• Rolf Heij: softwareontwikkelaar voor Wycliffe Bijbelvertalers.
• Rolf Heij: softwareontwikkelaar voor Wycliffe Bijbelvertalers.

‘Zendeling 2.0’ zoekt sponsors om (bijbelvertaal)werk te blijven doen

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Rolf Heij zette een half jaar geleden een grote stap in zijn leven: hij zei zijn vaste baan als softwareontwikkelaar op en ging verder als ‘zendeling 2.0’.

“Ik wilde dienen, in plaats van winst maken”, zegt hij. “Ik ben nog steeds softwareontwikkelaar, maar nu voor Wycliffe Bijbelvertalers. Een organisatie die zich inzet om alle mensen een Bijbelvertaling te geven in de taal van hun hart.”

Al van jongs af aan heeft Rolf een hart voor computers en techniek. Voor veel mensen in zijn omgeving installeerde hij computers, bouwde hij websites en repareerde laptops. “Door mijn studie aan de TU Delft ontstond naast deze praktische activiteiten ook een passie voor programmeren. Het liefst werk ik aan complexe en wetenschappelijke software.”

Zwitsers zakmes
In de afgelopen maanden maakte Rolf de omslag naar zijn nieuwe werk. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het programma Paratext, een soort Word, Google, Wikipedia en Bijbel ineen.

Rolf hierover: “Het is het ‘Zwitserse zakmes’ voor Bijbelvertalers. Grondteksten, Bijbelse encyclopedieën, begrippenlijsten, woordenboeken: alles is erin beschikbaar. Paratext kan helpen bij het automatiseren van het vertaalproces, vanaf de voorbereidende fase tot en met het finetunen van de tekst die uiteindelijk naar de drukker gaat. Al het werk wordt in de cloud opgeslagen, zodat er wereldwijd samengewerkt kan worden en de gegevens altijd veilig zijn. Dagelijks zijn er duizenden mensen mee bezig. Mijn werk is om het programma nog beter te maken en eventuele fouten te herstellen.”

VS
Om Paratext goed te leren kennen verbleef Rolf in de zomermaanden in de Verenigde Staten. Hij kan zijn werk nu vanuit huis in Krimpen aan den IJssel doen. “In de VS heb ik ontdekt hoe mooi het is om te werken voor Gods Koninkrijk. Iedere ochtend begonnen we door middel van een korte Bijbelstudie. Een mooi begin van de werkdag.”

Rolf ontvangt geen salaris voor dit werk en is dus afhankelijk van sponsors. Op de website wycliffe.nl staat meer informatie. Hier kunnen belangstellenden zich aanmelden voor de nieuwsbrief, gebedsgroep en eventueel sponsor worden. 

“Ik hoop dat veel mensen willen bijdragen om mij dit mooie werk te laten doen”, aldus Rolf.