• Creatief bezig zijn op ontmoetingsboerderij Groei en Bloei.
• Creatief bezig zijn op ontmoetingsboerderij Groei en Bloei. Foto: aangeleverd

Sfeer proeven bij ‘Groei en Bloei’ in Week tegen Eenzaamheid

Algemeen

BERGAMBACHT • ‘Groei en Bloei’ nodigt in de Week tegen Eenzaamheid belangstellenden uit om een kijkje te komen nemen.

“We zijn nu driekwart jaar open en het loopt naar wens”, vertelt eigenaresse Marleen van Zwienen. “We richten ons met Groei en Bloei op ouderen en volwassenen, die het fijn vinden om andere mensen te ontmoeten of in het dagelijks leven eenzaamheid ervaren. Hier kunnen ze terecht voor een ruime variatie aan activiteiten of om gewoon lekker op de boerderij bezig te zijn.”

De doelgroep is niet specifiek afgebakend, benadrukt Van Zwienen: “We hebben mensen met en zonder hulpvraag. Bijvoorbeeld met parkinson, dementie of ALS, maar ook mensen die ‘gewoon’ rust zoeken en lekker met de dieren aan de gang gaan.”

Zoete inval
Dat levert over het algemeen een gezellige ‘zoete inval’ op aan de Bovenberg in Bergambacht. “We hebben inmiddels ook een vaste groep kinderen, die hier graag komen. Daarnaast gaat binnenkort de Streekwinkel op het erf open, wat ook weer reuring met zich mee zal brengen, en hebben we een theetuin.”

Het aanbod aan activiteiten is zoals vermeld gevarieerd. Van Zwienen: “Van handwerken en workshops tot een houtwerkplaats en moestuin. Daarnaast zijn hier op de (hobby)boerderij koeien, paarden, schapen, geiten, maar ook kleinere dieren als cavia’s. Die moeten gevoederd en verzorgd worden en daar kunnen mensen bij helpen.”

Drempel over
In het kader van de Week tegen Eenzaamheid -van 29 september tot 6 oktober- nodigt Marleen van Zwienen belangstellenden uit om die week eens een kijkje te komen nemen. Zij kunnen een dagdeel gratis de sfeer komen proeven en kijken of de ontmoetings- en activiteitenboerderij iets voor hen is.

“Het is lastig om mensen die eenzaam zijn te bereiken en ze uit hun schulp te halen”, weet Van Zwienen uit ervaring. “Zoals het eveneens een uitdaging is om ouderen weer te activeren na coronatijd, horen we ook van welzijnsorganisaties. Neemt niet weg dat we graag een poging wagen. Vooral omdat we weten hoe leuk ze het vaak vinden als ze eenmaal binnen zijn. Mensen moeten even die drempel over, maar dan hebben ze desgewenst aanspraak en gezelligheid of kunnen ze zelf op de boerderij hun gang gaan.”

Ze doet daarbij ook een beroep op de omgeving van betrokkenen uit de doelgroep. “Mensen die eenzaam zijn hebben niet veel contacten, maar misschien kunnen hun kinderen of anderen om hen heen het juiste zetje geven. Vervoer hier naartoe hoeft geen probleem te zijn. Dat kunnen we desgewenst regelen.”

Van 29 september tot 6 oktober (Week tegen Eenzaamheid) kan iedereen van woensdag t/m vrijdag een dagdeel gratis naar ‘Groei en Bloei’ komen. Graag wel vooraf aanmelden. Dat kan via het aanmeldformulier op de website of bij Marleen van Zwienen: 06-36059634.