• Alexander Bakker put uit eigen ervaringen met zijn boek 'Verenigen & Verkopen'.
• Alexander Bakker put uit eigen ervaringen met zijn boek 'Verenigen & Verkopen'. Foto: Jan Timmer

Sportclubs en communicatie

krimpen a/d ijssel • 'Verenigen & Verkopen' mag je vooral zien als een praktijkgids voor besturen die besturen van sportverenigingen laat nadenken over hun interne en externe communicatie én de tools biedt om deze te verbeteren.

Alexander Bakker (61), weet waarover hij praat. Ruim vijftien jaar was hij als vrijwilliger met een professionele journalistieke- en communicatie-achtergrond actief voor één van de grootste sportvereringen van Nederland, de 2500 leden tellende topclub Hockey Club Rotterdam. Hij hield zich er binnen een kerngroep communicatie bezig met een veelheid van disciplines: van eerst het wekelijkse clubkrantje tot moderne multi-channel communicatie. Zijn sportieve roots liggen bij de Krimpense hockeyclub MHCK, waar hij kort na de oprichting lid van werd en zich tientallen jaren als jeugd- en selectietrainer nuttig maakte. Nadat zijn kinderen op jonge leeftijd over stapten naar HC Rotterdam, maakte Bakker zich ook daar op divers gebied verdienstelijk; en dan met name in het opzetten, organiseren, stroomlijnen en uitvoeren van de communicatie.

"Bij een topclub is dat een veelomvattende discipline", weet hij. "Maar in de basis verschilt de communicatie niet met die van een kleinere vereniging. De principes zijn hetzelfde. De opgave voor het bestuur van een sportvereniging is helder: verenigen en verkoop. Verenig iedereen en alles die bij jouw vereniging zijn betrokken én verkoop je sport. Dat zijn meteen ook de uitgangspunten voor mijn boek. Een praktijkgids voor verenigingscommunicatie. Bij dat verenigen en verkopen is communicatie één van de belangrijkste instrumenten." Maar voor heel veel sportverenigingen is communiceren een flinke uitdaging, zo weet Alexander Bakker. "Er is een veelheid aan redenen om als vereniging te communiceren, niet in de laatste plaats een commerciële reden. Er zijn heel veel doelgroepen om mee in contact te staan, zowel binnen als buiten de club. Vragen waar je je als bestuur voor ziet gesteld zijn: hoe organiseer je dat allemaal? Welke communicatiekanalen gebruik je? En welke communicatiemiddelen zijn er nog meer? Daar komt ook bij dat communiceren niet alleen een kwestie van zenden en ontvangen is. Als je leden en fans aan je club en aan elkaar wilt binden, dan is er interactie nodig. Als je je sport wilt verkopen, dan moet je reclame maken en begeef je je op het terrein van marketing. En als je werk maakt van het imago van jouw vereniging, dan heb je het ook over positionering, branding en (het bewaken van) reputatie." Het boek Verenigen & Verkopen bestaat uit een algemeen deel met informatie over de organisatie van ‘Team Communicatie', de te volgen tactiek en de beschikbare communicatiemiddelen en -kanalen. Het hoofdstuk De Verlenging biedt allerlei onderwerpen die direct en indirect met communicatie te maken hebben - van ballenkinderen tot vrijwilligers, voorzien van (handige) tips vanuit de praktijk. "De praktijkgids is geen blauwdruk voor communicatiebeleid en -uitvoering", zegt Bakker "Wél biedt het bouwstenen en nuttige handreikingen. Kortom: voor verenigingen die vooruit willen, is dit een boek waar je letterlijk en figuurlijk mee vooruit kunt." Voor informatie: info@alexanderbakker.com

Jan Timmer