‘Sint voor Schoonhoven’

schoonhoven • Om zoveel mogelijk kinderen een fijn Sinterklaasfeest te bezorgen is de actie ‘Sint voor Schoonhoven’ opgezet. Een initiatief van ondernemers en Welzijn Krimpenerwaard om zoveel mogelijk cadeautjes in te zamelen.

Sinds afgelopen zaterdag is Sinterklaas weer in het land. Inmiddels hangt op veel etalageruiten in Schoonhoven de rode poster van de actie. Het is de bedoeling dat mensen bij het kopen van cadeaus er eentje extra kopen voor een kind in de leeftijd tot 18 jaar. Deze extra cadeaus kunnen tot uiterlijk 30 november worden ingeleverd op één van de vijf inleveradressen in Schoonhoven. De finale is vrijdagmiddag 2 december om 16.00 uur. Dan is er voor de betreffende gezinnen een feestelijke bijeenkomst aan de Oranjeplaats. 

Doelgroep
“Vorig jaar was er een soortgelijke actie, maar dan landelijk georganiseerd. Ditmaal is besloten om de actie lokaal te houden”, legt goudsmid Kirsten Quaedackers uit. Vanuit de ondernemers is zij initiatiefneemster. “Er zijn gezinnen die geen Sinterklaas met cadeautjes kunnen vieren. Zeker nu is het voor mensen moeilijker vanwege de gestegen kosten van energie, boodschappen en kleding. We willen dat zoveel mogelijk kinderen het feest kunnen meemaken. Om de doelgroep te bereiken hebben we de samenwerking gezocht met Welzijn Krimpenerwaard.”

Vrijwilligers
“Het bijzondere van deze actie is dat we nu ook zelf het feest meemaken”, geeft welzijnscoördinator Nadia Zaidi aan. “Heel mooi dat we het straks kunnen vieren samen met Sinterklaas, de Pieten én de kinderen. Die krijgen tijdens het feest hun cadeautjes.” Statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne worden eveneens betrokken bij de festiviteiten. Deze groep is bekend bij Welzijn Krimpenerwaard. Om alles goed te regelen is er een grote groep vrijwilligers beschikbaar. Nadia: “Mensen die meedoen aan de actie verzoeken we om de cadeautjes niet in te pakken. Wij sorteren ze en pakken ze daarna in.”

Wie mogen er straks allemaal op het feest komen? Deze vraag is voornamelijk weggelegd voor welzijnsadviseur Roos Eijkelenboom. “Ik ben al bekend met veel gezinnen waarvoor we minimaregelingen aanvragen. Vorig jaar hadden we de actie ‘Pepernoot’. Echter stopte het bij het geven van het cadeautje. We gunnen ieder kind de magie van Sinterklaas. Daarom is deze actie ook zo fijn met het feest op 2 december. Mochten ouders vanwege schroom niet willen komen, dan spreken we af om de cadeautjes op een ander moment te overhandigen. Uiteraard zijn er gezinnen die nog niet in beeld zijn. Die mogen bij ons aangemeld worden.” 

Dirk Molenaar