Voorstelling Gemaal: Het Wassende Water

haastrecht • De vertelvoorstelling Het Wassende Water van Gerda Hoogendijk komt op zaterdag 22 oktober om 16.00 en 20.00 uur naar het Gemaal in Haastrecht. Het is een vrije vertaling van het gelijknamige boek van Herman de Man. Het is een van de activiteiten van het Gemaal vanwege het 150-jarig bestaan. Bovendien is het van 15 t/m 30 oktober de halfjaarlijkse Week van Ons Water.

In de Lopikerwaard leeft rond 1900 de rijke boerenfamilie Beijen. Zoon Gieljan kan niet overweg met de straffe regels van zijn moeder. Hij moet voldoen aan normen en tradities van de boerenstand, maar het past niet bij hem. Hij gaat op zoek naar wat hem gelukkig maakt. Die zoektocht gaat niet vanzelf. Later in zijn leven wordt Gieljan gevraagd als hoogheemraad. Hij zet zich met hart en ziel in. Hij stijgt op de maatschappelijke ladder en in aanzien bij de boeren. Maar op een duistere nacht stijgt ook het water...
Het verhaal speelt zich af aan het begin van de vorige eeuw maar is geenszins gedateerd. De hoofdpersonen leven met vragen en thema’s die ook nu actueel zijn. Ze gaan over liefde, familie, trouw, emoties. De voorstelling wordt muzikaal begeleid door Janet van Diest op accordeon en Jean Marie Dosogne op piano.
Kosten zijn tien euro. Reserveren kan via bestuur@gemaalhaastrecht.nl o.v.v. Herman de Man en het gewenste tijdstip: 16.00 of 20.00 uur.


Marco Bakker in Het Kwartier

stolwijk • In Het Kwartier in Stolwijk is vanaf dinsdag 25 oktober een expositie te aanschouwen van Marco Bakker. Bakker laat in zijn illustraties de veranderingen zien in dorpsgezichten van de Krimpenerwaard. Dit in contrast met de pentekeningen die in 1954 werden gemaakt door Otto Dicke. Bakker maakte zijn tekeningen steeds vanuit de positie die Dicke destijds gebruikte.