• John Correljé (r): 'Tang Soo Do is meer dan een sport'.
• John Correljé (r): 'Tang Soo Do is meer dan een sport'. Foto: Dirk Molenaar

‘Chon-Kyong’ houdt zaterdag een open training

Sport

SCHOONHOVEN • ‘Chon-Kyong’ houdt zaterdag 15 oktober een open training van de Koreaanse vechtsportkunst Tang Soo Do (TSD).

De persoon die dit al bijna vijftig jaar in de vingers heeft, is lesinstructeur John Correljé (64). “Tang Soo Do zie ik als meer dan een sport. Het is namelijk niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk goed voor je ontwikkeling”, legt hij enthousiast uit. “Zie het als de voorloper van Taekwondo, ook een Koreaanse vechtkunst, die bij meer mensen bekend is. Verschil is dat bij Taekwondo veel geschrapt is van TSD om er juist een sport van te maken. Punten scoren is daarbij belangrijk.” 

TSD is een vorm van karate waarbij gebruik wordt gemaakt van een groot aantal hand- en voettechnieken, klemmen en worpen. In vergelijking met het Japanse karate worden er meer verschillende traptechnieken gebruikt. 

Sa Beom
Als Sa Beom (meester) 7e dan tang soo do bij de vereniging Chon-Kyong geeft John wekelijks trainingen. De vereniging is opgericht in 1974, waarbij vijf jaar later een koerswijziging werd doorgevoerd om de oorspronkelijke TSD te instrueren. Lessen worden in zowel in Nieuwpoort als in Schoonhoven gegeven.

Inmiddels traint de gedreven meester al ruim 47 jaar. In die periode heeft hij drie boeken over dit onderwerp geschreven, boek vier is in wording. Ook in het buitenland is hij met enige regelmaat te vinden. Zo is Correljé afgelopen maand in Polen geweest om les te geven. De mooiste herinnering aan het buitenland is zijn reis naar Korea, inmiddels drie jaar geleden. “Dat was geweldig. Samen met mijn zoon hebben we in groepsverband getraind in verschillende plaatsen, zelfs op een berg vlakbij de grens met Noord-Korea.”

Ouder
Uiteraard merkt John dat hij ouder wordt. “Met name blessures spelen sneller op en ik word wat stijver hier en daar”, lacht hij. Ondanks de lange staat van dienst leert hij nog iedere dag. “Dat maakt het ook zo leuk, je kunt je telkens erin blijven verdiepen.”

Chon-Kyong mag zich verheugen in een gezond ledenaantal. Onder hen ook opvallend veel meisjes en vrouwen. Op zaterdag 15 oktober wordt in sportzaal de Berengracht, Beregrachtpad 1 in Schoonhoven, een open training gehouden. Gedurende de dag zijn er diverse demonstraties. Belangstellenden zijn welkom vanaf 10.00 uur.

Dirk Molenaar