• Frans van den Dool met zijn nieuwe bundel.
• Frans van den Dool met zijn nieuwe bundel. Foto: John Wijntjes

Frans van den Dool presenteert nieuw boek: ‘Slechts van horen zeggen…’

Algemeen

BERGAMBACHT • Na de succesvolle uitgave van het boekje ‘Zoals de wind een dakraam kan bewegen’ in 2020 heeft Bergambachtenaar Frans van den Dool een volgende bundel uitgebracht. ‘Slechts van horen zeggen…’ is gevuld met verhalen bij gedichten, die als gebeden klinken.

Afgelopen zaterdag werd het boek gepresenteerd in de Ontmoetingskerk te Bergambacht, waar tevens een klassiek optreden van de jonge Nederlandse muzikale talenten Sascha Witteveen (contrabas) en Jorian van Nee (piano) op het programma stond. Wethouder Pascal van der Hek nam het eerste exemplaar in ontvangst. De opbrengst van de verkoop van de bundel is voor Mercy Ships, een goededoelenorganisatie, die medische zorg met ziekenschepen toegankelijk maakt voor de allerarmsten.

Hartverwarmend
“De reacties op mijn eerste bundel waren hartverwarmend,” aldus Frans van den Dool. “Het mogen delen van gevoelens en gedachten vanuit herkenbare situaties uit het dagelijks leven is waardevol. Ik ben niet literair geschoold, maar tijdens de vele wandelingen die ik de afgelopen twee jaar maakte na het overlijden van mijn vrouw kwamen de verhalen in dichtvorm zomaar ‘aanwaaien’. De vogels in de natuurgebieden in de Krimpenerwaard werden mijn vrienden, vandaar dat de ondertitel van mijn boek luidt: ‘en hoor de bos- en weidevogels fluitend roepen’. De inspiratie die ik kreeg van mijn gevleugelde kameraden is onbegrensd. Een prachtige grutto siert dan ook de voorkant van het boek.”

Frans van den Dool is al jaren gepensioneerd, nadat hij zijn internationaal bedrijf in zwaar transport, dat tevens importeur was van hijskranen en hoogwerkers, verkocht. Daarnaast spande de Bergambachtenaar zich in voor waterpoloclub BZC, het onderwijs, BAB in actie en deed hij veel kerkelijk werk.

“Het zit in mijn genen om iets voor anderen te betekenen,” vervolgt Van den Dool. “Hopelijk is het boek een inspiratiebron voor de momenten, die er toe doen. Ik hoop ook dat de teksten net als in mijn vorige boek aanreikingen zijn in de zoektocht naar geloof en leven.”

Rode draad
God is de rode draad in het leven van Frans van den Dool. De teksten in zijn bundel zoeken steeds weer naar verbindingslijnen met Gods aanwezigheid en de vraag: God, waar bent u? “Ik hoop dat wat ik opschrijf over verdriet, sterven en geluk onderwerpen zijn waarin mensen zich herkennen en het als steun zien.”

Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Slingerland.

Wim Kroone