Streekmuseum K'waard wint Erfgoedparel

krimpen a/d ijssel • Streekmuseum Krimpenerwaard is winnaar geworden van de vakjuryprijs van de Erfgoedparel 2022. Het museum ontving de prijs voor de samenwerking met de lokale Molukse gemeenschap in Krimpen aan den IJssel voor het project Istori-Istori Maluku. Deze tentoonstelling en de totstandkoming met betrokken vrijwilligers kon rekenen op veel sympathie van de jury.

De Erfgoedparel is een teken van waardering voor het werk dat vrijwilligers doen bij musea, archieven, molens, kastelen of andere erfgoedinstellingen in Zuid-Holland. Uit bijna 30 inzendingen was Istori-Istori Maluku al één van de laatste vijf genomineerden.

Het Streekmuseum is al sinds 2018 in gesprek met een groep vrijwilligers uit de Molukse gemeenschap in Krimpen aan den IJssel. Er was behoefte om de Molukse geschiedenis van Krimpen een plekje te geven in het museum. En dat is gelukt. Samen met de groep vrijwilligers is een tentoonstelling samengesteld, zijn er lezingen en muzikale optredens georganiseerd en zijn de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van een lesprogramma voor basisscholen.

Museumdirecteur Hilde van den Berg kreeg donderdag op de Ergoeddag van Erfgoedhuis Zuid-Holland de prijs overhandigd in de vorm van een geldbedrag van 2000 euro en een speciaal ontworpen beeld.

De Erfgoeddag vond plaats bij Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Naast de uitreiking van de publieks- en de vakjuryprijs van de Erfgoedparel bestond de dag uit een programma over de toekomst van erfgoed, communicatie van geschiedenis, vrijwilligers en gemeenschappen.