Cultuurhuis: '77 jaar Vrijheid Krimpen a/d Lek'

krimpen a/d lek • In het Cultuurhuis wordt op zaterdag 24 september stilgestaan bij 'Krimpen aan de Lek vanaf de bevrijding en de jaren daarna'.

Na een moeilijke tijd stonden de jaren ’50 in het teken van de 'wederopbouw'. De huizen waren kleiner dan nu, maar er leefden meer mensen onder één dak. Oma’s en opa’s woonden vaak bij de kinderen. Drie op de tien gezinnen hadden geen stromend water, maar wel een waterpomp en vaak een toilethuisje in de tuin. Iedereen zat ‘s avonds dicht bij de kolenkachel te lezen of luisterde naar de radio.

Historische vereniging Crempene heeft veel foto’s opgezocht uit het Krimpen van na de oorlog. Er waren kleine bedrijfjes, boeren met maar een paar koeien en rederijen die schepen bouwden. Ook zat er in elke buurt wel een kruidenier. Je kon een zalmvisser tegenkomen of de melkboer met paard en wagen. Er waren ook verschillende molens in Krimpen. Het Cultuurhuis heeft zich verdiept in eten uit die tijd en muziek uit de jaren ‘50 en ‘60, van het Cocktail Trio tot Pat Boone en Billie Holiday. En van Boudewijn de Groot en de Beatles tot Vera Lynn of Doris Day.

Het programma start om 12.00 uur met een warme lunch. Na een pubquiz (13.00 uur), treedt Stars Sisters Revival op (14.00 uur). Vanaf 14.15 uur klinkt er 'Muziek van toen', om 15.00 uur gevolgd door een optreden van muziekgroep 'Aisling'. Gratis kaarten (inclusief eten, exclusief consumpties) zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Het programma is in samenwerking met de gemeente Krimpenerwaard, museum De Vrijheid, GrandCafé Siep en Historische Vereniging Crempene.

'Freedom Festival'

Buiten bij GrandCafé Siep aan de Markt van Krimpen aan de Lek wordt tussen 15.00 en 23.00 uur een 'Freedom Festival' gehouden. Met optredens van verschillende dj's en de liveband Nikki- Final Search.