• De presentatie van het jubileumboek.
• De presentatie van het jubileumboek.

Familiebedrijf Mudde viert eeuwfeest

Zakelijk

LEKKERKERK • Het Lekkerkerkse familiebedrijf Mudde bestaat honderd jaar. Reden om het glas te heffen en een jubileumboek uit te brengen.

Normaal gesproken is het in de winkel van Expert Mudde, aan de Kerkweg, een komen en gaan van klanten. Maar donderdagavond was het anders: de zaak zat vol familie en genodigden, onder wie oud-burgemeester Roel Cazemier en wethouder Erik Wassink. 

“Ik ben speciaal uit Dokkum naar Lekkerkerk gekomen om de eerste uitgave van het jubileumboek ‘Een Eeuw Mudde in bedrijf’ in ontvangst te nemen,” stelt Cazemier. “Dat heeft alles te maken met de bijzondere mijlpaal van dit in Lekkerkerk gewortelde familiebedrijf én het feit dat ik voormalig eigenaar Bram Hofman zeer waardeer vanwege zijn inzet voor de jaarlijkse wielerronde.”

Link
Even na achten was het grote moment daar: de overhandiging van het door Jan Timmer geschreven en door diens Lekkerkerkse dorpsgenoot Gerard Visser vormgegeven boek. In ‘Een Eeuw Mudde in bedrijf’ krijgen de lezers via verhalen, interviews met trouwe klanten en relaties én veel historisch beeldmateriaal een helder beeld van de start en de ontwikkeling van de familieonderneming. Daarnaast biedt het werk een mooie link met het Lekkerkerk van vroeger tijden.

Warenhuis
“Bart Mudde, de opa van mijn vrouw Thea, is de zaak ooit begonnen,” vertelt Bram Hofman. “Hij startte met de verkoop van ijzerwaren en kachels en breidde zijn activiteiten van lieverlee steeds verder uit met onder meer huishoudelijke artikelen en galanterieën. Hij was in een aantal opzichten zijn tijd ver vooruit, mag je concluderen. Zo kwam hij op een gegeven moment op het idee om zijn winkel volgens een ‘warenhuis-principe’ in te richten. Dat had hij afgekeken tijdens zijn inkoopbezoeken aan Rotterdam. Aanvankelijk werd er vol scepsis naar gekeken, maar het werd een succes.”

In de hoogtijdagen van het familiebedrijf runden ook de drie zonen van Bart en Teuntje Mudde een eigen winkel. Uiteindelijk bleef er van hen één over: Expert Mudde, een bloeiende onderneming waar Robert Hofman, de zoon van Bram en Thea Hofman, de regie over voert. Ook hij is trots op het jubileum van ‘de zaak’. 

“Mooi ook dat de geschiedenis van ons bedrijf nu in boekvorm is uitgebracht”, zegt hij. “Uiteraard zijn we ook van plan om het eeuwfeest met onze klanten te gaan vieren. Dat gebeurt komend voorjaar.”

Wie het boek ‘Een Eeuw Mudde in bedrijf’ wil aanschaffen, kan daarvoor terecht in de winkel van Expert Mudde en bij Boekhandel WMW SaNorMa op winkelcentrum Raadhuisplein. De uitgave kost 17,50 euro.