Lezing: 'Op reis met de trekschuit'

schoonhoven • Op uitnodiging van de Historische Vereniging Schoonhoven geeft Marloes Wellenberg op donderdag 29 september de lezing 'Op reis met de trekschuit' in het Arto Theater, Het Klooster 5 in Schoonhoven.

Het trekvaartenstelsel dat in de 17e eeuw werd ontwikkeld was uniek in de wereld. Honderdduizenden passagiers reisden met de ‘intercity van de Gouden Eeuw’ tussen de Hollandse steden en voor buitenlandse reizigers was een reisje per trekschuit een heuse experience. In de lezing gaat Wellenberg in op de aanleg van het trekvaartensysteem in de Republiek, de specifieke kenmerken van deze vorm van vervoer en de sporen ervan in het landschap.

Marloes Wellenberg stelde in 2021 met collega’s de Atlas van de Trekvaarten in Zuid-Holland samen. Op de 29e zorgt Bruna Schoonhoven voor de verkoop van het boek. De lezing begint om 20.00 uur, vrij entree.


Lezing over uitvaartbranche

schoonhoven • Corneel Krijgsman houdt dinsdagavond 11 oktober een lezing in de bibliotheek van Schoonhoven over de actualiteiten in de uitvaartbranche.

Krijgsman is werkzaam bij Stoppelenburg Uitvaartverzorging en heeft derhalve veel kennis op dit gebied.

Een uitvaart wordt steeds persoonlijker, er wordt maatwerk geleverd als het gaat om de uitvoering, maar ook staan technologische ontwikkelingen niet stil. Na de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

De avond start om 19.00 uur, is kosteloos bij te wonen en zal tot uiterlijk 20.30 uur duren. De deuren van de bibliotheek zijn vanaf 18.30 uur open om vast een kopje koffie of thee met elkaar te drinken.