• De Koningin Julianastraat in Krimpen aan de Lek.
• De Koningin Julianastraat in Krimpen aan de Lek.

Balen van sloop woningen Kon. Julianastraat Krimpen aan de Lek

Algemeen

KRIMPEN AAN DE LEK • Het slopen van woningen in de Koningin Julianastraat te Krimpen aan de Lek door woningcorporatie QuaWonen is kapitaalvernietiging. Aldus betoogden dinsdagavond twee insprekers tijdens de commissievergadering R&F.

“Deze straat is een icoon uit de jaren 50. Een stuk erfgoed. Het betreft onder andere portiekwoningen, waarin het ontzettend fijn wonen is. De straat heeft een uniek karakter, dat het optimisme van de wederopbouw en de jaren 50 uitstraalt”, stak bewoonster Govers de loftrompet. “In de huidige woningmarkt zouden de woningen voor minstens 200.000 euro verkocht kunnen worden. Geef particulieren liever zelf de keuze of ze deze straat willen behouden en verduurzamen.”

Wat haar betreft kiest QuaWonen dan ook een andere locatie om het beoogde nieuwbouwproject uit te voeren: “Pas dan is nieuwbouw echt nieuw en niet ‘in plaats van’. In plaats van een straat, die ons herinnert aan vroeger tijden. Maak hier een ‘win-win situatie’ van en breidt de woningvoorraad effectief uit met zowel betaalbare koopwoningen als nieuwe sociale huurwoningen.”

Onbegrijpelijk
Ook wat tweede inspreker Hogewoning betrof, is het prima wonen in de Koningin Julianastraat en hoeven de huizen wat hem betreft niet tegen de vlakte. “Regelmatig speuren mijn vriendin en ik Funda af op zoek naar een vervangende woning. Maar al na vijf minuten haken we moedeloos af. Het woningaanbod is vaak beperkt en slechter dan onze huidige woning. Onbegrijpelijk dat de straat gesloopt wordt.”

Hij erkende daarbij dat hij als ‘antikraakhuurder’ geen rechten heeft opgebouwd: “Mijn vriendin en ik wisten toen we hier vier jaar geleden kwamen wonen, dat de woningen in de straat gesloopt zouden worden. We beseften toen niet hoe het woningtekort zou oplopen. Daar lopen we nu tegenaan.”

Reactie QuaWonen
QuaWonen bevestigt dat een groot deel van de bestaande woningen aan de Koningin Julianastraat in Krimpen aan de Lek wordt gesloopt, namelijk 28 eengezinswoningen en 32 portiekwoningen. Hiervoor in de plaats komen 55 appartementen en 17 eengezinswoningen. De start van de sloopwerkzaamheden is gepland voor februari volgend jaar; eind 2023 kan vervolgens de bouw van start gaan. Het project wordt naar verwachting in 2025 opgeleverd.

Renovatie van de woningen was geen optie, licht een woordvoerder namens QuaWonen toe: “De boven- en benedenwoningen in de Koningin Julianastraat zijn inmiddels zestig jaar oud. Deze portiekwoningen zijn klein en onpraktisch ingedeeld. Ook is er geen lift aanwezig. De eengezinswoningen in de straat zijn eveneens niet toekomstbestendig. Nieuwbouw leidt tot een beter product, biedt meer comfort en staat garant voor lagere energiekosten.”

De voormalige huurders zijn inmiddels vrijwel allemaal verhuisd. De woningen worden nu via leegstandsbeheer verhuurd.

Het is nog niet bekend wie er in aanmerking komen voor de nieuwe woningen. Geïnteresseerden dienen in ieder geval ingeschreven te staan via de website ‘Wonen in de Krimpenerwaard’.