• Ronald Straver zet zijn spelers op de juiste plek.
• Ronald Straver zet zijn spelers op de juiste plek. Foto: John Wijntjes

ASV roeit met de riemen die het heeft

ammerstol • Voetbalvereniging Ammerstol speelt dit seizoen met haar eerste elftal in de reserve vijfde klasse. Tegenstanders zijn onder meer de derde elftallen van Bergambacht, Haastrecht en Schoonhoven. De dorpsclub hoopt te overleven op dit niveau en over een paar jaar met de hoofdmacht weer in te stromen in de vijfde klasse met standaardteams.

Ammerstolse SV, zoals de club officieel te boek staat, bivakkeerde jaren in de kelder van het zaterdagvoetbal. Wekelijkse verliespartijen met grote cijfers kwamen het moraal van het team, dat op de been gehouden werd door voetbalvaders, niet ten goede. Elke vrijdagavond was het een gepuzzel om een representatief elftal op de been te krijgen. Het bestuur hakte de knoop door en trok het elftal, dat vorig seizoen degradeerde naar de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal, terug uit de competitie met standaardteams. "Het was niet meer leuk voor de jongens,” zegt een realistische voorzitter Michel Rabouw. "De beleving van de spelers belandde op een nulpunt. Gekozen is om een paar jaar in plaats van op prestatief op recreatief niveau te gaan voetballen. Enkele jeugdspelers zijn vervroegd overgestapt naar de senioren. De meeste selectiespelers zijn gebleven. Het is wachten op nieuwe aanwas.”
Oud-speler Ronald Straver staat twee keer per week op het trainingsveld met de jonge spelersgroep. Hij is een van de voetbalvaders. "Mijn zoon Dave en de zonen van de andere trainer Ben de Lange, keeperstrainer Tjerk Voorwinden en ‘duizendpoot’ Boy Vermaas maken deel uit van de huidige selectie,” aldus Straver, die vanaf zijn vijftiende achttien jaar in het eerste elftal van Ammerstol speelde. "De trainingsopkomst is behoorlijk. De jonge spelers zijn leergierig. We treffen in de competitie ervaren tegenstanders. Ik kijk niet naar de stand op de ranglijst, maar naar het plezier dat de spelers beleven aan de trainingen en het spelen van wedstrijden. Twee jeugdteams, Jongens onder 12 en 14, zijn onze hoop voor de toekomst. Hopelijk keren spelers, die bij andere clubs op prestatief niveau zijn gaan spelen of de overstap maakten naar een jeugdelftal, weer terug op het oude nest. Ammerstol is een club met een rijke historie. Toen ik in het eerste speelde, klommen we op van de zesde naar de vierde klasse. Onder leiding van Geert Ouweneel wonnen we de districtsbeker. Naar die tijden verlangt de club terug.”
Zaterdag boekte de hoofdmacht zijn eerste competitiezege. Na vier nederlagen en een gelijkspel won Ammerstol met 3-1 van DONK 3.

Wim Kroone