• Wethouder Wisja Pannekoek bij de kick-off op de Ireneschool in Krimpen a/d Lek.
• Wethouder Wisja Pannekoek bij de kick-off op de Ireneschool in Krimpen a/d Lek. Foto: Paul de Heus

Jeugd strijdt tegen elektronisch afval

regio • Meerdere basisscholen uit de gemeenten Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas doen van 26 september tot en met 20 oktober mee met de E-waste Race. Het project is officieel van start gegaan met een kick-off bijeenkomst. Bij een aantal kick-off bijeenkomsten sloten de wethouders van de betreffende gemeenten aan.

De leerlingen van de deelnemende basisscholen gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren ze een bijdrage aan de circulaire economie: er komen minder schadelijke stoffen in het milieu terecht en er hoeven minder grondstoffen uit de aarde te worden gehaald.
Wie thuis gratis elektronisch afval wil laten ophalen door de leerlingen, kan hier melding van maken op de website www.ewasterace.nl. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Aanbieders ontvangen als dank voor hun bijdrage kortingscodes voor duurzame producten.

Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan een oude of kapotte kabel. Inktcartridges en batterijen vallen niet onder e-waste.