• Een deel van de collectie uit 'Glas als IJsbreker'.
• Een deel van de collectie uit 'Glas als IJsbreker'. Foto: Nationaal Glasmuseum

Expositie Glas als IJsbreker

2022 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot 'Jaar van het Glas'. Het is misschien wel een extra reden om een bezoek te brengen aan het Nationaal Glasmuseum in Leerdam.

Wie het Nationaal Glasmuseum bezoekt, wordt verwelkomd door uiterst vriendelijke vrijwilligers. Ze vertellen enthousiast over wat er momenteel te zien is in het museum, waar dat te zien is en wat bezoekers nog meer kunnen doen. Zo wordt er ook duidelijk gemaakt dat bezoekers zelf een kopje koffie of thee met zelfgemaakte boterkoek mogen pakken. De kosten hiervoor? Dat mag de bezoeker zelf bepalen. 

Naast een omvangrijke collectie die permanent in het museum te zien is, zijn er momenteel twee tentoonstellingen te bewonderen: de installatie 'Verder Kijken' van Anton Visser en 'Glas als IJsbreker' van glasblazer Marc Barreda en glasexpert Kitty Leméris. Met een beetje mazzel is die laatste aanwezig om meer te vertellen over het aanwezige glaswerk. Waar 'Verder Kijken' bestaat uit een kleiner aantal grote en indrukwekkende stukken, bestaat 'Glas als IJsbreker' uit twee verdiepingen vol met een groot aantal werken. De tentoonstelling laat bovenal zien dat glas niet enkel functioneel hoeft te zijn, maar dat het ook kan zorgen voor plezier en humor. 

Bezoekers kunnen zogenoemde 'schertsglazen' bewonderen. Het zijn glazen die voornamelijk tijdens de zestiende en zeventiende eeuw onderdeel waren van de toen geldende drinkgewoontes. Zo zijn er glazen met bijzondere vormen, waarvan men zich zal afvragen hoe daar ooit uit gedronken kon worden. Dat is precies de bedoeling. Wanneer iemand vroeger uit moest zoeken hoe er uit het glas gedronken moest worden, was direct het ijs gebroken. Al helemaal wanneer diegene onder de drank kwam te zitten. Sommige glazen zijn namelijk zo ontworpen dat de drinker bij verkeerd gebruik de inhoud van het glas over zich heen krijgt. Ook zijn er glazen te zien waar aloude drankspelletjes mee werden gespeeld. De glazen hebben bovendien de meest uiteenlopende vormen. Zo zijn er hoorns en kanonnen, maar zelfs glazen in de vorm van het mannelijk geslachtsdeel te zien. 

Bezoekers kunnen bovendien zelf ervaren hoe het is om uit de fopglazen te drinken door de 'Fopglas Experience' te boeken. De échte liefhebber kan na afloop ook nog een bezoek brengen aan de Glasblazerij in de haven van Leerdam.