• Filerijden bij de grote kruising.
• Filerijden bij de grote kruising. Foto: Facebook/Stem van Krimpen

Verkeersinfarct Krimpen: ‘Ongelukkige samenloop van omstandigheden’

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Zo noemt wethouder John Janson de forse verkeersopstopping die donderdagochtend ontstond rond de grote kruising aan de Krimpense zijde van de Algerabrug. “Het was gewoon een complete chaos”, hield Stem van Krimpen-raadslid Saskia Oudshoorn hem voor. Ze greep de commissievergadering donderdagavond aan om de wethouder om opheldering te vragen over het verkeersinfarct.

Oudshoorn: “Vanochtend werden wij onaangenaam verrast door de verkeerssituatie in Krimpen, de hele Tiendweg stond vol, evenals de Ouverturelaan. Waar wij dit eerst toeschreven aan de regenval na lange tijd, bleek dit niet zo te zijn. We zijn overstelpt met berichtjes, van ‘wat is hier aan de hand?’ Een hele hoop boze inwoners. Later bleek dus dat de wisselstrook bij de grote kruising was afgesloten. Er stond een grote wagen met grond om iets naast de strook te doen. Voor ons is dit onbegrijpelijk. Hoe kan dit en waarom gebeurt zoiets in de spits? Bovendien, waarom wordt dit niet gecommuniceerd naar de inwoners en hoe gaan we dit in de toekomst voorkomen?”

Het kruispunt is open, maar de werkzaamheden gaan nog door, reageerde de wethouder. Janson: “Wat was er vanochtend aan de hand: het verwijderen van de oude wisselstrook en de bypass vragen soms om een afsluiting van de wisselstrook om veilig te kunnen werken. Aan de Krimpense kant leverde dat de afgelopen tijd nauwelijks problemen op voor de wisselstrook. Het was nu de bedoeling dat ze naast de rijbaan bezig waren, maar kwamen op een gegeven moment toch in aanraking met de wisselstrook. Vanwege de veiligheid is toen besloten om de baan af te sluiten. Omdat er files ontstonden zijn de werkzaamheden zo snel mogelijk afgerond, waarna de strook weer is opengesteld. Daarnaast was het vandaag ook nog eens extra druk met verkeer. Normaal wordt over dit soort zaken gecommuniceerd, maar vandaag was niet de verwachting dat het zo uit de hand zou lopen. We zijn er uiteraard niet gelukkig mee en gaan er alles aan doen om dit in het vervolg te voorkomen.”

Oudshoorn vond dit antwoord ‘weinig concreet’. “Het is toch een kleine moeite om vanuit de werkzaamheden de gemeente op de hoogte te stellen, zodat die vervolgens weer de inwoners kan informeren over wat er aan de hand is. Er zijn mensen die hebben afspraken, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Die komen nu te laat. Hoe gaan we hier in het vervolg mee om?”

Janson: “Ze kunnen kiezen voor communicatie, maar in dit geval is besloten om het op dat moment noodzakelijke werk zo snel mogelijk af te ronden. Al met al was het vandaag een ongelukkige samenloop van omstandigheden. We stellen alles in het werk om dat te voorkomen, maar het blijft soms een hele lastige situatie.”

Vrijdagochtend was het overigens opnieuw raak met opstropend verkeer bij de kruising. ‘En weer is de wisselstrook zonder communicatie dicht, wederom zonder melding aan bewoners’, meldt Stem van Krimpen op Facebook.