Betere communicatie bij calamiteiten

krimpen aan den ijssel • De raad nam donderdagavond daar een motie over aan. 

De motie werd ingediend door Stem van Krimpen, samen met Krimpens Belang. Beide partijen stellen dat de afgelopen tijd weer heeft duidelijk gemaakt dat de huidige communicatie bij incidenten of calamiteiten op de weg in en rond Krimpen niet goed werkt. “Sms’jes worden niet verzonden en er kan door de inwoners niet geanticipeerd worden als er files staan waardoor je Krimpen niet kunt verlaten.”

Onacceptabel

De indieners halen donderdag 8 en vrijdag 9 september aan. “Beide ochtenden stond de wisselstrook naar de Algerabrug in storing met enorme vertragingen rond de grote kruising tot gevolg. Het is onacceptabel dat er op beide dagen geen enkele communicatie vanuit de gemeente was en het Krimpens Contact Centrum niet op de hoogte was van wat er aan de hand was.”

Een goede bereikbaarheid van Krimpen is van cruciaal belang, stellen de indieners. Het college wordt daarom gevraagd een ‘Algeracorridor manager’ aan te stellen, die van begin tot eind verantwoordelijk is voor coördinatie en communicatie daarover. Diegene moet in die rol in nauw contact staan met buurgemeenten, Rijkswaterstaat en andere belanghebbenden.

Voorts is het verzoek om voor het eind van het jaar met een ‘robuust’ communicatieplan te komen, zodat inwoners ‘realtime’ op de hoogte gehouden worden over incidenten en calamiteiten op en rond de Algerabrug, ook buiten kantoortijden.

Protocol

Wethouder bereikbaarheid en mobiliteit John Janson (Leefbaar Krimpen) ontraadde de motie. Volgens hem zijn er voldoende maatregelen genomen om te borgen dat de Algeracorridor goed bereikbaar is. “Er gebeurt momenteel best veel qua werkzaamheden rond de grote kruising, de wisselstrook en de hele Algeracorridor, waarbij de wisselstrook een zorgenkindje blijft. Om de doorstroming te waarborgen, onder meer bij calamiteiten, zijn er diverse maatregelen genomen. Zo geldt er een protocol over hoe en wat te doen bij calamiteiten, met een 24-uurs piketdienst. Er is een app-groep waarin verstoringen zo snel mogelijk worden doorgegeven en weggebruikers worden via diverse kanalen, waaronder sociale media, zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van wat er aan de hand is. Tevens kan er online live worden meegekeken met de verkeersstromen.” 

Janson gaf verder aan dat er al een coördinator is binnen het calamiteitenprotocol Algerabrug, die gebeurtenissen vastlegt en terugkoppelt. “Dit functioneert blijkbaar dan niet zo goed en behoeft nog wat aandacht. Zie deze motie daarom als extra aandacht daaraan”, reageerde Saskia Bijl van Krimpens Belang.

Uiteindelijk stemde de hele raad voor de motie.

Martijn Kuiler