'Dijken zijn vaak smal. Zo ook de dijken die wij beheren in de Krimpenerwaard', aldus Anneke Heinecke.
'Dijken zijn vaak smal. Zo ook de dijken die wij beheren in de Krimpenerwaard', aldus Anneke Heinecke.

Zorgen om verkeersveiligheid op smalle dijken

Algemeen

KRIMPENERWAARD • De smalle wegvakken op menige dijk in de Krimpenerwaard komen de verkeersveiligheid niet ten goede. Zoals bijvoorbeeld het geval is op de Dorpsstraat, Middelland en Molendijk in Krimpen aan de Lek.

Anneke Heinecke, algemeen bestuurslid van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), heeft namens de fractie van de PvdA hierover schriftelijke vragen gesteld. 

“Dijken zijn vaak smal. Zo ook de dijken die wij beheren in de Krimpenerwaard”, licht ze toe. “Dit hebben wij zelf kunnen ervaren tijdens de schouw, toen we over de dijk bij Gouderak reden. Diverse ingezetenen maken zich ongerust. Bij ons zijn klachten binnengekomen over enkele knelpunten, en dan met name op de dijk ter hoogte van Krimpen aan de Lek. Hierbij gaat het om de Dorpsstraat, Middelland en Molendijk, die in elkaars verlengde liggen.”

Parkeervakken
Een specifieke klacht betreft de parkeervakken in de Dorpsstraat, tussen de nummers 30 en 78, waar tien parkeerplaatsen op het asfalt zijn getekend.

Anneke Heinecke: “Hiervan wordt grif gebruik gemaakt. Probleem is dat deze weg van zichzelf al smal is en er ook nog eens bussen en vrachtverkeer overheen rijden. Voeg daaraan toe dat het een tweerichtingsweg is met daarin een bocht, wat de verkeersveiligheid nog lastiger maakt. Regelmatig trekken hier een bus en een auto hard op in tegengestelde richting. Als de chauffeurs elkaar niet tijdig zien, is een ongeluk onvermijdelijk, want er zijn geen uitwijkmogelijkheden. Op de Middelland en Molendijk signaleren we vergelijkbare knelpunten, alleen zit er dan geen bocht in de weg.”

Vragen
Reden voor Anneke Heinecke om schriftelijke vragen te stellen aan het college: “Waarom is de verkeersdoorstroming ter plekke daar zo geregeld? Wat kunnen we doen om de veiligheid te verbeteren? Zijn de parkeervakken noodzakelijk of kunnen die worden verwijderd dan wel verplaatst? En kunnen we wellicht een verbod instellen op bepaald verkeer op de dijk, zoals vrachtauto’s?”