• Derk-Jan Raven (l) en Richard den Ouden in de Fonteinkerk in aanbouw.
• Derk-Jan Raven (l) en Richard den Ouden in de Fonteinkerk in aanbouw. Foto: Jan Timmer

Fonteinkerk in alle opzichten geslaagd

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De verbouwing van De Ark tot Fonteinkerk in Krimpen aan den IJssel bevindt zich in de laatste fase. Op 27 november vindt de eerste kerkdienst plaats.Wijkgemeente De Fonteinheeft alle reden om zich te verheugen op het nieuwe kerkgebouw. Want: ruimer, lichter, praktischer en... mooier.

Derk-Jan Raven, kerkrentmeester en bouwbegeleider namens de gefuseerde kerkelijke wijkgemeente De Fontein (ontstaan vanuit De Ark en de Rank) neemt ons mee op rondleiding. En die maakt indruk. De verbouwing heeft voor een frisse metamorfose gezorgd, te beginnen bij de vernieuwde en vergrote entreehal. Daarnaast zijn de toiletgroepen aangepakt en bevat de kerkzaal een galerij met honderd extra zitplaatsen. En uiteraard heeft het hele gebouw een grondige schilderbeurt ondergaan.

Openingsdienst
Op zondag 27 november vindt de eerste kerkdienst plaats in de Fonteinkerk, met ds. Machiel van der Giessen als voorganger. Daarmee start een mooie nieuwe toekomst voor Wijkgemeente De Fontein en sluit men een periode van ruim vier jaar af. “In 2018 kwamen we voor het eerst bij elkaar om plannen te maken voor dit project”, vertelt Derk-Jan Raven. “Het was toen al duidelijk dat we vanwege financiële redenen en een teruglopend aantal gemeenteleden één van onze twee kerkgebouwen zouden moeten afstoten. We kozen ervoor om De Rank te verkopen, mede vanwege het feit dat deze in het nieuw te ontwikkelen centrumgebied van Krimpen lag. Uiteindelijk kocht de gemeente het gebouw. Met het geld dat daardoor beschikbaar kwam hadden we een basis om de Fonteinkerk te kunnen realiseren. Vervolgens hebben we architect Steven van Kooten aan het ontwerpen gezet. Na goedkeuring daarvan vonden we in Middelwatering Bouw uit Capelle onze aannemer. De totale kosten van het project: 1,8 miljoen euro. Een deel van het totaalbedrag hebben we mede door geldinzamelingsactiviteiten en veel zelfwerkzaamheid bij elkaar gebracht. Nu kunnen we in een nieuw gebouw verder met onze bloeiende wijkgemeente. Dat is om dankbaar voor te zijn.”

Richard den Ouden laat tijdens het interview zijn blik rusten op het orgel van de Fonteinkerk. Op 3 december geeft de organist vanaf 20.00 uur een concert om de oren van de bezoekers te strelen en nog wat meer geld in te zamelen voor het bouwfonds. “Bezoekers mogen die avond rekenen op populaire orgelmuziek, waarbij ik voor de pauze improvisaties breng en oude en nieuwe kerkelijke liederen speel,” vertelt hij. “Na de koffie- en theepauze komen populair klassieke werken en musicalthema’s aan de orde en doen we een melodieuze vooruitblik naar de Kerst. De toegangsprijs van het concert bedraagt 10 euro. De opbrengst gaat naar het goede doel: onze mooie nieuwe kerk.”
Derk-Jan Raven klinkt het letterlijk ‘als muziek in de oren’. “Het is prachtig dat zoveel mensen zich aangesproken voelen om zich in te zetten voor onze wijkgemeente en het nieuwe kerkgebouw. Dit concert is er ook weer een fijn voorbeeld van. Met Richard samen hoop ik op veel belangstelling. Het wordt ongetwijfeld een mooie avond!”

Jan Timmer