Afbeelding
Foto: 123RF

‘Respijtzorg aan huis’ krijgt structureel karakter

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Gemeente Krimpenerwaard gaat na een succesvolle pilot de voorziening ‘Respijtzorg aan huis’ structureel inzetten. Doel is het ontlasten van mantelzorgers.

In de gemeente Krimpenerwaard zijn relatief veel inwoners mantelzorger: 17,6% tegenover een landelijk gemiddelde van 14,2%. 

Druk
“Tegelijkertijd zien we dat de druk op de mantelzorgers toeneemt”, weet wethouder Irma Bultman (sociaal domein). “Wanneer een mantelzorger langere tijd uit balans is, dan dreigt overbelasting met alle gevolgen van dien. Respijtzorg aan huis biedt een hoge mate van ondersteuning.”

Bij de voorziening komt een professional aan huis, die voor enkele uren per week de zorgtaken van de mantelzorger overneemt. Dit geeft hem of haar de ruimte om even op adem te komen. 

Pilot
De aanleiding voor het structureel inzetten van ‘Respijtzorg aan huis’ is de succesvolle pilot die de stichting Welzijn Krimpenerwaard met behulp van ‘coronamiddelen’ heeft gedraaid in de periode oktober 2021-september 2022.

Mantelzorgers die geregistreerd zijn bij de stichting Welzijn Krimpenerwaard worden geïnformeerd over deze voorziening via het steunpunt mantelzorg. Zij kunnen met de mantelzorgconsulente in gesprek over hun situatie en het aanbod voor mantelzorgondersteuning, waaronder Respijtzorg aan huis. 

Mantelzorgers die nog niet bekend zijn bij Welzijn Krimpenerwaard en gebruik willen maken van mantelzorgondersteuning, wordt gevraagd om contact op te nemen via info@welzijnkrimpenerwaard.com of 085-0662370.