• Nijlganzen aan de waterkant.
• Nijlganzen aan de waterkant. Foto: gemeente Krimpen a/d IJssel

Krimpen wil meer nesten nijlganzen verwijderen

krimpen a/d ijssel • Om de groei van het aantal voor overlast zorgende nijlganzen in Krimpen aan den IJssel in toom te houden, wil de gemeente meer inzetten op het opsporen en verwijderen van nesten.

Lokale partij Stem van Krimpen trok half juli bij het college aan de bel omdat ze een toename zag van het aantal overlastgevende nijlganzen her en der in de gemeente. “Bij het fietspad langs de Heemtuin bijvoorbeeld, tel je er zo maar een stuk of dertig bij elkaar”, aldus raadslid Saskia Oudshoorn.

Het college bevestigt dit beeld nu: “Jaarlijks wordt twee keer gekeken of de populatie nijlganzen gelijk blijft of uitbreidt. Uit de laatste telling afgelopen voorjaar door faunaspecialist EWS blijkt dat het aantal volwassen nijlganzen ten opzichte van een jaar eerder met 34 is toegenomen.”

Om een verdere opmars van de dieren een halt toe te roepen, zet de gemeente meer in op het vinden van nijlganzennesten. “Wanneer deze eerder gesignaleerd worden én in groter aantal, zou dit een verschil kunnen maken”, geven burgemeester en wethouders aan in een brief aan de raad. 

Medewerkers van het groenonderhoud wordt gevraagd om nestlocaties door te geven. “Daarnaast willen we ook inwoners via social media en de gemeentelijke website oproepen om locaties van broednesten van nijlganzen door te geven voor nestbehandeling.”

Eieren die bereikbaar zijn worden geschud, wat ervoor zorgt dat het groeiende embryo doodgaat. Later wordt het gehele nest verwijderd. “Dit laten we uitvoeren door een erkend faunaspecialist. Dat is dit jaar voor zeven nesten gedaan”, geeft het college aan. “Overigens zullen niet meer alle eieren in een nest behandeld worden. Op advies van een externe deskundige is het beter om één of twee eieren per nest toch uit te laten komen, zodat de nijlganzen voor een kleiner kroost zullen zorgen om groot te brengen in plaats van een tweede nest te beginnen.”