• Rekken en strekken bij Harttrimgroep Krimpen.
• Rekken en strekken bij Harttrimgroep Krimpen. Foto: aangeleverd

Harttrimgroep Krimpen viert verlaat jubileum

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Harttrimgroep Krimpen bestond afgelopen jaar veertig jaar, maar door corona kon er toen geen uitgebreide aandacht worden gegeven aan dit robijnen jubileum. Dat wordt nu ingehaald met een etentje voor de leden op maandag 24 oktober bij eetcafé De Crimpenaar.

Harttrimgroep Krimpen is een recreatieve sportvereniging voor (ex-)hartpatiënten. “Tijdens de revalidatie na een hartinfarct of -operatie maak je veelal reeds kennis met sport en spel, maar dat stopt weer op een gegeven moment”, geeft bestuurslid Machiel Alderliesten aan. “Het advies is dan om ‘toch iets aan sport’ te blijven doen. Als Harttrimgroep Krimpen bieden we de mogelijkheid om er mee door te gaan, om zo aan de conditie te blijven werken. Het sporten gebeurt bij ons in groepsverband, elke maandagavond in sportzaal De Populier. Er zijn twee groepen, één van 20.00 tot 21.00 uur en de ander van 21.00 tot 22.00 uur.”

Het trimmen gebeurt onder leiding van twee gediplomeerde instructrices, die beiden kunnen reanimeren. Bovendien is er altijd een gediplomeerd EHBO-er aanwezig alsmede een AED., waarmee een elektrische schok aan het hart kan worden toegediend bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Machiel: “Meestal doen we het eerste half uur wat lichamelijke oefeningen gevolgd door een spel als volley- of lijnbal.” Naast het sportieve aspect is het sociale aspect minstens net zo belangrijk tijdens de samenkomsten. Zo is er ook gelegenheid op de sportavonden om met elkaar een kopje koffie of thee te drinken. Ook worden er toernooien georganiseerd alsmede fietsavonden in de zomerperiode.

De Krimpense trimgroep is opgericht in 1981. Machiel: “Omdat de bestaande sportclubs geen aangepast programma en deskundige begeleiding konden bieden, besloot een aantal (ex-) hartpatiënten zelf iets te organiseren. Gezien het feit, dat onze vereniging inmiddels nu dus al ruim veertig jaar bestaat en een enthousiaste trouwe lendengroep telt, kunnen we constateren dat die poging is geslaagd en dat in een behoefte wordt voorzien. Onze leden - op dit moment ruim vijftig in totaal - komen niet alleen uit Krimpen, maar ook uit omliggende plaatsen als Ouderkerk, Capelle en Krimpen a/d Lek. Je mag dus spreken van een bescheiden regionale functie.”

Lid worden kan niet zomaar, daar is een verklaring van een behandelend cardioloog of Capri Hartrevalidatie voor nodig, waarin toestemming wordt gegeven om te gaan sporten. Men dient daarbij tevens woonachtig te zijn in Krimpen of omgeving.

De harttrimgroep is lid van de stichting Harteraad, een landelijke organisatie van harttrimgroepen die onder andere bijscholingscursussen voor de leiding en het bestuur organiseert.

Kijk voor meer informatie op www.htgkrimpen.nl.