• Ontmoetingswinkel 'De Koster' heeft haar onderkomen in een ruim pand aan de Goudseweg.
• Ontmoetingswinkel 'De Koster' heeft haar onderkomen in een ruim pand aan de Goudseweg. Foto: Martijn Kuiler

Ontmoetingswinkel ‘De Koster’ in Stolwijk biedt warm welkom

Algemeen

STOLWIJK • Bij inloopwinkel ‘De Koster’ in Stolwijk voel je direct de warmte. Niet zozeer van de kachel, maar meer qua gastvrijheid en vriendelijkheid. “We willen dan ook een laagdrempelige ontmoetingsplaats zijn voor iedereen hier in het dorp”, vertellen Arie van Zaanen en Rokus van Herk enthousiast aan de gezellige ‘stamtafel’ in de winkel aan de Goudseweg 3.

Het forse meubel staat op een prominente plek, middenin de ruimte. Bezoekers kunnen er zo aanschuiven. “Koffie en thee staan hier altijd klaar”, geeft Arie aan onder het genot van een ‘bakkie’ en een stroopkoek. “Het is de plek voor zomaar een gezellig praatje, maar ook een goed gesprek over serieuzere zaken gaan we zeker niet uit de weg”, vult Rokus aan. De twee hebben zitting in de ‘kerngroep’ van de inloop.

Ontmoeting en verbinding
De inloopwinkel is begin 2020 opgezet vanuit de Hervormde gemeente in Stolwijk. Rokus: “We zochten naar een laagdrempelige gelegenheid voor ontmoeting en verbinding tussen inwoners.” Arie vult aan: “In eerste instantie dachten we nog aan iets van een winkeltje om meubels in te zamelen en op te knappen, maar dat werd het toch niet. Uiteindelijk is voor dit concept gekozen.” De benodigde financiën kwamen vanuit de erfenis van de overleden koster Johan de Jong, die zich tientallen jaren in Stolwijk dienstbaar heeft gemaakt naar de gemeente toe. “Zo kon dit nieuwbouwpand worden betrokken. Zonder was dit nooit mogelijk geweest”, geeft Arie eerlijk aan, “dan hadden we nu vast ergens in een oud winkelpand of wellicht een schuur gezeten, maar de puzzelstukjes vielen nu zo samen en we zijn er blij mee. De naam was overigens ook snel gekozen: ‘De Koster’.”

De twee willen benadrukken dat de ontmoetingswinkel zeker niet alleen bedoeld is voor mensen uit de kerkgemeenschap. Rokus: “Iedereen, wel of niet gelovig, kan hier zo binnenstappen voor een bak koffie en een praatje. Een soort van dorpshuis dus eigenlijk.”

Fris en modern
In de strak ogende ruimte niks geen donkere en sombere kleuren, maar fris met een moderne uitstraling. Arie: “Dat is het werk van een binnenhuisarchitect. Schilderen en bijvoorbeeld het maken van de kasten hebben we allemaal zelf gedaan.” De coronaperiode heeft de plannen met de winkel wel flink in de weg gezeten. Arie: “We waren koud open of we konden de deur alweer in het slot doen vanwege alle coronamaatregelen. Na een herstart met nog de nodige beperkingen zijn we nu pas weer echt goed op stoom.”

Het enthousiaste vrijwilligersteam heeft dan ook voor de komende maanden een creatief programma samengesteld met verschillende workshops. Van cupcakes maken tot glas graveren, maar zomaar binnenstappen om een uurtje te breien aan de tafel, met een gezellig praatje, kan natuurlijk ook, zo geven de twee aan. Tevens wordt er elke tweede zaterdag van de maand - vanaf 12 november - tussen 9.30 en 11.00 uur een Repair Café gehouden, waar dorpsbewoners samen met vrijwillige reparateurs hun huishoudelijke apparaten weer aan de praat kunnen proberen te krijgen. Daarnaast is er een ruim aanbod aan leuke en goedkope cadeautjes en wenskaarten.

Ontmoetingswinkel ‘De Koster’ is open op woensdag (9.30-12.00 uur), donderdag (9.30-12.00 uur/13.30-16.00 uur), vrijdag (13.30-16.00 uur) en zaterdag (9.30-12.00 uur). Ook te vinden op Facebook en Instagram.