Afbeelding
Foto: Centrum voor Dierenhulpverlening

Veel media-aandacht voor vondst kolossale bever: ‘Heel de dag telefoontjes’

Algemeen

GOUDA/KRIMPENERWAARD • De vondst van een enorme bever in de Krimpenerwaard door ambulancemedewerkers van het Centrum voor Dierenhulpverlening in Gouda blijft duidelijk niet onopgemerkt.

Verschillende lokale, regionale en zelfs landelijke media berichtten er al over of gaan dat nog doen. Hoofd-ambulance Leon van Es komt nauwelijks aan zijn normale werk toe. “Sinds vanochtend 9.00 uur ben ik bezig om telefoontjes te beantwoorden. Woensdag begon het met de kranten en vandaag zijn het vooral de omroepen die bellen. Omroep West, SBS6 Hart van Nederland en straks komt RTL nog met een cameraploeg langs.”

Het is dan ook niet niks wat medewerkers van de dierenambulance dinsdagmiddag aantroffen in een talud aan de IJsseldijk West bij Ouderkerk aan den IJssel. Een dode bever met een lengte van 1.30 meter en een gewicht van maar liefst 40 kilogram. 

“Mensen belden ons dat er een dode bever of otter langs de dijk zou liggen. Toen onze medewerkers ter plaatse kwamen, bleek het te gaan om reeds overleden volwassen vrouwtjes bever. Een gigantisch exemplaar, want normaal gesproken hebben deze dieren van kop tot staart een lengte van tussen 75 en 90 centimeter en wegen dan rond de 30 kilogram.”

Het is het derde exemplaar wat na lange tijd dood wordt aangetroffen in het gebied door medewerkers van de dierenambulance. “Die andere twee lagen in het water en zagen er zodoende mindere gaaf uit dan deze. Dit dier had enkel wat verwondingen bij de kop. We vermoeden dan ook dat ze is aangereden door een auto. Hoe lang het dier er heeft gelegen is ook voor ons gissen.”

Het dode dier werd dinsdagmiddag met enige moeite en het nodige spierballenwerk van de medewerkers van de dierenambulance op de brancard getild en vastgebonden om overgebracht te worden naar het Centrum voor Dierenhulpverlening. Aangekomen in Gouda kon de exacte lengte en het gewicht worden bepaald en werd nogmaals bevestigd dat het om een unieke vondst ging. “We bewaren het dier hier nu in afwachting van de komst van medewerkers van Naturalis in Leiden, die direct interesse toonden. Wat ze er exact mee gaan doen weet ik niet, misschien wel opzetten.”