• Annelieke en de wethouder bakten samen een pannenkoek op inductie op de klimaatdag.
• Annelieke en de wethouder bakten samen een pannenkoek op inductie op de klimaatdag. Foto: Martijn Kuiler

Klimaatburgemeester Annelieke (11): ‘Best bijzonder om een beetje beroemd te zijn’

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • “Leuk en best bijzonder om een beetje beroemd te zijn.” Met die woorden keek Annelieke Barten (11) terug op haar dagen als Klimaatburgemeester van Krimpen aan den IJssel. 

De Krimpense Klimaatweek werd zaterdag afgesloten met een Klimaatdag vol duurzame activiteiten in het voormalige onderkomen van de Rabobank. Uiteraard maakte ook de Klimaatburgemeester daar haar opwachting; uitgedost met duurzame ambtsketen en in haar gevolg een schare trotse familieleden. Duurzaamheidswethouder Wubbo Tempel vroeg Annelieke er naar haar ervaringen met dit bijzondere ambt. “Voor nu was het leuk, maar voor langer weet ik het niet”, vertelde de leerlinge uit groep 8 van de Rudolf Steinerschool eerlijk.

Tempel haalde de brief van Annelieke aan, die ze stuurde aan de gemeenteraad met haar motivatie voor deze eervolle functie. Annelieke: “Ik wil laten zien dat iedereen wel wat kan doen om het klimaat beter te maken, zoals minder met de auto gaan, vaker biologisch eten, meer groen in de tuin aanleggen en zonnepanelen aanschaffen.” Al een hele lijst, stelde Tempel. “Als we daarvan allemaal wat ter harte zouden nemen, dan zou de wereld er al een stuk duurzamer uitzien.”

De wethouder bezocht in de Klimaatweek verschillende Krimpense scholen. “Daarbij is mij opgevallen, dat kinderen heel goed doordrongen zijn van de zorgen over het klimaat en wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld minder met de auto en meer op de fiets. Wat ik van jou een goed punt vind is ‘meer groen’. Geldt dat ook voor de gemeente?” “Zoveel mogelijk”, luidde Annelieke haar korte reactie. “En meer afval inzamelen en scheiden, zodat het gerecycled kan worden.”

Zaterdag kwam er een einde aan haar ambtsperiode van een kleine week. Als dank kreeg ze een boek overhandigd door de wethouder: ‘Tot over mijn oren in het plastic’. “Dat is helemaal niet goed”, reageerde Annelieke resoluut op de titel.