Afbeelding
Foto: 123RF.com

Raad Krimpenerwaard wil vaart maken met woningbouw

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Politiek Krimpenerwaard wil de komende periode serieus werk maken van wonen en bouwen in de gemeente. Doel is de woningnood en leegloop van de Krimpenerwaard vanwege een gebrek aan (betaalbare) woningen te stoppen.

‘Aan de hand van een realistisch, maar ook ambitieus tijdpad moet perspectief geboden worden aan woningzoekenden’, sprak de meerderheid van de gemeenteraad dinsdagavond in een motie uit: ‘Afspraken hierover dienen in een geactualiseerde Woonvisie met steun van de hele raad te worden gemaakt. Daarnaast moet voor de korte termijn gebruik gemaakt worden van de flexibiliteit die regelgeving biedt. Die ‘regelruimte’ moet ook actief gezocht worden om de noden bij jongeren en senioren te lenigen’.

Bijeenkomsten
De raad wil binnenkort twee geplande bijeenkomsten benutten om spijkers met koppen te slaan. De eerste bijeenkomst dient voor het bespreken van actuele wet- en regelgeving en ‘verantwoordelijkheidsverdeling’ tussen gemeente, provincie en rijk: ‘De ambitie van de raad is de flexibiliteit in wet- en regelgeving te zoeken waar dat kan’.

Tijdens de tweede bijeenkomst staat een -cijfermatige- analyse van de woningbehoeften en het actuele woningaanbod in de Krimpenerwaard centraal, inclusief een inventarisatie van mogelijke bouwlocaties per kern.

Oppositie
De motie werd ingebracht door de oppositiepartijen Leefbaar Krimpenerwaard, Pro Krimpenerwaard, PvdA-GroenLinks, ChristenUnie, D66 en Lokaal op 1. Zij willen alle mogelijke bouwlocaties, inclusief leegstaande gebouwen, in kaart brengen, zodat duidelijk wordt waar wat kan. Ook inwoners moeten bij deze inventarisatie worden betrokken.

Het college, dat de motie overnam, had voor een inventarisatie al een gespecialiseerd bureau in de arm genomen, dat binnenkort met haar bevindingen komt. 

Haast
Johan Slöetjes (Lokaal op 1) hamerde op snelheid: “Wacht niet te lang met de Woonvisie, want we zijn zo weer een jaar verder. Bovendien lopen we dan wellicht subsidies mis, die juist nu beschikbaar zijn. Haast is geboden.”