• Wethouder Ria Boere kwam op de koffie bij Leen en Thea Boers.
• Wethouder Ria Boere kwam op de koffie bij Leen en Thea Boers. Foto: Wim Kroone

Leen en Thea Boers delen 60 jaar lief en leed met elkaar

Algemeen

BERGAMBACHT • Leen (88) en Thea Boers (86) waren dinsdag 60 jaar getrouwd. Wethouder Ria Boere feliciteerde het echtpaar in hun appartement aan de Hoofdstraat met deze heugelijke gebeurtenis.

In de zestiger jaren van de vorige eeuw ontmoetten Leen en Thea elkaar in de feestzaal van Amicitia in Lekkerkerk. Die locatie -de shop in de volksmond- was decennialang de plek waar jongeren hun eerste amoureuze stappen zetten. Bij Gouderakker Leen Boers ging zijn hart sneller kloppen voor de Bodegraafse schone. “Ik heb Thea die avond met haar vriendin thuisgebracht,” aldus een twinkelende Boers. “Een week later zocht ik haar op in Bodegraven. De liefde was wederzijds en na een jaar trouwden we.”

Het echtpaar, dat aan de Kattendijk in Gouderak ging wonen, kreeg drie dochters en een zoon. “Ik zorgde voor het huishouden en Leen werkte in de rietmattenfabriek van zijn vader,” vertelt Thea. “Als hobby hield hij duiven en daar boekte hij later veel successen mee.”

Geen windeieren
Zijn kwaliteiten als kweker en kenner van wedstrijdduiven legde Leen, die beschikt over een vlotte babbel, wereldwijd geen windeieren. Hij won met zijn snelle mirages grote wedstrijden. De rietmattenfabriek zette hij niet voort. 

“Ik organiseerde als professional overal wedstrijden,” vervolgt Boers trots. “De Chinezen kochten mijn duiven graag. Over de hele wereld selecteerde ik duiven op kwaliteit. In Japan, waar ik een trainingscentrum opzette, had ik zelfs een fanclub. Voor koning Bhumibol uit Thailand organiseerde ik in 1988 een groot duivenevenement. Ook in België, waar de duivensport floreert, kwam ik graag. Mijn vrouw woonde en werkte daar, voordat ik haar kende, vijf jaar en stond bekend als de prima ballerina van het waterballet. In waterpoloën en wedstrijdzwemmen was ze ook hartstikke goed.”

Gedurende de periodes, dat Leen Boers in het buitenland bivakkeerde, zorgde Thea voor de duiven. Toen de kinderen zelfstandiger werden, ging ze vaak met haar man mee op buitenlandse trips. De laatste jaren leiden ze een rustiger leven en genieten ze van de kleinkinderen en het pas geboren achterkleinkind. 

Mandalaplaten
“We wonen naar onze zin in dit appartementencomplex De Rijckstaete,” merkt Thea Boers nog op. “Leen tekent graag en volgt wielerwedstrijden op televisie. Zelf zwem ik af en toe nog en kleur mandalaplaten in. Lekker ontspannend. Het tuinieren mis ik wel.”

Leen Boers, die met Ria Boere de wereldproblemen al discussiërend onder de loep nam, heeft nog een grote wens. “Als ik 90 jaar mag worden, dan wil ik een parachutesprong maken. Ik wil weten hoe het voelt, als je door de lucht vlieg. Mijn duiven hebben dat jarenlang voor mij gedaan.”

Wim Kroone