dinsdag 8 november

Lezing Schoonhovense schippers
19:00 Schoonhoven, bibliotheek. Kees van Buren en Leen Ouweneel geven een duo-lezing over Schoonhovense schippers. Kees van Buren (1938) ging op 12-jarige leeftijd bij zijn vader, zandschipper uit Nieuwpoort, in de leer. Op zijn 18e vaart hij al zelfstandig. De liefde voor het leven op het water laat hij in 2002 los als hij na 52 jaar stopt met varen. Daar valt natuurlijk heel wat over te vertellen. Leen Ouweneel, ook telg uit een schippersfamilie, geeft een kijkje in de scheepsbedrijvigheid in Schoonhoven tot de jaren zestig, als de vrachtauto het goederenvervoer overneemt. Op de bijbehorende expositie in de bibliotheek zijn ook foto’s en documenten van de verenigde beurtdiensten K.O.M. (Kortlever, Ooms, Meijer) te bekijken, ter beschikking gesteld door Wim Kortlever. De toegang is gratis. Aanmelden via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

Parkinsoncafé
19:30 Reeuwijk, Dienstencentrum De Spil, Poelruit 12. Deze avond wordt verzorgd door neuroloog dr. S. Lipka en Christa Plasschaert, parkinsonverpleegkundige, beiden in het GHZ te Gouda. Het thema is: 'Duadopapomp en DBS'. Als ervaringsdeskundige is er een Parkinsonpatiënt aanwezig, die al jaren ervaring heeft met deze pomp. In verband met de organisatie is vooraf aanmelden verplicht: info@parkinsoncafereeuwijk.nl (graag naam, adres en aantal personen doorgeven).

Workshop voor ouders
19:30 Krimpen a/d IJssel, Holistische Praktijk Hand in Hand, Nieuwe Tiendweg 11a. Workshop voor ouders van een kind tussen de 12 en 18 jaar. Het thema is omgaan met moeilijk gedrag, hooggevoeligheid, angsten, veranderingen, verslavingen en meer. Deelname is gratis. Aanmelden: 06-23209404/holistischebegeleiding@kpnmail.nl. Op www.holistischepraktijkhandinhand.nl staat meer informatie.

woensdag 9 november

Lezing over ‘revolutiejaar 1795’
20:00 Haastrecht, 't Raedthuys. Historicus Christiaan van der Spek houdt op uitnodiging van Historische Vereniging Haastrecht een lezing over het revolutiejaar 1795 in 't Raedthuys te Haastrecht. Bezoekers kunnen zich laten meevoeren naar een korte maar intense periode uit de vaderlandse geschiedenis, die mede voortvloeide uit de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen bij de Vlist in 1787. De toegang tot deze bijeenkomst is gratis. Aanmelden kan per e-mail bij secretarishvh@gmail.com; er is een beperkt aantal plaatsen. Voor meer informatie: www.historischevereniginghaastrecht.nl

donderdag 10 november

Historische film: Zuid-Hollands Welvaren
10:30 Schoonhoven, bibliotheek. Elke tweede donderdag van de maand wordt in de bibliotheek van Schoonhoven een film over de geschiedenis van Schoonhoven of omgeving vertoond. Dit keer wordt de film Zuid-Hollands Welvaren gedraaid; een film over de historie van Zuid-Hollandse scheepvaart. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Ouderendag
10:30 Stolwijk, Het Kwartier. Gezellige dag met film, lunch en een optreden van Muzikaaltheater aan huis. Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar bij de Flach, aan het Dorpsplein in Stolwijk.

Seniorenmiddag
14:00 Krimpen a/d Lek, 't Voorhof, Dorpsstraat 1. Conny van den Eijnden uit Piershil verzorgt deze middag een lezing over de betekenis en herkomst van voor- en achternamen. Voor vervoer kan tot uiterlijk 8 november contact worden opgenomen met Riet de Ridder, telefoonnummer (0180) 512357.

Informatieavond over ‘Je kind en social media’
19:00 Lekkerkerk, bibliotheek, Talmastraat 1. Preventiedeskundige Shirley van Gom van Brijder geeft in de bibliotheek van Lekkerkerk informatie voor ouders/opvoeders over de gevaren van social media, verslaving, pestgedrag (’shaming’), gamen en andere zaken. Toegang is vrij. Aanmelden bij de bibliotheek (0180-669999 of taalhuis@debibliotheekkrimpenerwaard.nl) of bij WelZijn Krimpenerwaard (085-0662370/info@welzijnkrimpenerwaard.com).

Spelavond ‘t Wilgegat
19:30 Willige Langerak, Buurthuis ’t Wilgegat. Nieuwe spelavond, waarbij het klaverjassen en biljarten om 19.30 uur begint en het rummikuppen om 20.00 uur. Uitslag 27 oktober: bij het rummikuppen was Nel Verhoef met 13 strafpunten de beste, bij het klaverjassen Janny Rodriguez met 5445 punten. Nieuwe deelnemers zijn welkom.

Verhalen- en muziekavond
20:00 Krimpen a/d IJssel, Streekmuseum Krimpenerwaard. Afwisselend programma met verhalen, gedichten en muziek. Met de vertellers Stella Speksnijder, Carla Verhoef, Marian Wierenga en Hugo Gastkemper en dichter Hans Wierenga. Rex Wierenga verzorgt de muziek. De verhalen zijn uit alle windstreken.

Film: Downton Abbey: A New Era
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Elke tweede donderdag van de maand wordt er een film vertoond in Theater De Tuyter. Met deze keer 'Downton Abbey: A New Era'. Waan je in het Engeland van de jaren 20 in het prachtige Yorkshire. Violet komt op mysterieuze wijze in het bezit van een villa in Zuid-Frankrijk. In Downton Abbey: A New Era keert de gehele originele cast van Downton Abbey opnieuw terug naar het landhuis van de familie Crawley en daar voorbij. Tickets: 5 euro via www.uitagendakrimpen.nl of aan de deur.

vrijdag 11 november

Top Gun-marathon
19:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Vertoond worden beide Top Gun films. De filmavond start met de film uit 1986. Maverick (de jonge Cruise) wordt samen met zijn copiloot Goose (Edwards) aangenomen bij Top Gun, een keiharde marine-opleiding voor piloten. Hij gaat hier de concurrentie aan met een andere toppiloot, Iceman (Kilmer). Na de pauze volgt de nieuwe 'Top Gun: Maverick'. Het is jaren geleden dat Pete ‘Maverick’ Mitchell de pilotenopleiding volgde bij Top Gun. Inmiddels is hij een oude rot in het vak en is hij onverwachts teruggekeerd. Hij neemt vervolgens de rol van mentor op zich om een nieuwe generatie gevechtspiloten op te leiden. Tickets: 10 euro via www.uitagendakrimpen.nl.

Ledenavond met lezing
20:00 Ouderkerk a/d IJssel, De Drie Maenen. Historische vereniging Ouderkerck op d'IJssel houdt een ledenavond met lezing. Bij binnenkomst worden bezoekers ontvangen met een kopje koffie/thee. Introducés zijn welkom. De lezing met foto’s en filmbeelden gaat over de watersnoodramp van 1953 en de strenge winter van 1963 in Ouderkerk.

zaterdag 12 november

‘Kunst of kitsch’ in bibliotheek Bergambacht
10:00-12:00 Bergambacht, bibliotheek. Speciale editie van het Historisch Café. Onder de noemer ‘Kunst of Kitsch’ kunnen bezoekers antieke voorwerpen en andere historische bescheiden meenemen en deze laten beoordelen door verzamelaar Peter Sluisman. Geen sieraden, boeken of grote schilderijen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Grote postzegel- en muntenbeurs
10:00-16:00 Krimpen aan den IJssel, sporthal De Boog. Filatelistenvereniging IJssel- en Lekstreek houdt een grote postzegel- en muntenbeurs. Er is voor ieder wat wils: postzegels, ansichtkaarten, brieven en munten. Parkeren en toegang zijn gratis. Meer informatie over de huur van tafels: Leen de Kooter, 06-53287218/l.dekooter@live.nl

'De matria-cirkel'
13:00 Krimpen a/d IJssel, BuurtKamer ‘De Vijverhoek’, Lage Vijver 2. Presentatie 'De matria-cirkel, vrouwen & genealogie' door kunstenaar Carla van Beers voor de Rotterdamse afdeling van de Nederlandse Vereniging voor Genealogie. In een zoektocht naar haar voormoeders reist zij via de vrouwelijke lijn terug naar het begin van de zestiende eeuw. Ze beschrijft een genealogische zoektocht die veertien generaties omvat en introduceert de Matria-Cirkel als instrument om het uitgebreide spectrum van moeders en dochters zichtbaar te maken. 'Voorouderonderzoek is geen macho-aangelegenheid meer'. Zowel leden als niet-leden zijn welkom tijdens deze gratis toegankelijke bijeenkomst.

Bingo
15:00 Stolwijk, Het Kwartier. Oranjevereniging Stolwijk houdt een bingomiddag voor jong en oud. Er zijn vier rondes. De prijzen worden aangeboden door de Stolwijkse ondernemers en door de Oranjevereniging Stolwijk. Toegang is gratis. Bingokaarten kosten 1,50 euro per stuk of 5 euro voor vier bingokaarten. Leden van de Oranjevereniging ontvangen drie gratis bingokaarten. Aanmelden kan via willar@oranjeverenigingstolwijk.nl of via 06-48502180.

Najaarsconcert Excelsior met nieuwe dirigent
20:00 Ouderkerk a/d IJssel, De Drie Maenen. Muziekvereniging Excelsior uit Ouderkerk a/d IJssel geeft in de grote zaal van De Drie Maenen het eerste ‘grote’ concert met de nieuwe dirigent Jesse Zandee. Op het programma staat een afwisseling van bekende en minder bekende muziekstukken, zoals Une Belle Histoire, Rhapsody of the Low Countries, The Mask of Zorro, Abba Gold en The Jungle Book. Daarnaast wordt een gastoptreden verzorgd door leden van het Gouds Muziektheater. Zij zingen een aantal meerstemmige liedjes als voorproefje van het komische toneelstuk ‘De mislukte maestro’, dat op zaterdag 22 april 2023 in De Drie Maenen opgevoerd wordt door het Gouds Muziektheater met medewerking van het harmonieorkest van Excelsior. De toegang is gratis; in de pauze wordt een verloting gehouden om de kosten te dekken. Meer informatie: www.excelsiorouderkerk.nl

Najaarsconcert projectkoor ‘Revive’
20:00 Schoonhoven, kerkgebouw 'De Hoeksteen', Albert Schweitzerlaan 2. Het projectkoor ‘Revive’ o.l.v. Wim de Penning voert het Oratorium ‘Ruth’ uit. Een verhaal uit de Bijbel dat nog steeds actueel is in deze tijd van vluchtelingen, dat al zingend en vertellend wordt weergegeven. Medewerkende musici zijn André de Jager (orgel), Lennart Morée (piano) en Marjolein de Wit (fluit). Kaarten zijn te bestellen via secretariaat@projectkoorrevive.nl. Volwassenen 15 euro, tieners 12-16 jr. 9 euro en tot 12 jr. gratis entree.

zondag 13 november

Cabauws Darts Masters
13:00 Cabauw, In 't Witte Paard, Cabauwsekade 42. Single toernooi darten (501). Inschrijfgeld: 5 euro per single. Inschrijfgeld is prijzengeld. Inschrijven aan de bar of via 06-39868465. Zie ook www.stichtingbrutus.nl. Maximaal 64 personen.

The D’Ukes in De Tulp
15:00 Bergambacht, De Tulp, Huijbrechtstraat 2. Sfeervolle muziek gebracht op akoestische wijze. The D’Ukes bestaat uit Menno van der Bruggen, Thako van den Heuvel en Andre Hendriks. Dit trio maakt 'old era jazzmuziek' uit de jaren 20 van de vorige eeuw, aangevuld met country en bluegrassmuziek. Dit alles wordt uitgevoerd op de ukelele. Entree: 5 euro. Aanmelden kan tot vrijdag 11 november 12.30 uur bij WelZijn Krimpenerwaard, 085-0662370/info@welzijnkrimpenerwaard.com.

maandag 14 november

Veilig internetbankieren
14:00 Bergambacht, bibliotheek, Pleinstraat 4. Bibliotheek Krimpenerwaard en Welzijn Krimpenerwaard houden een bijeenkomst over veilig internetbankieren. Een medewerker van Rabobank geeft inzicht geven in hoe internetcriminelen te werk gaan en hoe men kan voorkomen dat men daarvan de dupe wordt. De bijeenkomst is gratis bij te wonen, maar er is een maximum aantal deelnemers. Aanmelden kan tot 10 november via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl of bij een van de bibliotheken.

Klaverjassen
19:30 Bergambacht, De Waard. Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Hans Mudde, 5129 punten; 2. Piet Verdel, 5015 punten; 3. José van Schoonhoven, 5010 punten. Ook nieuwe belangstellenden zijn welkom; de kaarters komen iedere maandag om 19.30 uur bijeen in De Waard te Bergambacht.

dinsdag 15 november

Contactmiddag PCOB
14:00 Krimpen a/d IJssel, kerkelijk centrum 'De Rank', Albert Schweitzerlaan 8. Contactmiddag van de PCOB-afdeling Krimpen aan den IJssel e.o. Onderwerp is 'Luchthavenpastoraat', een presentatie door Marieke Meiring.

woensdag 16 november

Cystine Carreon met #LOS in Goudse Schouwburg
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. In de one-woman-musical #LOS krijgt zangeres Ellen – gespeeld door Cystine Carreon – een onweerstaanbaar aanbod: ze kan een digitaal evenbeeld laten maken. Zo kan ze voortaan altijd alle ballen in de lucht houden. De ideale vrouw, perfecte moeder en ambitieuze artieste zijn. Alleen maar winst toch? Ellen waagt de sprong. En wat een verademing! Tot ze voor de moeilijkste keuze komt te staan die ze ooit heeft moeten maken… Want hoe kan je loslaten als het leven oneindig is? Kaarten: www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 17 november

Digitaal Café Lekkerkerk
10:00-11:00 Lekkerkerk, bibliotheek. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Verhalen en muziek voor Bruce Springsteen-fans
20:15 Capelle a/d IJssel, Isala Theater. Volgend jaar komt Bruce Springsteen naar Nederland voor enkele optredens. Wie niet kan wachten zijn muziek live te horen, kan naar het Isala Theater komen voor 'Bruce & wij'. Vrienden Kluun en Leon Verdonschot delen het verhaal over hun band met Bruce, en met elkaar vía Bruce. Joost Marsman en consorten brengen de rockmuziek naar Capelle. Kaarten via www.isalatheater.nl.

vrijdag 18 november

Speelgoedbeurs
19:00-20:30 Schoonhoven, Speelotheek 'Leentje beer', Tinbergenlaan 40. Speelotheek 'Leentje Beer' houdt weer een beurs met tweedehands speelgoed voor kinderen tot 12 jaar. Wie zelf speelgoed wil verkopen, kan kijken op www.leentjebeerschoonhoven.nl.

Vogeltentoonstelling
20:00 Krimpen a/d IJssel, Vicenza 5. Vogelvereniging De Vogelvrienden houdt op vrijdag 18 en zaterdag 19 november haar jaarlijkse vogeltentoonstelling. Vrijdagavond van 20.00 tot 21.30 uur; zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

zaterdag 19 november

Kledingverkoop
10:00-14:00 Krimpen a/d IJssel, Mezenstraat 2. Stichting Mbuma houdt een tweedehands winterkleding verkoop in het zalencomplex van het kerkgebouw van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland. Nette kleding zowel voor jongens als meisjes en dames- en herenkleding voor kleine prijzen. Inleveren kleding: 06-24537901.

Vogeltentoonstelling
10:00 Krimpen a/d IJssel, Vicenza 5. Vogelvereniging De Vogelvrienden houdt op vrijdag 18 en zaterdag 19 november haar jaarlijkse vogeltentoonstelling. Vrijdagavond van 20.00 tot 21.30 uur; zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

‘Het paard van Sinterklaas’
10:30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. In het Cultuurhuis wordt tweemaal de theatershow 'Het paard van Sinterklaas' gespeeld. Om 10:30 uur (uitverkocht) en om 13:30 uur. Kaarten kosten 5 euro en zijn te bestellen op www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of verkrijgbaar bij de receptie op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur.

Najaarsconcert
14:30 Ammerstol, Het Gebouw, Lekdijk 75. Muziekvereniging Excelsior’64 uit Ammerstol geeft een gevarieerd najaarsconcert. Met optredens van de AMV-jeugd, de drumband en de fanfare. De toegang is vrij.

Concert met kamermuziek
20:00 Schoonhoven, Remonstrantse kerk, Kruispoortstraat 10. Anna Lachegyi (viola da gamba) en André Poortvliet (klavecimbel) spelen barokmuziek. Op het programma staan werken van Johann Sebastian Bach en zijn zoon Carl Philipp Emanuel. Entree: 15 euro. Kaarten zijn te reserveren via www.consortofvoices.nl.

IJsseldijkkerkconcert
20:00 Krimpen a/d IJssel, IJsseldijkkerk. In de serie IJsseldijkkerkconcerten verzorgt het duo James Oesi (contrabas) en Merel Junge (piano) een feestelijk concert. Kaarten à 15 euro (incl. consumptie in de pauze en na afloop van het concert) zijn te bestellen via de website of telefonisch: (0180) 512856, 523190. Info: www.ijsseldijkkerkconcerten.nl.

Toneelvereniging Toreca weer op de planken
20:00 Stolwijk, Het Kwartier. Toneelvereniging Toreca uit Stolwijk speelt, na drie jaar niet te hebben opgetreden, de hilarische klucht 'Tante Bella’s beautysalon'. Kaarten zijn verkrijgbaar via torecatoneel@outlook.com

ABBAcz in het Cultuurhuis
21:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. ABBAcz, een van de beste ABBA-tributebands van Europa, komt naar het Cultuurhuis. Kaarten kosten 18,50 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur.

zondag 20 november

Musique au foyer, Verbraak-van Bijnen en Nienke Dingemans
15:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter. Joost Verbraak (bekend van o.a. Ralph de Jongh en Swamp Dogg) en Jan van Bijnen (bekend van o.a. Freek de Jonge, Rob de Nijs en Jim Keller) produceerden Nienke’s door critici jubelend ontvangen debuut-EP Devil On My Shoulder. Nienke Dingemans heeft ondanks haar jonge leeftijd een krachtige en doorleefde zangstem met karakter. Tickets: 7,50 euro via www.uitagendakrimpen.nl of aan de deur.

maandag 21 november

Digitaal Café Bergambacht
15:00-16:00 Bergambacht, bibliotheek.Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Muzikale workshop
20:00-22:00 Krimpen aan den IJssel, Streekmuseum. Huismuziek Krimpenerwaard organiseert de jaarlijkse muzikale workshop voor iedereen die een instrument bespeelt: van blaasinstrument en strijkers tot accordeon. Zeer ervaren of beginnend, dat maakt niet uit, iedereen is welkom. Aanmelden kan bij huismuziekkrimpenerwaard@gmail.com. Tijdens de workshop wordt o.a. gewerkt aan het Abendlied van Rheinberger. Ook wordt aandacht besteed aan zuiverheid en tonaliteit, waarbij de leiding in handen is van de zeer ervaren dirigent Imre Rolleman . Deelname kost 10 euro.

woensdag 23 november

Bingo in Cultuurhuis
19:30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis.De bingoavond bestaat uit tien rondes. Kaarten kosten 11,50 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur.

donderdag 24 november

Yvonne Keuls op bezoek bij Cultuurcafé
20:30 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter.In het kader van Nederland Leest komt schrijfster Yvonne Keuls op bezoek bij het Krimpense Cultuurcafé. Ze wordt geïnterviewd door de Krimpense schrijfster Saskia Oudshoorn. Het geschenkboek van Nederland Leest 2022 is 'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls. Met dit boek richtte ze een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder. Uiteraard zal Keuls voordragen uit haar werk en is er ruimte voor het stellen van vragen. Info: www.bibliotheekaandenijssel.nl/nederland-leest.

vrijdag 25 november

Marjolein Meijers in Theater De Tuyter
Marjolein Meijers (bekend van de Berini’s) speelt samen met Walter en Onno Kuipers de mooiste liedjes en deunen uit alle windstreken. Liedjes die je bij de strot grijpen. Schoon van eenvoud. Hilarisch herkenbaar, maar zeker niet alleen lollig. Locatie: Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8 in Krimpen aan den IJsselTickets: € 15,= via www.uitagendakrimpen.nl of via bespreekbureau De Tuyter

zaterdag 26 november

Verkoop
10:00-14:00 Stolwijk, Tentweg 14De vrouwenvereniging van Stolwijk houdt een verkoop, waarvan de opbrengst bestemd is voor zending en evangelisatie. Er is weer van alles te koop, Voor kinderen is er een speurtocht.

Jubileumconcert Crescendo
20:00 Krimpen a/d Lek, sporthal De Walvis.Muziekvereniging Crescendo viert haar 120-jarig bestaan met een 'groots promconcert'. Voor dit concert wordt het Symfonisch Blaasorkest (SBO) uitgebreid met onder andere een voltallige band, een projectkoor en zangeres Trijntje Oosterhuis. Kaarten zijn te bestellen op www.crescendokrimpen.nl.

Toneelvereniging Toreca weer op de planken
20:00 Stolwijk, Het Kwartier.Toneelvereniging Toreca uit Stolwijk speelt, na drie jaar niet te hebben opgetreden, de hilarische klucht ‘Tante Bella’s beautysalon’. Kaarten zijn verkrijgbaar via torecatoneel@outlook.com

zondag 27 november

Muziek op zondagmiddag: Hans Somers en Netty Reek
15:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. Het duo Hans Somers en Netty Reek verzorgt onder de titel 'Op z'n Nederlands' een optreden in het Cultuurhuis. Met bekende liedjes en eigen werk. Kaarten kosten 5 euro en zijn online verkrijgbaar op www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

woensdag 30 november

De Grote Sinterklaasfilm: Trammelant in Spanje
15:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter.Als de boeven Mammie en Stan uit de gevangenis komen, besluiten ze wraak te nemen op Sinterklaas. Want hij heeft er tenslotte voor gezorgd dat ze daar terecht zijn gekomen. Ze reizen af naar Spanje om ervoor te zorgen dat Sinterklaas niet naar Nederland kan komen. Wanneer de Pieten merken dat alle deuren van het kasteel op slot zitten en de telefoonlijnen zijn doorgesneden breekt paniek uit, nu kunnen ze niet meer naar Nederland! Lukt het Sinterklaas en de Pieten om op tijd in Nederland te komen of zijn Mammie en Stan ze te slim af? Tickets: 3,50 euro via www.uitagendakrimpen.nl

Lezing over ontstaan Krimpenerwaard
20:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis.Op uitnodiging van de historische verenging Crempene geeft Paul in het Veld van de Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK) een lezing over het ontstaan van de Krimpenerwaard. De lezing volgt na het huishoudelijke gedeelte van de najaarsvergadering van de historische vereniging en is voor iedereen toegankelijk.

donderdag 1 december

Digitaal Café Schoonhoven
10:00-11:00 Schoonhoven, bibliotheek.Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de Bibliotheek te zijn.

vrijdag 2 december

Buikspreekpiet in Het Kwartier
16:00 Stolwijk, Het Kwartier.In Het Kwartier is er een voorstelling van een ‘Buikspreekpiet’. Deze wordt door Sinterklaas alvast naar Stolwijk gestuurd om de jeugd van 3 t.m 7 jaar zijn kunsten te tonen. Met een grote versierde bolderkar en een zak vol vrolijke handpoppen komt Buikspreek-piet op bezoek. Om de beurt stelt ze de poppen aan de kinderen voor. De poppen vertellen verhaaltjes en zingen Sinterklaasliedjes. Net als ze denkt dat ze alles heeft laten zien, blijkt er nog iemand helemaal onderin de zak verstopt te zitten… Wie kan dat zijn? Toch zeker Sinterklaas niet? Kaarten à 3 euro zijn verkrijgbaar via de website www.hetkwartierstolwijk.nl of af te halen bij Het Kwartier (op werkdagen).

donderdag 8 december

Historische film: Zicht op Schoonhoven
10:30 Schoonhoven, bibliotheek.Elke tweede donderdag van de maand wordt in de bibliotheek van Schoonhoven een film over de geschiedenis van Schoonhoven of omgeving vertoond. Dit keer wordt de film Zicht op Schoonhoven gedraaid; de historie van Schoonhoven in beeld gebracht aan de hand van een wandeling door de stad met exclusieve luchtopnamen. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.

dinsdag 13 december

Digitaal Café Krimpen aan de Lek
13:30-14:30 Krimpen aan de Lek, bibliotheek.Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Digitaal Café Ammerstol
14:30-15:30 Ammerstol, bibliotheek.Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

woensdag 14 december

Kaarsjesavond Nieuwpoort 14 december
Vanaf 19:00 uur wordt de straatverlichting gedoofd en wordt op de Dam een grote kerstboom ontstoken. Honderden kaarsen verlichten het stadhuis, de straten en de huizen van het historische stadscentrum.Vanaf 18:30 worden op de Dam lampionnen uitgedeeld voor de traditionele rondgang door Nieuwpoort. Tijdens een wandeling door het pittoreske Vestingstad Nieuwpoort kunt u genieten van optredens van een aantal koren en muziekgezelschappen. Er zijn verrassende optredens op sfeervolle plekjes. Het met ontelbare kaarsen verlichte stadhuis, sfeervolle kerken en de creativiteit in en om de huizen van de stadsbewoners maken dit sfeervolle evenement compleet. In het imposante Arsenaal wordt een kleine kerstmarkt gehouden.Tijdens Kaarsjesavond proeft u de kerstsfeer in een betoverend mooie setting. 48 Gallery sluit bij deze viering aan met ieder jaar een nieuw lichtobject, veelal uitgevoerd door vereniging Kreaktief, een samenwerkingsverband tussen beeldend kunstenaars vanuit verschillende disciplines. Een evenement dat u niet mag missen!

donderdag 15 december

Digitaal Café Lekkerkerk
10:00-11:00 Lekkerkerk, bibliotheek.Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

vrijdag 16 december

Winterfair Sint-Jan
11:00-22:00 Gouda, Sint-JanskerkIn de kerk staan verschillende stands met een groot en divers aanbod van sfeervolle, lekkere en bijzondere (kerst)producten. Op het foodplein zijn diverse lekkernijen te verkrijgen. Daarnaast zijn er optredens en concerten en is er ruimte voor bezinning. De betekenis van Kerst wordt in een fraai lichtspel zichtbaar gemaakt in de Goudse Glazen. Toegang is gratis.

GALA-AVONDEN DE IJSSELMANNEN
Shantykoor De IJsselmannen verzorgt op vrijdag 16 en zaterdag 17 december 2022 weer hun traditionele Gala-avonden in De Drie Maenen in Ouderkerk aan den IJssel. Aanvang beide avonden om 20.00 uur. Voor de pauze is er een heel scala aan bekende, maar ook nieuwe Zeemansliederen en na de Pauze zullen De IJsselmannen in hun Musical "20 jaar De IJsselmannen" volop aandacht besteden aan hun 20-jarig bestaan van het koor. Zowel voor de Pauze, als tijdens de Musical zal het publiek worden uitgenodigd om enige zeemansliederen mee te zingen. Kaarten kunnen worden besteld bij koorlid Cees Minderhoud , via 06-51353515 of familie.minderhoud@planet.nl

zaterdag 17 december

Winterfair Sint-Jan
10:00-17:00 Gouda, Sint-JanskerkIn de kerk staan verschillende stands met een groot en divers aanbod van sfeervolle, lekkere en bijzondere (kerst)producten. Op het foodplein zijn diverse lekkernijen te verkrijgen. Daarnaast zijn er optredens en concerten en is er ruimte voor bezinning. De betekenis van Kerst wordt in een fraai lichtspel zichtbaar gemaakt in de Goudse Glazen. Toegang is gratis.

maandag 19 december

Digitaal Café Bergambacht
15:00-16:00 Bergambacht, bibliotheek.Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.