• Excelsior rekent op ongeveer 500 bezoekers bij het najaarsconcert van komende zaterdag.
• Excelsior rekent op ongeveer 500 bezoekers bij het najaarsconcert van komende zaterdag. Foto: aangeleverd

Muziekvereniging Excelsior Bergambacht trapt feestjaar af

Algemeen

BERGAMBACHT • Muziekvereniging Excelsior viert de komende twaalf maanden het 125-jarig jubileum uitbundig. Te beginnen komende zaterdag met het najaarsconcert. 

De feestcommissie van Excelsior heeft voor de gelegenheid een speciaal jubileummagazine samengesteld onder de titel ‘Kick Off 125‘, verwijzend naar de start van het jubileumjaar met tal van activiteiten. 

In een stukje beschreven historie is te lezen dat de Bergambachtse vereniging van oorsprong opgericht is als strijkorkestje; een ‘petit-symfonie orkest’ met viool, dwarsfluit en klarinet. Al vrij snel transformeerde het naar een harmonie om uiteindelijk in de jaren vijftig als fanfare verder te gaan. Nog altijd is Excelsior springlevend, met een jeugdopleiding, Melody Percussion Band en fanfareorkest.

“Aanleiding om de vereniging op te richten was ongetwijfeld het enthousiasme om muziek te maken”, licht voorzitter Kees Bakker toe. “Een maand na de oprichting is het eerste concert gegeven. Dat was gewoon bij iemand thuis in de huiskamer.” Het muziek maken van toen is totaal niet te vergelijken met nu. Bakker benadrukt dat het belangrijk is om met je tijd mee te gaan. “We proberen zoveel mogelijk de jeugd erbij te betrekken. Die groep is voor ons belangrijk, zeker in het aankomende feestjaar.” 

De finale van het jubileum is zaterdag 11 november 2023. Over de invulling van deze avond is nu nog niets bekend, maar dat het een klapper gaat worden, “dat staat als een paal boven water”, weet Kees. Enthousiast somt hij een aantal activiteiten op die op stapel staan. “Voor de schooljeugd volgt een Play-inn waar iedereen zich voor kan inschrijven. In maart komt er een 24-uurs muziekmarathon, een maand later is er een concert met Concordia Krimpen aan den IJssel en Tavenu Schoonhoven. Terug van weggeweest is het Kapellenfestival in september.” 

Voor nu maken de muzikanten zich op voor het traditionele najaarsconcert van zaterdag 12 november als aftrap van het feestjaar. “We bouwen de Waard weer om tot grote concertzaal”, blikt Kees alvast vooruit. “Er komt een groot podium met professioneel licht en geluid. Deze keer is niet gekozen voor een bepaald thema, maar wordt er een breed, gevarieerd programma gebracht door de verschillende geledingen.”

Het najaarsconcert ‘Kick Off 125’ wordt gehouden in de Waard in Bergambacht. Aanvang om 19.30 uur. De entree bedraagt 12 euro per persoon, donateurs 6 euro. Zie ook de website
www.excelsiorbergambacht.nl.

Dirk Molenaar