woensdag 16 november

Cystine Carreon met #LOS in Goudse Schouwburg
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. In de one-woman-musical #LOS krijgt zangeres Ellen – gespeeld door Cystine Carreon – een onweerstaanbaar aanbod: ze kan een digitaal evenbeeld laten maken. Zo kan ze voortaan altijd alle ballen in de lucht houden. De ideale vrouw, perfecte moeder en ambitieuze artieste zijn. Alleen maar winst toch? Ellen waagt de sprong. En wat een verademing! Tot ze voor de moeilijkste keuze komt te staan die ze ooit heeft moeten maken… Want hoe kan je loslaten als het leven oneindig is? Kaarten: www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 17 november

Digitaal Café Lekkerkerk
10:00-11:00 Lekkerkerk, bibliotheek. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Bijbelstudie
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter. De eerste van een tweetal Bijbelstudies, gehouden door Ds. Oscar Lohuis, bekend van Christenen voor Israël, georganiseerd door de Evangelische Gemeente Krimpen. Het hoofdthema is: 'Wat is een Bijbelse gemeente?'. Toegang is gratis. Er is een korte pauze en ook is er gelegenheid tot vragenstellen. De tweede avond wordt gehouden op 15 december, eveneens in De Tuyter.

Film in Arto Theater
20:15 Schoonhoven, Arto Theater. Vertoond wordt 'Nomadland'. Na de sluiting van de gipsmijn in haar woonplaats op het platteland van Nevada, besluit Fern (Frances McDormand) haar busje in te pakken en de wijde wereld in te gaan. Als moderne nomade maakt ze kennis met de veerkracht en vindingrijkheid van een ander soort samenleving. In dit verhaal over hoop ontmoet Fern andere nomaden die zich opwerpen als de mentors in haar nieuwe leven in het uitgestrekte landschap van het Amerikaanse westen. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.artotheater.nl, bij Provence, Haven 63 in Schoonhoven of aan de kassa van het theater vanaf een uur voor aanvang.

Verhalen en muziek voor Bruce Springsteen-fans
20:15 Capelle a/d IJssel, Isala Theater. Volgend jaar komt Bruce Springsteen naar Nederland voor enkele optredens. Wie niet kan wachten zijn muziek live te horen, kan naar het Isala Theater komen voor Bruce & wij. Vrienden Kluun en Leon Verdonschot delen het verhaal over hun band met Bruce, en met elkaar vía Bruce. Joost Marsman en consorten brengen de rockmuziek naar Capelle. Kaarten via www.isalatheater.nl.

vrijdag 18 november

Lichtjesavond
16:00-20:00 Krimpen a/d Lek, Ontmoetingskerk. De Ontmoetingskerk is open voor iedereen die een kaarsje aan wil steken voor iemand die overleden is. Dat kan een overledene van het afgelopen jaar zijn, maar het kan ook voor iemand zijn, die al eerder is gestorven. Er is muziek om naar te luisteren en er wordt koffie geschonken. Op zondag 20 november worden tijdens de dienst in de Ontmoetingskerk de overledenen herdacht.

Speelgoedbeurs
19:00-20:30 Schoonhoven, Speelotheek 'Leentje beer', Tinbergenlaan 40. Speelotheek 'Leentje Beer' houdt weer een beurs met tweedehands speelgoed voor kinderen tot 12 jaar. Wie zelf speelgoed wil verkopen, kan kijken op www.leentjebeerschoonhoven.nl.

Klaverjassen
19:30 Schoonhoven, verenigingsgebouw ‘De Zilverstad’, Nieuwe Singel 39. Speelavond klaverjasclub ‘Op Goed Geluk’. Laatste uitslag: 1. John de Jong, 5365 punten; 2. Hans Spek, 5235 punten; 3. Ida Wagenaar, 5085 punten. Poedelprijs: Theo Hendriks, 3184 punten. Iedereen is welkom om een potje te komen kaarten.

Vogeltentoonstelling
20:00 Krimpen a/d IJssel, Vicenza 5. Vogelvereniging De Vogelvrienden houdt op vrijdag 18 en zaterdag 19 november haar jaarlijkse vogeltentoonstelling. Vrijdagavond van 20.00 tot 21.30 uur; zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

zaterdag 19 november

Kledingverkoop
10:00-14:00 Krimpen a/d IJssel, Mezenstraat 2. Stichting Mbuma houdt een tweedehands winterkleding verkoop in het zalencomplex van het kerkgebouw van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland. Nette kleding zowel voor jongens als meisjes en dames- en herenkleding voor kleine prijzen. Inleveren kleding: 06-24537901.

Vogeltentoonstelling
10:00 Krimpen a/d IJssel, Vicenza 5. Vogelvereniging De Vogelvrienden houdt op vrijdag 18 en zaterdag 19 november haar jaarlijkse vogeltentoonstelling. Vrijdagavond van 20.00 tot 21.30 uur; zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Najaarsconcert
14:30 Ammerstol, Het Gebouw, Lekdijk 75. Muziekvereniging Excelsior’64 uit Ammerstol geeft een gevarieerd najaarsconcert. Met optredens van de AMV-jeugd, de drumband en de fanfare. De toegang is vrij.

Lichtjesavond
16:00-20:00 Lekkerkerk, Grote- of Johanneskerk, Kerkplein 4. In de kerk is er gelegenheid om in een rustige en sfeervolle ambiance overleden dierbaren te gedenken. Er is muziek, er worden natuurfoto’s getoond en men kan een kaarsje aansteken. Er zijn vrijwilligers voor een gesprek als daar behoefte aan is.

Concert met kamermuziek
20:00 Schoonhoven, Remonstrantse kerk, Kruispoortstraat 10. Anna Lachegyi (viola da gamba) en André Poortvliet (klavecimbel) spelen barokmuziek. Op het programma staan werken van Johann Sebastian Bach en zijn zoon Carl Philipp Emanuel. Entree: 15 euro. Kaarten zijn te reserveren via www.consortofvoices.nl.

IJsseldijkkerkconcert
20:00 Krimpen a/d IJssel, IJsseldijkkerk. In de serie IJsseldijkkerkconcerten verzorgt het duo James Oesi (contrabas) en Merel Junge (piano) een feestelijk concert. Kaarten à 15 euro (incl. consumptie in de pauze en na afloop van het concert) zijn te bestellen via de website of telefonisch: (0180) 512856, 523190. Info: www.ijsseldijkkerkconcerten.nl.

Toneelvereniging Toreca weer op de planken
20:00 Stolwijk, Het Kwartier. Toneelvereniging Toreca uit Stolwijk speelt, na drie jaar niet te hebben opgetreden, de hilarische klucht 'Tante Bella’s beautysalon'. Kaarten zijn verkrijgbaar via torecatoneel@outlook.com

ABBAcz in het Cultuurhuis
21:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. ABBAcz, een van de beste ABBA-tributebands van Europa, komt naar het Cultuurhuis. Kaarten kosten 18,50 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur.

zondag 20 november

Musique au foyer, Verbraak-van Bijnen en Nienke Dingemans
15:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter. Joost Verbraak (bekend van o.a. Ralph de Jongh en Swamp Dogg) en Jan van Bijnen (bekend van o.a. Freek de Jonge, Rob de Nijs en Jim Keller) produceerden Nienke’s door critici jubelend ontvangen debuut-EP Devil On My Shoulder. Nienke Dingemans heeft ondanks haar jonge leeftijd een krachtige en doorleefde zangstem met karakter. Tickets: 7,50 euro via www.uitagendakrimpen.nl of aan de deur.

Live op zondag: The Murphy Jets
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. The Murphy Jets brengen een origineel goud van oud-repertoire, vanaf de jaren ‘60 tot de vroege jaren ‘70. Om op te dansen of gewoon naar te luisteren. Kaarten à 10 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

TiePies bij Cultureel Café Ammerstol
16:00 Ammerstol, Het Gebouw. De band TiePies staat op het podium bij Cultureel Café Ammerstol. Deze 'jong en belegen' band, met de bekende Ammerstollenaar Peter Dons als zanger, speelt klassieke hits uit de jaren 60 en 70. Entree: 7,50 euro.

maandag 21 november

Digitaal Café Bergambacht
15:00-16:00 Bergambacht, bibliotheek. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Klaverjassen
19:30 Bergambacht, De Waard. Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Pia Both, 4967 punten; 2. Cor van Rees, 4841 punten; 3. Bouke Glastra, 4829 punten. Ook nieuwe belangstellenden zijn welkom; de kaarters komen iedere maandag om 19.30 uur bijeen in De Waard te Bergambacht.

Muzikale workshop
20:00-22:00 Krimpen aan den IJssel, Streekmuseum. Huismuziek Krimpenerwaard organiseert de jaarlijkse muzikale workshop voor iedereen die een instrument bespeelt: van blaasinstrument en strijkers tot accordeon. Zeer ervaren of beginnend, dat maakt niet uit, iedereen is welkom. Aanmelden kan bij huismuziekkrimpenerwaard@gmail.com. Tijdens de workshop wordt o.a. gewerkt aan het Abendlied van Rheinberger. Ook wordt aandacht besteed aan zuiverheid en tonaliteit, waarbij de leiding in handen is van de zeer ervaren dirigent Imre Rolleman. Deelname kost 10 euro.

dinsdag 22 november

Lezing over Oude Hollandse Waterlinie
19:30 Bergambacht, bibliotheek. Leen Ouweneel geeft een lezing over de Oude Hollandse Waterlinie, met speciale aandacht voor de rol die Schoonhoven en Nieuwpoort er in speelden. In het Rampjaar van 1672 maakten de Hollanders gebruik van een waterlinie vanaf Amsterdam tot aan Heusden om de vijand tegen te houden. Ouweneel deed de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek naar de waterlinie en schreef ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van het Rampjaar een boek hierover. De lezing is gratis toegankelijk. Aanmelden via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

woensdag 23 november

Bingo in Cultuurhuis
19:30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. De bingoavond bestaat uit tien rondes. Kaarten kosten 11,50 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

donderdag 24 november

Filmavond: Nomadland
20:00 Haastrecht, Theater Concordia. Concordia Filmavond met dit keer de film ‘Nomadland’. Fern is in de 60. Ze is alles kwijtgeraakt sinds de kredietcrisis. Als moderne nomade reist ze met haar busje door het sterk veranderende Amerikaanse westen. Deze film wordt kort ingeleid door Jielis van Baalen, journalist en filosoof. De film draait in Theater Concordia op groot scherm. Kaarten (à 9 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Yvonne Keuls op bezoek bij Cultuurcafé
20:30 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter. In het kader van Nederland Leest is schrijfster Yvonne Keuls te gast bij het Krimpens Cultuurcafé. Haar boek 'Mevrouw mijn moeder' is het geschenkboek van Nederland Leest 2022. Keuls zal geïnterviewd worden door de Krimpense schrijfster Saskia Oudshoorn. Tevens zal ze voordragen uit haar werk en kunnen er vragen gesteld worden. Info: www.bibliotheekaandenijssel.nl/nederland-leest.

vrijdag 25 november

Budget kerstdiner kookworkshop
11:00 Lekkerkerk, bibliotheek. Voedselfamilie Krimpenerwaard geeft een workshop hoe je met weinig budget toch een smakelijk en gezond kerstdiner op tafel zet, met producten van dichtbij. In samenwerking met het Taalhuis en Welzijn Krimpenerwaard. Deelname is gratis. Docent: Ilonka Cirk. Aanmelden: taalhuis@debibliotheekkrimpenerwaard.nl, info@welzijnkrimpenerwaard.com of (0180) 669999.

Speelgoedbeurs Rudolf Steiner
18:30-21:00 Krimpen a/d IJssel, Rudolf Steinerschool, Memlingstraat 2. Op deze beurs wordt enkel duurzaam speelgoed (denk aan natuurlijke materialen, maar ook duurzaam plastic wat meerdere generaties meegaat zoals Lego en Playmobil) verkocht, maar ook puzzels, boeken, verkleedkleding en spellen. Iedereen kan vooraf speelgoed inleveren om te verkopen. Tijdens de beurs wordt het verkocht. Een deel van de opbrengst gaat naar de school, de rest naar de inbrenger. Meer informatie/speelgoed inbrengen: speelgoedbeursrudolfsteiner@gmail.com.

Marjolein Meijers in Theater De Tuyter
20:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8.
De tijd heeft even stil gestaan, maar muziek is van alle tijden. Marjolein Meijers (bekend van de Berini’s) speelt samen met Walter en Onno Kuipers de mooiste liedjes en deunen uit alle windstreken. Liedjes die je bij de strot grijpen. Schoon van eenvoud. Hilarisch herkenbaar, maar zeker niet alleen lollig. Tickets: 15 euro via www.uitagendakrimpen.nl of via bespreekbureau De Tuyter.

zaterdag 26 november

Speelgoedbeurs Rudolf Steiner
10:00-12:30 Krimpen a/d IJssel, Rudolf Steinerschool, Memlingstraat 2. Op deze beurs wordt enkel duurzaam speelgoed (denk aan natuurlijke materialen, maar ook duurzaam plastic wat meerdere generaties meegaat zoals Lego en Playmobil) verkocht, maar ook puzzels, boeken, verkleedkleding en spellen. Iedereen kan vooraf speelgoed inleveren om te verkopen. Tijdens de beurs wordt het verkocht. Een deel van de opbrengst gaat naar de school, de rest naar de inbrenger. Meer informatie/speelgoed inbrengen: speelgoedbeursrudolfsteiner@gmail.com.

Verkoop
10:00-14:00 Stolwijk, Tentweg 14. De vrouwenvereniging van Stolwijk houdt een verkoop, waarvan de opbrengst bestemd is voor zending en evangelisatie. Er is weer van alles te koop, Voor kinderen is er een speurtocht.

Koor- en samenzangavond
19:30 Krimpen a/d IJssel, kerkgebouw van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland, Nachtegaalstraat 3. Gemengd koor ‘Vox Humana’ geeft een koor- en samenzangavond, met medewerking van kinderkoor ‘Jong Vox Humana’ en organist Leendert Slobbe. Toegang gratis. Aan de uitgang wordt gecollecteerd voor Woestijnleven Petra.

Benefietconcert
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter. Dit jaar viert de Evangelische Gemeente Krimpen (EGK) dat zij inmiddels 25 jaar bij elkaar komt in ontmoetingscentrum De Tuyter. In dat kader is er een benefietconcert met Reni en Elisa Krijgsman, bekend van de Opwekkingsconferenties en uitzendingen van Family7. Kaarten zijn verkrijgbaar zijn bij boekhandel Brugzicht aan de Stad en Landschap in Krimpen aan den IJssel. Het betreft ‘gratis’ kaarten.

Toneelvereniging Toreca weer op de planken
20:00 Stolwijk, Het Kwartier. Toneelvereniging Toreca uit Stolwijk speelt, na drie jaar niet te hebben opgetreden, de hilarische klucht ‘Tante Bella’s beautysalon’. Kaarten zijn verkrijgbaar via torecatoneel@outlook.com

zondag 27 november

Verbindingswandeling
14:00 Krimpen a/d Lek, Surfplas in recreatiegebied Krimpenerhout. Deze wandeling is voor iedereen die zich eenzaam voelt, graag met iemand anders zou willen praten over wat er in hem of haar omgaat, of andere mensen wil ontmoeten. Deelname is gratis. Aanmelden: 06 23209404/holistischebegeleiding@kpnmail.nl. Op www.holistischepraktijkhandinhand.nl staat meer informatie.

Muziek op zondagmiddag: Hans Somers en Netty Reek
15:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. Het duo Hans Somers en Netty Reek verzorgt onder de titel 'Op z'n Nederlands' een optreden in het Cultuurhuis. Met bekende liedjes en eigen werk. Kaarten kosten 5 euro en zijn online verkrijgbaar op www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Adventsconcert
15:00 Ammerstol, Dorpskerk. Vocaal Ensemble Cappella Constancis verzorgt een Adventsconcert met werken van onder anderen Bach, Rutter, Rheinberger en Lauridsen. Het koor staat onder leiding van dirigent Mirjam Warnas met aan de vleugel de vaste pianist Jeroen Liedorp. Toegangskaarten à 15 euro (inclusief consumptie) zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk (alleen contant) of te reserveren via cappellaconstancis1@gmail.com en bij de leden van het koor.

woensdag 30 november

De Grote Sinterklaasfilm: Trammelant in Spanje
15:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter. Als de boeven Mammie en Stan uit de gevangenis komen, besluiten ze wraak te nemen op Sinterklaas. Want hij heeft er tenslotte voor gezorgd dat ze daar terecht zijn gekomen. Ze reizen af naar Spanje om ervoor te zorgen dat Sinterklaas niet naar Nederland kan komen. Wanneer de Pieten merken dat alle deuren van het kasteel op slot zitten en de telefoonlijnen zijn doorgesneden breekt paniek uit, nu kunnen ze niet meer naar Nederland! Lukt het Sinterklaas en de Pieten om op tijd in Nederland te komen of zijn Mammie en Stan ze te slim af? Tickets: 3,50 euro via www.uitagendakrimpen.nl

Lezing over ontstaan K'waard
20:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. Op uitnodiging van de historische verenging Crempene geeft Paul in het Veld van de Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK) een lezing over het ontstaan van de Krimpenerwaard. De lezing volgt na het huishoudelijke gedeelte van de najaarsvergadering van de historische vereniging en is voor iedereen toegankelijk.