• Arie den Otter neemt zijn rol uiterst serieus.
• Arie den Otter neemt zijn rol uiterst serieus. Foto: aangeleverd

Arie den Otter vertolkt al ruim dertig jaar de rol van hulpsint

Algemeen

KRIMPEN A/D LEK • ‘Je speelt Sinterklaas niet, je bent ‘m’. Een uitspraak die bij Arie den Otter zomaar op een tegeltje op de wc zou kunnen staan. De kwieke zeventiger vertolkt immers al zo’n 35 jaar de rol van hulp-goedheiligman. “En dat nog steeds met veel enthousiasme en plezier.” Hij denkt er voorlopig dan ook nog niet over om zijn staf aan de wilgen te hangen. “Zolang ik het leuk blijf vinden, blijf ik het doen.”

Komende zaterdag wacht hem weer het jaarlijkse onthaal in zijn geboortedorp en woonplaats Krimpen aan de Lek. “Ik verheug met er nu al op om al die blije gezichtjes van de kinderen weer te zien, want daar doe je het immers voor”, laat de vlotpratende hulpsint weten vanuit zijn residentie in woongebouw De Dertienhuizen.

Arie (76) keerde met zijn Alie, na een ‘uitstapje’ van negen jaar naar Barendrecht, weer terug naar Krimpen aan de Lek. “Ze kreeg heimwee, waarna we zijn teruggekomen. Joh, we zitten hier hartstikke goed. Het is mooi opgeknapt en we hebben het prima naar ons zin.”

Pietje precies
Alie en Arie werken deze weken weer als een geolied ‘sinterklaasteam’ samen: zij zorgt er altijd voor dat hij op en top ten tonele verschijnt als goedheiligman. “Ze is er zo’n anderhalf uur mee bezig, om me helemaal ‘op te tuigen’ als Sint.” Arie moet bekennen dat hij op dat vlak ook wel een pietje precies is. “Zo kijken we altijd eerst naar de landelijke aankomst van de ‘echte’ Sint op televisie en letten daarbij op ieder detail. Draagt hij die dag paarse handschoenen, dan zorg ik dat ik zulke ‘s middags bij mijn intrede hier in Krimpen ook aan heb. Heeft hij een andere ring om zijn vinger, dan moet die er voor mij ook komen.”

Voor de nodige witte gezichtsbeharing reisde Arie in het verleden zelfs helemaal af naar Drenthe, om daar in Meppel een op maat gemaakte baard en snor aan te laten meten. “Gelijk aan die van de Sint op televisie. Destijds werd die rol nog vervuld door Bram van der Vlugt. Stefan de Walle speelt sinds 2011 de rol van de landelijke Sinterklaas en die heeft ook zo zijn eigen specifieke kenmerken qua kostuum. Daar heb ik me weer op moeten aanpassen. Er wijzigt nog wel eens wat en daar moet je op inspelen, want ik wil dat kinderen eigenlijk geen verschil kunnen ontdekken met de ‘echte’ Sint.” En met succes, want in zijn hele carrière is hij tot nu toe naar eigen zeggen niet één keer door kinderen ontmaskerd als ‘Arie’. “Zelfs mijn eigen kleinkinderen herkenden me niet onder mijn mijter. Aan de jongste van 8 hebben we nu ook het ware verhaal verteld. Met hem ben ik ook gelijk naar beneden gegaan om mijn spullen te bekijken. En nu hij het weet, treedt hij natuurlijk, net als mijn eigen zoon destijds, toe tot de groep Pieten die mij steevast begeleidt. Inmiddels zijn dat er ook een kleine dertig.”

Naast de dorpsintocht in Krimpen aan de Lek, nu al zo’n zestien jaar, legde Arie als Sint samen met zijn pietenschare ook altijd huisbezoeken af, ging hij langs op scholen, maakte hij zijn opwachting op bedrijfsfeestjes en schudde hij in verschillende supermarkten vele kinderen de hand met traditioneel de vraag: ‘Ben je nog een beetje lief geweest dit jaar?’. Maar die ‘tropenjaren’ heeft hij toch wel achter zich gelaten. “Het merendeel laat ik nu lopen, simpelweg omdat het veel te druk werd. Ik deed er soms wel 26 op een dag. Luister, het moet wel leuk blijven, dus kon het wel wat minder. Ach, voor vrienden en bekenden wil ik heus nog wel een uitzondering maken.”

Verslaggever
Arie is nog zeker niet van plan om achter de geraniums te gaan zitten. Verschillende andere liefhebberijen hebben zo ook zijn aandacht. “Zo speel ik nog accordeon voor ouderen in verzorgingshuizen, ben ik regelmatig voor RTV Krimpenerwaard langs het voetbalveld te vinden als verslaggever en heb ik ook nog zitting in de technische commissie van voetbalvereniging Dilettant. Kortom, ik kom mijn tijd wel door.”

Net als andere carrières telt ook die van Arie als Sint verschillende anekdotes. Omdat Sinterklaas toch geldt als een integer en betrouwbaar persoon wil hij hier niet teveel over uit de school klappen. “Vooruit, eentje dan: op een huisadres waar ik kwam, werd ik voor het binnentreden van de woonkamer gevraagd mijn schoenen uit te trekken. Nou, dat doet de Sint dus echt niet. De Pieten hebben het gedaan, maar ik ben zo doorgelopen.”

Arie vindt het jammer dat het sinterklaasfeest toch enigszins wordt overschaduwd door de hele Zwarte Pieten-discussie. “Bij ons zullen zaterdag ook een aantal roetveegpieten meelopen, maar het merendeel is nog gewoon traditioneel zwart. Kijk, voor die kinderen maakt het echt niet uit of ze zwart, bruin, groen, geel of blauw zijn. Als het maar feest is en ze cadeautjes en pepernoten krijgen. Het zijn volwassenen die er een probleem van maken. Daar heb je echter wel mee te maken en moet je mee omgaan. Het feest op zich zal altijd wel blijven bestaan, zij het met de nodige aanpassingen. Dat haalt de sjeu en charme er toch wel een beetje af en is jammer.”

Sinterklaasintocht Krimpen aan de Lek, zaterdag 12 november: 14.00 uur Aankomst Marktplein; 14.30 uur Feest in Cultuurhuis; 18.30 uur Lampionoptocht vanaf Cultuurhuis.

Zaterdag 26 november: 13.30 uur Rondrit door dorp.