de projectleider een plan bij ons managementteam en de directie heeft neergelegd, maar dat zij, de raad van commissarissen en het centraal overleg huurdersverenigingen nog akkoord moeten geven. Zolang dit er niet is, wordt er nog niet verder gecommuniceerd. We denken nu begin januari meer duidelijkheid te kunnen geven.”

QuaWonen heeft kopers in afwachting hiervan geadviseerd nu geen grote investeringen aan de woning te doen. Hoogerwaard: “Naast sloop bestaat de mogelijkheid dat enkele blokken met veel koopwoningen beperkt gerenoveerd gaan worden. Dat maakt dat wij kopers zo veel mogelijk willen behoeden om nu investeringen te doen, die dadelijk nietig worden gemaakt of die door onderhoudswerkzaamheden van ons aangepast moeten worden.”

Verpaupering
Bewoners geven tegenover deze krant ook aan bang te zijn voor verpaupering van de buurt, nu vrijkomende woningen niet opnieuw worden verhuurd. Ze stellen dat een aannemer zelfs al opdracht krijgt om daar de boel ‘sloopklaar’ te maken. Hoogerwaard ontkent dit laatste stellig. “Woningen worden voor nu inderdaad leeg gehouden, totdat bekend is wat er mee gaat gebeuren. Mocht de woning gesloopt gaan worden, zullen wij die tijdelijk verhuren. Juist om zo verpaupering tegen te gaan. Mochten ze nu al ‘sloopklaar’ worden gemaakt, dan zouden wij er niets meer mee kunnen. Daarnaast zullen we ook aan alle woningen noodzakelijk onderhoud uitvoeren.”

Om huurders en kopers de mogelijkheid te geven om hun ongenoegen/gevoelens te uiten over het tot nu gelopen traject, houdt QuaWonen komende week verschillende inloopmomenten. Hoogerwaard: “Per gesprek wordt er een kwartier ingepland, maar mocht er meer besproken moeten worden, plannen we een nieuwe afspraak bij de bewoner thuis.”

Ze geeft tenslotte aan dat zodra een besluit bekend is, QuaWonen langs gaat bij alle huurders en kopers. “Om alle informatie te delen en wensen op te schrijven. Verder zullen we met de klankbordgroep en de stichting huurdersbelang Krimpen het sociaal plan of bij renovatie een renovatieplan opstellen. Indien er gesloopt wordt schrijven wij tijdens het huisbezoek specifieke woonwensen op. Daarna zullen huurders een urgentie krijgen en mogen zij voor lange tijd reageren op andere woningen in ons bezit. Daarbij kijken wij ook naar de optie van terugkeren. Mochten we willen kopen, dan zullen we in gesprek gaan woningeigenaren zelf.”