• Luci Schermers: op 2 oktober neemt ze afscheid van haar gemeente.
• Luci Schermers: op 2 oktober neemt ze afscheid van haar gemeente. Foto: Jan Timmer

Dominee Luci Schermers neemt afscheid: ‘Ik was meer pastor dan theoloog’

Algemeen

KRIMPEN A/D LEK • Luci Schermers neemt op 2 oktober afscheid als predikant van de Ontmoetingskerk in Krimpen aan de Lek.

“Het naderende vaarwel geeft wel een dubbel gevoel”, geeft ds. Schermers meteen toe. “Ik voel me nog midden in de gemeente staan en het ontbreekt me allerminst aan energie. In die zin ben ik nog niet toe aan mijn emiritaat. Daartegenover staat dat ik straks over veel vrije tijd beschik en dat is ook best aanlokkelijk.”

Ze heeft al gepland dat ze begin oktober samen met haar zus het ‘Kloosterpad’ gaat lopen, een wandelroute in Noord-Brabant en Limburg met overnachtingen in kloosters onderweg. Daarnaast verheugt ze zich er op om meer tijd door te gaan brengen met haar kinderen, kleinkinderen en haar moeder. En uiteraard hoop ik gezond te blijven”, voegt ze er aan toe.

Luci Schermers (66) begon haar beroepsmatige leven ooit in het onderwijs. Na haar studie Theologie werd ze in 1989 predikant/geestelijk verzorger in verpleeghuis Ichthus/Meerhorst in Capelle. Dat ambt vervulde ze later ook in Zorgcentrum Laurens te Rotterdam en het IJsselland Ziekenhuis. Van 2001 tot 2007 was ze dominee in Krimpen aan de Lek om daarna te switchen naar het IJsselland Ziekenhuis. In 2013 keerde ze in de Ontmoetingskerk terug. “Ik heb me hier altijd vrij gevoeld”, zegt ze. “Dit is een kerk van ‘doeners’. Er hangt een open sfeer. Beide spreken me aan. Ik ben zelf net zo, en wilde als predikant meer pastor zijn dan theoloog, dienstbaar zijn aan mijn gemeente en verbindend actief zijn. Ik ben dankbaar dat ik ik hier heb mogen zijn.”

Deze maand bereiden de Ontmoetingskerk en Luci Schermers zich onder meer via een schilderijenexpositie van kunstenares Anneke Kaai - waarbij de Psalmen centraal staan - voor op het afscheid van de predikant. Psalmen vormen ook het thema op 2 oktober, wanneer Luci Schermers voor de laatste keer de kansel bestijgt als dominee van de door haar zo geliefde Ontmoetingskerk. “Daarmee is de cirkel rond”, glimlacht ze, denkend aan het hoofdthema van de dienst. “Toen ik als predikant begon in 1989 waren de Psalmen ook het onderwerp van mijn preek. Ze gaan over menselijke emoties zoals verdriet, vreugde, woede. Ze mogen van God allemaal bestaan. We zijn allemaal mens en God heeft voor ons allemaal plaats. Mooi om zo afscheid te mogen nemen van deze levende en levendige gemeente.”

Jan Timmer