• Jochem Myjer te gast op De Rank.
• Jochem Myjer te gast op De Rank. Foto: Bob Bronshoff

De Rank geniet van Jochem Myjer (en Jochem Myjer van De Rank)

Algemeen

SCHOONHOVEN • Onrustige kinderen en de juf op van de zenuwen. Niet gek natuurlijk als je bezoek krijgt van cabaretier, komiek en schrijver Jochem Myjer. Alle leerlingen en leerkrachten van de Schoonhovense basisschool De Rank genoten dinsdag van zijn komst.

“Een aantal weken geleden zag ik op Instagram een bericht van Jochem Myjer voorbij komen”, vertelt juf Paulien van der Horst, leerkracht groep vijf, over hoe één en ander tot stand was gekomen. “Later deze maand komt zijn nieuwste boek over de ‘Gorgels’ uit. Daarvoor wilde hij op een aantal scholen langkomen om hieruit voor te lezen. Gorgels zijn kleine wezens, die kinderen bewaken in hun slaap tegen de zogenaamde Brutelaars. Deze schepsels proberen je ziek te maken. De oproep was of scholen hierover een origineel filmpje of foto wilden maken en insturen. Als beloning zou Jochem Myjer enkele van deze scholen bezoeken.”

Uitslag
Paulien ging met de kinderen aan de slag. Het resultaat was het spannende filmpje ‘Gigageheime Gorgellocatie’. “In het verhaal vergaderen de Gorgels in het geheim onder een tafel in het klaslokaal. Middenin de nacht maken ze plannetjes om de Brutelaars te verslaan”, legt de bevlogen leerkracht uit.

Donderdag 13 oktober, om 12.00 uur precies, maakte de beroemde kinderboekenschrijver via social media de uitslag bekend. In de klas van Paulien werd live meegekeken. Uit meer dan 700 inzendingen koos Jochem Myjer zes winnende scholen, waaronder als laatste De Rank. “De kinderen werden helemaal gek”, zegt Paulien lachend.

Hilariteit
De cabaretier wachtte afgelopen dinsdag een hartelijk ontvangst en mocht in groep vijf de geheime Gorgellocatie ontdekken. Na gesprekken met de kinderen kwamen alle klassen samen in de gymzaal. Uit iedere groep mocht een leerling een vraag stellen aan Myjer. Zo waren ze benieuwd naar zijn ‘stemmetjes’. Prompt trok de komiek een blik typetjes open, die tot grote hilariteit leidden.

Op de vraag hoe hij het vindt om ADHD te hebben, gaf hij een gewiekst antwoord: “Ik vind het superkracht. Kijk maar in theater en op podium: het zijn vaak ADHD-ers met zoveel goede ideeën en energie.”

Zilveren Gorgelspeld
De school overhandigde Jochem Myjer aan het einde van zijn bezoek een mooie, zilveren ‘Gorgelspeld’, belangeloos gemaakt door zilversmid Kirsten Quadackers van Atelier Q.

Zichtbaar ontroerd nam Jochem dit cadeau in ontvangst. Nog dezelfde dag belde hij de maakster om zijn dank uit te spreken. Ook De Rank werd niet vergeten. Myjer’s management liet aan Paulien weten dat Jochem het bezoek fantastisch vond. Dat gevoel was wederzijds…

Dirk Molenaar