LEZERS SCHRIJVEN

'Samenwerking sterker maken'

De ingezonden brief ‘NVWK steekt boeren K’waard mes in rug’ van de Hoop en Speksnijder (Het Kontakt 3/9/22) vraagt om een reactie.

De NVWK werkt veel samen met boeren, in het agrarisch natuurbeheer, afgelopen jaren in de Proeftuin Adaptieve landbouw en sinds twee jaar in het Natuurbeheercollectief Krimpenerwaard. Steeds meer boeren houden rekening met weidevogels. Maar we hebben zorgen dat de samenwerking onder druk komt door de huidige boerenacties. Dat De Hoop en Speksnijder het omdraaien en de NVWK ervan beschuldigen verbaast ons zeer. De actievoerende boeren gebruiken sterke symbolen en sterke taal. Dat is hun goed recht, maar dan mag je ook weerwoord verwachten, en dat heeft niets met ‘Mes in rug’ te maken. Laten we ophouden met acties en brieven schrijven, en in plaats daarvan in gesprek gaan en samen plannen maken. Precies wat we in onze brief aan de gemeente hebben bepleit.

We vinden het belangrijk dat onze medebewoners goed worden geïnformeerd over effecten van stikstof op natuur en de rol van landbouw en andere sectoren daarin. Teksten daarover in een huis-aan-huis flyer vanuit een groep boeren kloppen niet, dus daar reageren we op, en dat blijven we doen. Wij merken op dat de flyer met de stelling dat 78% van de lucht uit stikstof bestaat, en dat alleen de agrarische sector ook stikstof opneemt, slechts het halve verhaal vertelt. Wij komen in het geweer tegen de gewekte suggestie dat stikstof weinig schadelijk is en dat de landbouw door stikstof ook op te nemen bovendien bijdraagt aan beperking van de schade. Niet juist zijn de getallen in de flyer die suggereren dat alleen de agrarische sector de stikstofuitstoot heeft gereduceerd en dat andere sectoren veel meer zijn gaan uitstoten. RIVM en Wageningen Universiteit komen in hun onderzoeken toch echt op heel andere getallen. Dit heeft niks met overheid versus niet-overheid te maken zoals de briefschrijvers veronderstellen, maar alles met zorgvuldig informeren.
Door weer met elkaar in gesprek te komen kunnen we elkaar informeren over wat we doen. Anders dan De Hoop en Speksnijder beweren (‘bij bomenkap voor straatwerk door gemeente hoor je niemand’) is de NVWK juist heel actief met inspraak en advies om bomen te sparen, in beide gemeenten. Een van onze leden organiseerde recent ook de succesvolle ‘Meerbomen’-actie voor bewoners.

Tot slot, de briefschrijvers vragen aandacht voor predatie. Nog los van de aandacht die we vragen om in het broedseizoen de kat binnen te houden, de NVWK heeft zich twee jaar terug met anderen sterk ingespannen om het Actieplan Boerenlandvogels te redden, met behoorlijk succes. Een belangrijk argument van ons was dat door het Actieplan boeren meer mogelijkheden krijgen om in hun bedrijfsvoering met weidevogels rekening te houden, zodat natuurorganisaties wat ‘relaxter' kunnen omgaan met predatiepreventie. De provincie helpt boeren en natuurorganisaties nu onvoldoende met het agrarisch natuurbeheer. Laten we met de provinciale verkiezingen in aantocht samen een plan indienen voor betere uitvoering, met meer beloning voor de boer. Dus: in gesprek en samen aan de slag!

Frans v/d Storm, secretaris NVWK.