• Kees van den Brink.
• Kees van den Brink. Foto: aangeleverd

‘Betuig steun aan LHBTI-gemeenschap’

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Regenboognetwerk Krimpen wil Coming Out Dag op dinsdag 11 oktober groot onder de aandacht brengen bij Krimpenaren. 

Vertegenwoordigers van het netwerk zullen deze dag naast het hijsen van de regenboogvlag, ook op de Krimpense winkelcentra Crimpenhof, De Korf en De Olm bloembollen uitdelen ter viering van de jaarlijkse internationale LHBTI-emancipatiedag. Zeker ook bedoeld om de eigen zichtbaarheid te vergroten. “We zijn namelijk niet overal al even bekend”, aldus voorzitter Kees van den Brink.

Coming Out Dag is de dag waarop iedere lesbienne, homo, biseksueel, transgender, interseksueel, afgekort LHBTI, wordt aangemoedigd voor zijn/haar geaardheid uit te komen, uit de kast te komen ofwel hun ‘coming out’ te vieren.

Regenboognetwerk Krimpen zet zich sinds 2021 in voor de zichtbaarheid en acceptatie van LHBTI-personen in de gemeente. “Wij willen ervoor zorgen dat elke LHBTI’er zichzelf kan zijn en zich hier veilig en thuis voelt”, geeft Van den Brink aan. Om de acceptatie te bevorderen worden er verschillende initiatieven ontplooid, zoals op Coming Out Dag. “Ook willen we met sportclubs en scholen in gesprek gaan om daar te zorgen voor een veilig klimaat voor LHBTI+-leerlingen en sporters. Voor scholen door middel van een lespakket en voor clubs met voorlichting/educatie aan trainers en teamleiders.”

Maar alle initiatieven ten spijt ziet Van den Brink dat Krimpen ‘nog verre van een ‘regenboogvriendelijke gemeente’ is’: Dat is deze zomer weer gebleken toen het regenboogzebrapad aan de Groenendaal werd beklad met witte verf. Wel opvallend dat dit gebeurde nadat Stem van Krimpen in de raad aandacht had gevraagd voor LHBTI+ in Krimpen. LHBTI’ers voelen zich hier niet thuis en niet veilig. Er zijn ook steeds meer signalen van scheldpartijen, bespugingen etc. Als reactie op onze activiteiten krijgen we te horen: ‘jullie moeten gewoon doen en niet zo provoceren’.”

Van den Brink stelt daarbij dat ook de contacten met de lokale politiek nou niet altijd even soepel verlopen. “Dat gaat nogal moeizaam. We hebben voor de raadsverkiezingen geprobeerd om een regenboog stembusakkoord voor elkaar te krijgen, maar daar hebben alleen Leefbaar Krimpen, Stem van Krimpen en D66 hun handtekening onder gezet. Als tegenactie hebben de andere partijen - SGP, PvdA, Krimpens Belang, CDA, VVD, ChristenUnie en GroenLinks - toen een Inclusie stembusstatement getekend, waarin LHBTI+ niet voorkomt. Het gooit het op een grote hoop met allerlei lichamelijke, geestelijke en sociale beperkingen. Onder de noemer inclusie. Maar LHBTI is geen beperking, een afwijking, een handicap, maar een biologisch gegeven. En hoewel er in staat dat ze aan de slag gaan als er een duidelijke specifieke achterstandssituatie bestaat of dreigt te ontstaan, wordt niet erkend dat de LHBTI-gemeenschap wel degelijk in een achterstandsituatie zit en voortdurend slachtoffer is van verbaal en fysiek geweld.”

Van den Brink geeft aan dat er inmiddels goede contacten zijn met het nieuwe college en dan met name met Leefbaar-wethouder Kirsten Jaarsma. “Het ziet er naar uit, dat we vanaf 2023 structureel financieel steun krijgen om onze activiteiten uit te breiden, zoals een maandelijks Regenboogcafé waar LHBTI+’ers gezellig kunnen samenkomen. Nu zijn we afhankelijk van incidentele goedkeuring van budget voor activiteiten via KrimpenWijzer. We blijven er bij de raad op aandringen dat ook vanuit de gemeente beleidsmatig aandacht wordt besteed aan LHBTI, in maatschappelijk werk, in jongerenwerk, in ouderenzorg. Maar de teneur is: we gaan niet verbijzonderen, er zijn zoveel groepen die extra aandacht verdienen.”

Coming Out Dag in Krimpen begint om 9.00 uur met het hijsen van de regenboogvlag bij het raadhuis, gevolgd door een ‘pride mars’ en een samenkomst in Eetcafé De Crimpenaar. ‘s middags worden de bloembollen uitgedeeld. Vanaf 20.00 uur vindt in De Tuyter het Coming Out Comedy Café plaats. Toegang: 2,50 euro. Reserveren: www.uitagendakrimpen.nl. 

Van den Brink: “We roepen alle Krimpenaren op om op deze dag hun steun te betuigen aan de LHBTI-gemeenschap.”