• Els Molenaar-Gazan en Nienke Zoon-Mak.
• Els Molenaar-Gazan en Nienke Zoon-Mak. Foto: Dirk Molenaar

Expositie Challenge maakt veel los

schoonhoven • 'Erg indrukwekkend’, klonk het na afloop van de try-out. Het project is daarmee niet ten einde, maar gaat juist beginnen. 

Een expositie met zang, dans en verhalen was het idee dat twee jaar geleden opborrelde bij initiatiefneemster Nienke Zoon-Mak (29). “Ik zag voor me dat mensen starten in het donker. Ze volgen een touw en krijgen een aantal films te zien en verhalen te horen”, legt Nienke uit. “De beelden zijn met opzet zwart-wit. De ervaring is dat je gevangen bent, niet kleurrijk. Tot slot komen de deelnemers in de laatste ruimte, waar wel licht en kleuren zijn. Daar is de vrijheid en kan een handafdruk in kleur op een beeld gezet worden.”
Wekelijks geeft Nienke dansles op CSG Willem de Zwijger, de school waar Challenge is ontstaan. Haar moeder Netty Mak was indertijd initiatiefneemster en is nog altijd actief bij de groep betrokken. Het thema is opgedeeld in vrijheid van spreken, geaardheid en vrede. Bij spreken speelt de vraag of er grenzen zijn aan wat je kan en mag zeggen. Geaardheid wordt vormgegeven door het verhaal van Sophie. Daarbij staat acceptatie centraal: accepteren dat je verliefd kan worden op iemand van hetzelfde geslacht.
Het laatste subthema is vrijheid van vrede. Hierin is het aangrijpende verhaal verwerkt van Els Molenaar-Gazan (80) uit Krimpen aan den IJssel. Zij is kunstenares: ze schildert, maakt beelden en is danseres geweest. Zeven maanden na haar geboorte in 1941 kwam ze bij een pleeggezin terecht. Het gezin Gazan was Joods en zo later bleek een ‘samengesteld huishouden’. Drie kinderen hadden een andere biologische vader, onder wie Els.
Pas zes jaar geleden kreeg ze hier zekerheid over. ‘Dokter De Jong had een minnares en dat was jouw moeder’, vernam ze van familieleden met dezelfde biologische vader. Het verhaal tekende ze op in haar onlangs verschenen boek ‘Ontheemd’. Blij is de voormalig danseres met haar bijdrage aan het project. “Nog één keer iets met dansen doen”, glimlacht ze naar Nienke. Twee vrouwen met dezelfde passie. Vijftig jaar leeftijdsverschil, maar met een bewonderenswaardige klik, die ze door dit project met elkaar hebben gekregen. De komende periode wordt gewerkt om de expositie in meerdere plaatsen in de gemeente Krimpenerwaard te brengen. Meer informatie hierover volgt op de website:

www.challengedp.com

Dirk Molenaar