LEZERS SCHRIJVEN

'Iedereen geduld, een luisterend oor en wijsheid toegewenst' 

In hun reactie op de brief van de NVWK over het stikstofprobleem in de Krimpenerwaard kaartten Bas de Hoop en Klaas Speksnijder afgelopen week in Het Kontakt verschillende onderwerpen aan. Hoewel er over hun reactie heel wat te zeggen valt, wil ik mij beperken tot één aspect, namelijk het vlaggen. Ik citeer: ‘Iedereen staat in zijn recht om….de Nederlandse vlag op zijn kop te hangen. We leven in een democratisch land toch? Respectloos? Worden onze agrariërs wel met respect behandeld door onze overheid?’

Ja, het blijkt niet verboden om op eigen terrein de Nederlandse vlag ondersteboven op te hangen, maar er zijn goede redenen om dat niet te doen. De Nederlandse vlag is namelijk van ons allemaal. We vlaggen tijdens gebeurtenissen van nationaal belang en ja, soms ook om onze individuele successen te vieren (geslaagd!) De vlag drukt onze eenheid uit: samen herdenken wij (bv. 4 mei), samen vieren wij (bv. 5 mei). Kortom: de vlag is een verbindend element in onze samenleving. Daar moeten we zuinig op zijn.

Hoewel ik alle begrip heb voor de onzekerheid waarin boeren verkeren, vind ik niet dat zij het recht hebben de Nederlandse vlag te ‘kapen’ voor eigen doelen. Al vinden veel boeren hun protest van nationaal belang, zij weten, net als iedereen, dat er over de aanpak van de stikstofcrisis heel verschillend wordt gedacht en dat het niet zo is dat heel Nederland samen met de boeren tegenover de regering staat. Dus: een relatief kleine groep misbruikt ons nationaal symbool. Niet doen!

‘We leven in een democratisch land toch?’ Wat willen de schrijvers hiermee zeggen? In dit geval: alles is geoorloofd als het gaat om de vlag? Op zijn kop hangen? Doorknippen? Verbranden? Stof tot nadenken, lijkt mij.

Tenslotte: respect! Het lijkt er de laatste tijd op dat je alleen respect voor boeren toont als je je volledig achter de verschillende standpunten opstelt die uit de boerenhoek komen. Kan het misschien ook zo zijn dat je veel respect hebt voor boeren -net als voor veel andere groepen in onze samenleving- maar toch gelooft dat er veel moet veranderen binnen de agrarische sector? Ik hoop het wel! 

Ik wens de boeren in de Krimpenerwaard en de NVWK veel geduld, een luisterend oor en wijsheid toe! 

Simen Stienstra,
Lekkerkerk.


Kunst in etalage

krimpen a/d ijssel • Het is al de derde in de reeks van elf raamexposities, die winkelcentrum Crimpenhof en de Vereniging Krimpener Kunstwaard organiseren. Vanaf 21 september richten meerdere kunstenaars de etalage in (schuin tegenover de Hema). Hun werk blijft daar tot 2 november. Elma Hoste schildert realistische stillevens. Ze haalt haar inspiratie uit dagelijkse voorwerpen en de natuur. Janet Goedhart toont een aantal dierenschilderijen in de discipline mixed media. Verschillende leden van Atelier Jetzes laten hun beeldhouwwerken zien.