Afbeelding
Foto: 123RF.com

B&W: steunmaatregelen voor inwoners en organisaties in energiecrisis

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Het Krimpenerwaards college van B&W heeft een aantal maatregelen op het oog tegen de fors gestegen energiekosten. Daaronder een verhoging van de bijdrage via de Kindpas en een ‘exploitatiesteun’ aan organisaties en verenigingen.

De energietoeslag komt in 2023 voor een grotere groep inwoners beschikbaar. Afgelopen jaar konden mensen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm hiervoor een aanvraag indienen. De tegemoetkoming van 1.300 euro werd eenmalig uitgekeerd. In 2023 kan wederom een energietoeslag worden aangevraagd, nu voor inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. 

Wethouder Wisja Pannekoek hierover: ‘We zien dat juist de groep die net boven de 120% van het sociaal minimum aan inkomen uitkomt, het moeilijk heeft omdat zij buiten allerlei maatregelen vallen. Daarom is ervoor gekozen om de inkomensgrens op te rekken.”

Kindpas 
Ouders en/of verzorgers met een laag inkomen of problematische schulden die voor hun kind (4 tot 17 jaar) in het bezit zijn van een Kindpas, kunnen een verhoging van 150 euro per kind tegemoet zien.

‘Hiermee willen we voorkomen dat kinderen zonder ontbijt naar school worden gestuurd, geen winterjas kunnen dragen of dat schoolspullen niet meer worden aangeschaft’, aldus B&W in een toelichting. ‘Inwoners met een Kindpas krijgen in december automatisch een nieuwe kindpas met dit bedrag. De Kindpas is aan te vragen via Stichting Leergeld’. 

Exploitatiebijdrage 
Verschillende maatschappelijke instellingen, zoals welzijnsorganisaties, sport- en culturele instellingen, zijn nog herstellende van de coronacrisis. Wanneer zij door de energiecrisis in de problemen komen, kunnen ze een exploitatiebijdrage voor de energiekosten aanvragen bij de gemeente.

Wethouder Bultman geeft aan dat het college hiervoor 500.000 euro ter beschikking wil stellen in 2022-2023: “Met een ondersteuning in de energiekosten kunnen we de organisaties die belangrijk zijn voor de vitaliteit van onze kernen overeind houden.”

Op dit moment is de duurzaamheidslening uitsluitend beschikbaar voor inwoners. Het college Krimpenerwaard wil de lening uitbreiden en beschikbaar maken voor maatschappelijke instellingen. 

Bultman: “Beide regelingen, de exploitatiebijdrage en de duurzaamheidslening voor maatschappelijke instellingen, worden de komende weken verder uitgewerkt. Het concrete plan wordt half december aan de raad aangeboden.” 

Tozo-gelden
Tijdens de coronacrisis konden ondernemers gebruik maken van de zogenaamde Tozo-regeling. Deze steunmaatregel werd aangevraagd door ondernemers die, vanwege de coronacrisis, financieel in de problemen kwamen.

B&W: ‘Een ondernemer die teveel Tozo heeft ontvangen, bijvoorbeeld omdat er in de laatste maanden weer inkomsten waren, moet dit teveel ontvangen deel terugbetalen. Ondernemers kunnen uitstel van deze terugbetaling aanvragen’.

Lange termijn 
De genoemde maatregelen worden voor de korte termijn getroffen. Voor de lange termijn worden verschillende opties afgewogen, stelt B&W: ‘De gemeenteraad wordt bij de begrotingsbehandeling op 8 november gevraagd deze aanvullende maatregelen op te nemen in de aanpak van de energiecrisis’.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpenerwaard zeggen zich ‘grote zorgen’ te maken over de effecten van de energiecrisis: ‘We zien de groep inwoners die het hoofd financieel niet meer boven water kan houden, steeds groter worden. Ook hebben we zorg over maatschappelijke instellingen die nog herstellende zijn van de coronacrisis. Zij zijn van grote waarde voor de vitaliteit en leefbaarheid in onze kernen. We kunnen als college de roep vanuit de samenleving om aanvullende maatregelen niet negeren. Daarom komen we met een extra pakket maatregelen om deze energiecrisis het hoofd te bieden.’