• 'Mannenpraat' wordt zaterdag 22 oktober gespeeld op het eenakterfestival in verenigings-   gebouw Thuishaven in Haastrecht.
• 'Mannenpraat' wordt zaterdag 22 oktober gespeeld op het eenakterfestival in verenigings- gebouw Thuishaven in Haastrecht. Foto: aangeleverd

dinsdag 11 oktober

Lezing over uitvaartbranche
19:00 Schoonhoven, bibliotheek. Corneel Krijgsman houdt een lezing over de actualiteiten in de uitvaartbranche. Hij is werkzaam bij Stoppelenburg Uitvaartverzorging en heeft derhalve veel kennis op dit gebied. De avond is kosteloos bij te wonen. De deuren van de bibliotheek zijn vanaf 18:30 uur open.

Coming Out Day Comedy Café
20:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Regenboognetwerk Krimpen houdt een comedyshow ter gelegenheid van Coming Out Day. Optredens zijn er van een vijftal comedians met een eigen kijk op LHBTI+. Master of Ceremony is Raymon Herfkens. Hij speelt al jaren in de top van Nederland en heeft diverse prijzen gewonnen. De line-up bestaat verder uit: Kristel Zweers, Hidde van Gestel, Hermes Ahmadi en Marjolein-Charlotte van Vliet. Kaarten voor deze voorstelling kosten 2,50 euro inclusief een consumptie voorafgaand aan de voorstelling. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten reserveren kan via www.uitagendakrimpen.nl.

donderdag 13 oktober

Seniorenmiddag
14:00 Krimpen a/d Lek, 't Voorhof, Dorpsstraat 1. Corry de Jong uit Waddinxveen doet deze middag met foto’s verslag van haar reis naar Zuid-Afrika. Voor vervoer naar ‘t Voorhof kan tot uiterlijk 11 oktober contact worden opgenomen met Riet de Ridder, via (0180) 512357.

Herfststuk maken
14:30 Ammerstol, H, Zanenhuis. Herfststuk maken o.l.v. Inge Scheer. Zelf meebrengen: een tuinschaar, knijptang en een mesje. Kosten: 12,50 euro p.p. incl. koffie/thee en een drankje. Aanmelden: (0182) 353648.

Spelavond ‘t Wilgegat
19:30 Willige Langerak, Buurthuis ’t Wilgegat. Nieuwe spelavond, waarbij het klaverjassen en biljarten om 19.30 uur begint en het rummikuppen om 20.00 uur. Uitslag 29 september: bij rummikuppen was Lize de Haay met 21 strafpunten de beste, bij het klaverjassen Gert-Jan Bultman met 5718 punten. Nieuwe deelnemers zijn welkom.

Workshop fotografie: ‘Leer je camera (nog) beter kennen’
19:30 Krimpen a/d IJssel, bibliotheek. Een systeemcamera, spiegelreflex of smartphone. Met alle drie kun je prachtige foto’s maken. Je weet hoe je hem aan en uit kunt zetten en hoe je er een foto mee kunt maken. Maar wist je dat je zelf je camera op verschillende manieren kunt instellen en gebruiken om zo nog mooiere foto’s te maken? Tijdens deze workshop leer je jouw camera nog beter kennen. In deze workshop is elke type camera welkom en behandelt docent Myrthe van der Leij eerst de basisbegrippen van fotografie en camera’s. Daarna gaan deelnemers fotograferen en wordt er ingegaan op vragen over de camera. Deelname is gratis. Aanmelden kan op www.bibliotheekaandenijssel.nl.

Film: Riders of Justice
20:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Iedere tweede donderdag van de maand wordt er een film vertoond in Theater De Tuyter. Deze donderdag is dat Riders of Justice. Een drama film uit 2021. Beroepsmilitair Markus moet noodgedwongen huiswaarts keren om voor zijn dochter Mathilde te zorgen als blijkt dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een tragisch treinongeluk. Terwijl ze nog in diepe rouw verkeren, wordt er aangebeld door data-analist Otto. Toegang: 5 euro. Kaarten via www.uitagendakrimpen.nl of aan de deur.

vrijdag 14 oktober

Filmpjes over Gouderak
10:00-12:00 Gouderak, Dorpshuis. In het Gouderakse Dorpshuis worden  een aantal filmpjes vertoond over oud en nieuw Gouderak. Dat gebeurt tijdens de wekelijkse koffie-inloop. Iedereen is tussen 10:00 en 12:00 uur welkom om naar de film te komen kijken. De filmvoorstelling begint rond 10:30 uur. De entree is gratis, evenals de koffie.

Synagogedienst
19:00 Bergambacht, Ontmoetingskerk, Hoofdstraat 60. De bijeenkomst begint met koffie/thee en taart, koek of cake. Hierna volgt de dienst, met een rabbijn en een voorzanger. Tot slot is er een nazit met wijn en koosjere hapjes. Jong en ouder, zeker ook kinderen en tieners, zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn. De rabbijn benadrukt dat de gezelligheid en het samen eten net zo belangrijk zijn als de dienst zelf.

Musical ‘Water en Vuur’
20:15 Schoonhoven, Arto Theater. Tijdens het Rampjaar 1672 wordt onze republiek van vier kanten aangevallen. De 21-jarige prins Willem III leidt ons leger vanuit Bodegraven. Hij houdt het leger van de Franse Zonnekoning tegen met de Oude Hollandse Waterlinie. In het legerkamp ontmoet de Limburgse soldaat Jeff de boerenmeid Marieke, die wil voorkomen dat haar land onder water wordt gezet. Al hebben ze ieder een ander doel, de liefde trekt Jeff en Marieke steeds meer naar elkaar toe. Burgers op de vlucht, belegerde steden en verwoeste dorpen. Een oorlogsverhaal dat na 350 jaar helaas nog heel actueel blijkt te zijn. De musical Water en Vuur valt onder het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie en de Maand van de Geschiedenis. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.artotheater.nl of bij Provence (Haven 63) in Schoonhoven of aan de kassa van het theater.

Voute Bingo met Helemaal Top
20:30 Haastrecht, Theater Concordia. Een bingoavond met voute humor, gekke prijzen, eindeloos lachen, gieren, brullen en meezingen met voute hits. Live-entertainment door Helemaal Top: Tribute to The Toppers. Kaarten (à 29,50 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 15 oktober

Winter-kinderkledingbeurs
9:00-12:00 Stolwijk, Goudseweg 108. Van 9:00 tot 12:00 is er weer een winter-kinderkledingbeurs. Een week erna, op zaterdag 22 oktober, is er een kledingbeurs voor volwassenen en tieners. Tweedehands kleding voor aantrekkelijke prijzen. Er kan voor beide beurzen een verkoopnummer worden aangevraagd via kledingbeurs.stolwijk@hotmail.com. Meer informatie op www.kledingbeursstolwijk.jouwweb.nl.

Bazaar in Stolwijk
10:00-15:00 Stolwijk, Hervormd centrum Rehoboth, Achter de Kerk 7. De handwerkclub van Wilgenhoven houdt een bazaar, met onder andere een handwerkkraam, KiKa kaarten, babyborn kleertjes, bloemenkraam, sieraden, hobby schilderijen en het rad met mooie prijzen. Tevens zijn er hapjes en drankjes te verkrijgen. De opbrengst komt ten goede aan de handwerkclub en Wilgenhoven.

Sketchcrawl
12:00-16:00 Haastrecht, Gemaal De Hooge Boezem, Hoogstraat 31. Vanwege het 150-jarig bestaan organiseren het Gemaal en Sketchcrawl Gouda een middag sketchcrawlen. Van 12.00 tot 16.00 uur kan men binnen en op het terrein van Hoogstraat 31 komen tekenen. Voor de tekenaars is de entree gratis. Voor meer informatie: www.gemaalhaastrecht.nl/activiteiten.

Dankbaarheidsconcert
19:30 Krimpen a/d IJssel, Immanuelkerk, Estafette 1. Dankbaarheidsconcert met optreden van het Devotion Gospel Choir. Ook is er ruimte voor samenzang. Met dit concert wordt het diaconaal project 'Bouwen doen we samen' afgesloten. De opbrengst wordt gebruikt voor projecten in Congo, Madagaskar en Guatemala.

Johannes de Heer-zangavond
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Zangavond met liederen uit de bundel van Johannes de Heer. Deze avond wordt georganiseerd door de Evangelische Gemeente Krimpen in het kader van haar 25-jarig bestaan. Er is rond 21:00 uur een korte koffiepauze. Toegang is gratis. Bij de deur kan men eventueel een bijdrage achterlaten ter bestrijding van de onkosten.

Concert Chamber Philharmonis Europe
20:00 Krimpen a/d IJssel, IJsseldijkkerk. Stichting IJsseldijkkerkconcerten opent het nieuwe seizoen met een concert van kamerorkest Chamber Philharmonic Europe uit Keulen. Op het programma staan het concert voor twee violen van J.S. Bach en het trompetconcert van de achttiende eeuwse componist Neruda. Daarbij nog werken van onder anderen Corelli en Mozart. De entreeprijs bedraagt 15 euro, inclusief consumpties in de pauze en na afloop. Kaarten zijn te bestellen via de website www.ijsseldijkkerkconcerten.nl of telefonisch: (0180) 512856.

Linedance-avond
20:00-01:00 Cabauw, In ’t Witte Paard, Cabauwsekade 42. Linedance-groep The White Horse Dancers organiseert een vrije linedance avond. Iedereen welkom. Entree voor leden 2 euro; niet-leden 6 euro.

Concert ‘De mooie held geveld’
20:00 Haastrecht, Theater Concordia. Pop- en jazzkoor Flexible Sound geeft een swingend avondvullend concert: ‘De mooie held geveld’. Plaatsen te reserveren via www.flexiblesound.nl. Kosten: 15 euro p.p.

Concert
20:00 Gouderak, Dorpshuis. Muziekvereniging KNDA uit Moordrecht geeft een concert in Gouderak, in het Dorpshuis. De toegang is gratis.

Jubileumconcert koor Believe
20:00 Bergambacht, Grote of Laurentiuskerk. Gospelkoor Believe geeft haar jubileumconcert 'Celebrate'. Muzikaal wordt zij begeleid op viool, drum, dwarsfluit, gitaar en piano. Toegang gratis. Meer op www.gospelkoorbelieve.nl.

Concert Goudsch Kamerkoor
20:15 Haastrecht, Hervormde Kerk, Kerkplein 9. Het Goudsch Kamerkoor brengt religieuze werken van Schütz, Bach en Nystedt. Van Schütz zingt het koor ‘Meine Seele erhebt den Herren’, van Bach het motet ‘Jesu meine Freude’ en van Nystedt ‘Immortal Bach’. Het stuk ‘Prayers of Kierkegaard’ is gebaseerd op gebeden van de Deense theoloog en filosoof Søren Kierkegaard. Kaarten via www.goudschkamerkoor.nl.

‘Zwartkijker’ in Arto Theater
20:15 Schoonhoven, Arto Theater. 'Zwartkijker', een coproductie van OT Rotterdam en Werkplaats Walhalla, is een voorstelling met live muziek over een vluchteling die zichzelf terugvindt in de ogen van een blinde paaldanseres. In een ontluikende liefde kruisen verschillende wereldbeelden, levensopvattingen, normen en waarden elkaar en komen soms zelfs samen. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.artotheater.nl, bij Provence (Haven 63) in Schoonhoven of aan de kassa van het theater.

zondag 16 oktober

Concert ‘De mooie held geveld’
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. Pop- en jazzkoor Flexible Sound geeft een swingend middagvullend concert: ‘De mooie held geveld’. Plaatsen te reserveren via www.flexiblesound.nl. Kosten: 15 euro p.p.

dinsdag 18 oktober

Lezing: Glasfabriek De Lek
19:00 Schoonhoven, bibliotheek, Spoorstraat 3A. Tussen 1950 en 1953 was aan Buiten de Veerpoort 5 Glasfabriek de Lek gevestigd. De fabriek richtte zich op de productie van sierglas, gebruiksglas en laboratoriumglas. Onderzoeker Jan Marten ten Napel onderzocht de geschiedenis van deze fabriek en schreef een boek hierover. Deze avond vertelt hij in de over deze producten, maar ook over de vennoten, het gebouw en het personeel. Ook komen de relatie met het Edelambachtshuys, de watersnoodramp van 1953 en de liquidatie van de fabriek aan bod. In de vitrines is een bijbehorende expositie te bezichtigen. De toegang is gratis. Aanmelden voor de lezing kan via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

woensdag 19 oktober

Wandeltocht
13:00 Ammerstol, H. Zanenhuis. Wandeltocht o.l.v. Adrie en Piet Bos over 'Het Eiland van Brienenoord'. Vertrek vanaf het H. Zanenhuis om 13.00 uur. Kosten: 5 euro p.p.. Aanmelden: (0182) 351880/sjaakvanburen@hetnet.nl.

Presentatie over molens en molenaars
14:00 Berkenwoude, cultureel centrum De Zwaan, Kerkweg 2. Dirk Kuijper geeft een presentatie over molens en molenaars. Hij is zelf molenaar in Benthuizen en voorzitter van de Stichting die de Rijnenburgermolen in Hazerswoude Rijndijk beheert. Verschillende onderwerpen komen aan bod zoals molentypes, techniek, ontstaansgeschiedenissen, spreekwoorden en weetjes. Entree is vijf euro per persoon, incl. twee keer koffie of thee.

donderdag 20 oktober

Workshop fotografie: ‘Hoe leg je een feestje vast?’
19:30 Krimpen a/d IJssel, bibliotheek. Een afstudeerfeest, eerste verjaardag van je (klein-)kind of zelfs een bruiloft. Allemaal mooie herinneringen die we op beeld willen vangen. Maar hoe leg je zo’n herinnering nou goed vast? Tijdens deze workshop vertelt docente Myrthe van der Leij alles over het vastleggen van feesten, festivals en partijen. Bijvoorbeeld hoe je de camera (snel) instelt, hoe je dansende mensen op de foto zet of hoe je etende mensen charmant op de foto krijgt. Deelname gratis. Aanmelden op www.bibliotheekaandenijssel.nl.

zaterdag 22 oktober

Vertelvoorstelling
16:00 en 20:00 Haastrecht, Gemaal De Hooge Boezem, Hoogstraat 31.  Van 15 t/m 30 oktober is de najaarseditie van de Week van Ons Water. Zaterdag 22 oktober is er om 16.00 en 20.00 uur de vertelvoorstelling Het Wassende Water van Gerda Hoogendijk in het Gemaal in Haastrecht. Het is een vrije vertaling van het gelijknamige boek van Herman de Man. Entree: 10 euro. Reserveren kan via bestuur@gemaalhaastrecht.nl o.v.v. Herman de Man en het gewenste tijdstip. Zie ook www.gemaalhaastrecht.nl/activiteiten.

Najaarsconcert
19:30 Lekkerkerk, sporthal De Bakwetering. Muziekvereniging Lekkerkerk brengt een najaarsconcert. In een gevarieerd programma zullen achtereenvolgens de volgende orkesten van de vereniging zich presenteren: het jeugdorkest Futura, aanstormend talent van de Algemene Muzikale Vorming (AMV), de Melody Percussion Band, het Klarinetkwintet en tot slot de Harmonie. De entreeprijs is 5 euro per persoon en voor donateurs gratis.

Eenakterfestival
20:00 Haastrecht, verenigingsgebouw Thuishaven, Grote Haven 40. Toneelvereniging Artoha presenteert weer een eenakterfestival, met vier korte voorstellingen: Mannenpraat, Bejegen me heus, Bedtijd en Maar er hangt hier een man aan zijn balkon. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te reserveren via artohaastrecht.nl of via telefoonnummer 06-18538544.

Concert Stedelijke Harmonie Caecilia
20:00 Haastrecht, Theater Concordia. Stedelijke Harmonie Caecilia uit Gouda geeft een concert waarin het publiek wordt meegenomen op een reis door herfstig Europa. Toegang: 7,50 euro.

Muzikale bingo
20:00 Lekkerkerk, Dorpshuis (Amicitia). Accordeonvereniging Accordeonata verzorgt een muzikale bingo-avond. Orkestmuziek afgewisseld met drie bingorondes voor 7,50 euro en een optreden van ‘de Vrolijke Noten’ tijdens de pauze.

Karin Bloemen in Cultuurhuis
21:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. Karin Bloemen is bekend van haar grote, extravagante personality shows, maar haar eerste grote liefde is toch: zingen. In deze voorstelling gaat ze ‘old school’ helemaal voor de muziek, samen met de Old Schoolband. Belangrijke inspiratiebronnen voor Karin zijn zangeressen als Billie Holiday en Aretha Franklin. De stijl van de Old Schoolband sluit daar naadloos op aan; funk, jazz en soul. In dit pure, muzikale programma komt het allemaal voorbij, van eigen stukken tot en met de fijnste covers uit het rijke repertoire van Billie, Aretha, Norah, Amy, etc. Kaarten kosten 22,50 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie.

zondag 23 oktober

High tea
14:00 Schoonhoven, Oranjeplaats 45B. Welzijn Krimpenerwaard verzorgt een high tea. De kosten zijn 7,50 euro p.p. Aanmelden (noodzakelijk) vóór vrijdag 21 oktober via n.zaidi@welzijnkrimpenerwaard.com.

woensdag 26 oktober

Bingo in Cultuurhuis
19:30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. De bingoavond bestaat uit tien rondes. Kaarten kosten 11,50 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie.

donderdag 27 oktober

Workshop fotografie: ‘Maak de mooite foto’s van eten’
19:30 Krimpen a/d IJssel, bibliotheek. Eten en fotograferen. Twee van de mooiste onderwerpen in één workshop. Hoe leg je nou een gerecht net zo lekker vast als dat het smaakt? Waar let je op en hoe gebruik je hiervoor je camera? Tijdens deze workshop vertelt docente Myrthe van der Leij hoe je ervoor zorgt dat anderen van jouw foto zullen watertanden. Het gaat over passende camera-instellingen, gebruik van compositie en er wordt ingegaan op kleur. Deelname is gratis. Aanmelden kan op www.bibliotheekaandenijssel.nl.

vrijdag 28 oktober

Kindervoorstelling BullyBully
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. Wat hebben een peuter en een gemiddelde wereldleider met elkaar gemeen? Zou die president soms ook een driftbui krijgen in het gangpad van de supermarkt? Of gillen totdat hij krijgt wat hij wil? Laat een dreumes speechen en een volwassen man in pak onzin brabbelen. Als je door je oogharen kijkt, zie je bijna het verschil niet meer. Alleen heeft de een het voor het zeggen en de ander moet doen wat er gezegd wordt. In BullyBully ontmoeten twee wereldleiders elkaar in niemandsland. Een peutermusical à la West Side Story over vriendschap en ‘het onbekende' met twee spelers, veel liedjes, grappig geruzie, gedram en een happy end. Kaarten: kinderen (3+) 5 euro, volwassenen 10 euro. Reserveren: www.theaterconcordia.nl.