Afbeelding
Foto: Janet de Graas

Haastrecht gaat voor behoud iconische attractie ‘De Pelikaan’

Algemeen

HAASTRECHT • Attractie De Pelikaan is zaterdag weggetakeld uit de voormalige speeltuin De Kleine Betuwe. Het wordt opgeknapt en krijgt een nieuwe bestemming.

Het was menig Haastrechter een doorn in het oog dat het vliegtuig waarmee véle Nederlanders vroeger aan een kabel naar beneden over het water scheerden stond te verpauperen. Zo ook Frank Smit: “Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam en ben vroeger meerdere malen in De Kleine Betuwe geweest. De speeltuin in Haastrecht was een begrip in heel Nederland. Nu deze al jarenlang gesloten is en de speeltoestellen stonden te verpauperen leek het me een goed idee om de belangrijkste daarvan, watervliegtuig De Pelikaan, te redden.”  

Hij zocht daarvoor contact met Rob van Zuijlen van Grand Café Concordia, die al eerder een soortgelijk plan had opgevat. “Corona en andere oorzaken zorgden nog voor vertraging, maar zaterdag was het eindelijk zover”, meldt een contente Frank Smit. “Dankzij de belangeloze inzet van loonbedrijf Aantjes staat het vliegtuig nu naast de oude brandweerkazerne en kunnen we daadwerkelijk aan de slag.”

Hele klus
Het zal nog een hele klus worden om het zwaar verpauperde toestel nieuw leven in te blazen, beseft Smit als geen ander. “We zijn ons bewust van de slechte staat van het geheel. Het vliegtuig is oorspronkelijk al drie keer gerestaureerd en we proberen het zo origineel mogelijk weer op te lappen.”

Het frame is van staal en het omhulsel van polyester. Tenminste, wat daar nog van over is. Gelukkig staan Frank en Rob niet alleen. “Het opknappen van dit ooit magische speeltoestel leeft echt in Haastrecht. We hebben van verschillende kanten hulp aangeboden gekregen.” 

Daarbij wordt het ook financieel een uitdaging om de klus te klaren. “Als startkapitaal hebben we 2.000 euro in kas vanuit Haastrecht Klassiek, dat vroeger oldtimertochten organiseerde. De organiserende stichting is inmiddels opgeheven. Er zal meer geld nodig zijn, maar we hopen natuurlijk zoveel mogelijk op de belangeloze inbreng van mensen en bedrijven. Gezien het enthousiasme dat we vooralsnog tegenkomen, sta ik daar positief in.” 

Presentatie
Mocht het lukken om de klus te klaren, dan wordt het vliegtuig geplaatst in de vijver bij CC Concordia, zodat Haastrecht en omgeving opnieuw volop kan genieten van dit stukje pure nostalgie. “We hopen het volgend jaar zomer te presenteren”, meldt Smit. “Het wordt een mooi winterproject dus!”

(foto’s: Janet de Graas)