• Lambert (zittend) en Gommert zijn klaar voor hun rol in 'de Doos'.
• Lambert (zittend) en Gommert zijn klaar voor hun rol in 'de Doos'. Foto: Jan Timmer

IJsclub Berkenwoude speelt ‘De Doos van Pandora’

Algemeen

BERKENWOUDE • Sociaal-cultureel centrum De Zwaan is de plek waar je als blijspelliefhebber moet zijn op zaterdag 26 november. Daar ontrolt zich vanaf 20.00 uur het blijspel ‘De Doos van Pandora’.

“Het stuk gaat over een oudere man -Lambert- die na het overlijden van zijn vrouw alleen verder moet en daarin flink betutteld wordt door zijn kinderen,” vertelt Marjon Boersma, de regisseur van ‘De Doos van Pandora’. “Hoe sterk de bemoeienis ook is, van één ding blijven ze af: een oude doos die op de kast staat. Een doos met een groot geheim. De ‘Doos van Pandora.’”

Marco de Roo speelt de rol van de alleenstaande weduwnaar. De Berkenwoudenaar geniet er met volle teugen van. “Toneelspelen is heerlijk!”, zegt hij. “Ik was een jaar of 16 toen ik er mee begon. Destijds werden de toneelavonden hier in het dorp georganiseerd door de Plattelands Jongerengroep van Berkenwoude. Toen dat na vele geslaagde voorstellingen eindigde is de ijsclub in het gat gesprongen. Sindsdien ben ik er ook weer met veel plezier bij.” 

Dat geldt ook voor Tiemen Vreugdenhil, die in ‘De Doos van Pandora’ de rol van buurman Gommert speelt. “Ik ben met acteren begonnen in Het Groene Hartziekenhuis in Gouda, waar een grote musical op touw werd gezet. Daar was ik flink mee in de weer, want ik speelde liefst zeven rollen! Ook heb ik jaren bij toneelvereniging De Plankeniers in Bergambacht gespeeld. Bij ‘de ijsclub’ kwam ik terecht nadat ik door Marjon Boersma was benaderd om als invaller te fungeren bij een blijspel dat ik bij de andere vereniging al eens gespeeld had. Het was zo gezellig dat ik gebleven ben.”

Binnen de dorpsgemeenschap van Berkenwoude geldt de ijsclub als een belangrijke organiserende en verbindende factor. “Ons jaarlijkse blijspel is daar één voorbeeld van,” weet bestuurslid Rudolf Boersma. “We zetten ons ook in voor het Tentfeest, het Perkouws Feest en de skeeler- en fietstocht.”

‘De Doos van Pandora’ past naadloos in het rijtje van vrolijke gebeurtenissen, zou je zeggen. Toch zullen de leden en het publiek op 26 november zeker ook terugdenken aan één trouw acteur die er bij de 2022-editie niet bij is: Ad Boogaerdt. Hij overleed vorig jaar en wordt gemist. “We gaan daar ook op onze toneelavond zeker bij stilstaan”, zegt Marjon Boersma. “Want hij hoorde sinds mensenheugenis bij onze club én het toneel.”

Een kaartje voor de toneelavond kost: 4 euro voor gezins- en/of leden, 6 euro voor niet-leden en 2 euro voor kinderen t/m 15 jaar.

Jan Timmer