• Jeina Stappers namens Krimpen Schoon aan het werk tijdens een opschoonactie.
• Jeina Stappers namens Krimpen Schoon aan het werk tijdens een opschoonactie. Foto: aangeleverd

Krimpen Schoon doet oproep: ‘Maak van Black Friday een Green Friday’

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpen Schoon roept Krimpenaren op om vrijdag 25 november aan te sluiten bij Green Friday, als tegenhanger van Black Friday. “Steek de handen uit de mouwen door bijvoorbeeld zwerfafval op te ruimen of lekker de natuur in te gaan voor een wandeling in plaats van te winkelen.”

De Amerikaanse Black Friday speelt ook in Nederland een steeds grotere rol. Steeds meer fysieke en online winkels doen mee aan dit kortingsfeest. Als duurzaam tegengeluid is er de landelijke Green Friday. Het wil consumenten bewust maken dat impulsaankopen zorgen voor overconsumptie, wat slecht is voor het milieu.  

Krimpen Schoon heeft voor deze dag geen activiteiten gepland. “Zelf ga ik wel aan de slag voor Green Friday”, geeft Krimpenaar Jan Slingerland aan, “en als Krimpen Schoon roepen we andere Krimpenaren op om ook een bijdrage te leveren, bijvoorbeeld door het opruimen van zwerfvuil.”

Slingerland is samen met Anja Mastenbroek en Arthur van der Molen kartrekker van Krimpen Schoon, een initiatief van de gemeente Krimpen aan den IJssel, KrimpenWijzer, Synerkri en QuaWonen. “We doen ons best om één keer per maand een opruimactie van zwerfafval te organiseren en dat lukt ons aardig. Inmiddels kunnen we rekenen op een aantal enthousiaste mensen die ons daarbij helpen. Ook ouders met kinderen komen een handje helpen. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee.”

De vrijwilligers van Krimpen Schoon zijn regelmatig te vinden bij de verschillende winkelcentra in Krimpen, het Gezondheidscentrum, het Zwaneneiland, het Middenweteringpark, bij de halte van de Waterbus of gewoon ergens in de wijk. Ook voor de komende tijd staat er weer het een en ander op het programma. Jan: “Door berichten op Facebook en in de krant melden zich steeds meer vrijwilligers voor onze opruimacties. Voor alle duidelijkheid, wij zijn niet de enigen die zwerfafval opruimen. Ook andere Krimpenaren dragen individueel een steentje bij om de straten en plantsoenen schoon te houden. Buiten de opschoonacties van Krimpen Schoon om, ruimen Anja, Arthur en ik ook regelmatig zwerfafval op in onze woonomgeving.”

Jan ziet dat het opruimen van zwerfafval wel degelijk helpt, “maar het is dweilen met de kraan open. Vooral langs fietspaden vind je veel zwerfafval.” Toch heeft het opruimen van zwerfafval volgens hem ook andere voordelen. “Voor de één is het lekker buiten zijn en je hoofd leegmaken. Voor de ander gaat het om lekker bewegen. Een andere bijkomstigheid is het contact met andere mensen. Als je bezig bent krijg je veel positieve reacties. Daarnaast hopen wij natuurlijk dat anderen het voorbeeld overnemen, zodat er steeds minder afval op straat, in de plantsoenen en in het water terechtkomt.”