• De theaterzaal van het Cultuurhuis.
• De theaterzaal van het Cultuurhuis. Foto: Erna Oldenburg

Zangtalent gezocht voor ‘Stem van de Waard’

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Het Cultuur Station, Concordia Haastrecht, Het Kwartier in Stolwijk en Cultuurhuis Krimpen aan de Lek slaan de handen ineen voor een nieuw concept: de talentenjacht ‘Stem van de Waard’. Daarin wordt gezocht naar verborgen zangtalent in de polder.

“Wie goed kan zingen en het leuk lijkt om zijn/haar talent onder begeleiding (verder) te ontwikkelen, moet zich zeker aanmelden”, geeft medeorganisator Heidi Doff van het Cultuurhuis aan. “Eén van de onderdelen is een liveoptreden met een band en de winnaar wacht een optreden in één van de theaters van de Krimpenerwaard.” 

Volgens haar hadden de theaters los van elkaar allemaal de ambitie om ooit met een talentenjacht te komen. “Maar het plan lag op de plank, gewoonweg omdat de tijd ontbrak om het daadwerkelijk op te zetten. Dit kwam naar voren in een gezamenlijk overleg, waarbij ook direct de vraag rees: waarom doen we het dan niet samen, in de vorm van een theatertour? Zodoende is er een stuurgroep gevormd die het verder vorm heeft gegeven en nu begint het dan echt: we gaan op zoek naar hét zangtalent van de Krimpenerwaard.”

Inschrijving staat open voor iedereen vanaf 16 jaar. Heidi: “In principe zijn alle genres welkom. Het traject start met drie selectierondes in november. In januari en februari zijn er de live rondes onder begeleiding van de band en in maart de ‘battle rondes’. De rondes vinden steeds plaats in één van de theaters. De grote finale is zaterdag 15 april in Het Kwartier. De deelnemers worden per ronde beoordeeld door een vakkundige jury. Wie dat zijn wordt later bekendgemaakt. De uiteindelijke winnaar krijgt naast een bokaal, ook een professionele studio-opname aangeboden. Tevens mag hij of zij optreden in het voorprogramma van een voorstelling in één van de theaters.”

Voor wie altijd al één-op-één zangcoaching heeft willen hebben, biedt ‘Stem van de Waard’ een uitgelezen kans. Alle deelnemers krijgen namelijk op hun weg naar de finale professionele begeleiding van zangcoach Marlou Koevoets van Het Cultuur Station in Schoonhoven. Zij studeerde in 2013 af als Vocal Artist aan de Dutch Academy of Performing Arts. Ze runt samen met Evelien Isphording (theaterdocent) al meer dan vijf jaar Het Cultuur Station in Schoonhoven. Daar geeft Marlou leerlingen privé zangles, verzorgt groepslessen, begeleidt een koor en geeft zangcoaching aan de musicalgroepen.

RTV Krimpenerwaard volgt op televisie de kandidaten gedurende het traject op de voet. Heidi: “Zo hoeven inwoners geen seconde te missen van de ontwikkeling van hun favoriete kandidaat.”

Wie de strijd durft aan te gaan met andere deelnemers om hét zangtalent van de Krimpenerwaard te worden, kan zich voor één van de selectierondes inschrijven op www.stemvandewaard.nl. Daar is ook verdere informatie te vinden over deelname en de opzet van het muzikale evenement.