• Het Vlisthuis heeft sinds kort een eigen jeu de boules-baan.
• Het Vlisthuis heeft sinds kort een eigen jeu de boules-baan. Foto: Dirk Molenaar

Het Vlisthuis blij met jeu de boules-baan

Algemeen

SCHOONHOVEN • Bewoners en personeel van Het Vlisthuis in Schoonhoven zijn blij met de onlangs gerealiseerde jeu de boules-baan.

“Het idee voor deze voorziening kwam vanuit de bewoners zelf”, vertelt Ria Venema namens Het Vlisthuis. “Gerda Huijzer heeft ons geholpen met de sponsoring van de baan. Haar moeder woonde hier, maar ze is enige tijd geleden overleden. De speelballen zijn omgewisseld voor plastic exemplaren. De originele ballen bleken te zwaar voor de meeste bewoners. De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog; de meeste bewoners zijn boven de tachtig dan wel negentig jaar.” 

Dementie
Het Vlisthuis, dat gespecialiseerde zorg biedt voor mensen met dementie, is onderdeel van de organisatie ‘Dagelijks Leven’. Doelstelling is om op kleinschalige schaal bewoners ‘knus’ te huisvesten en ze het gevoel te geven alsof ze thuis zijn. Een concept dat goed aanslaat op inmiddels meer dan zestig locaties in Nederland.

Ria vindt dat de visie en werkwijze van Het Vlisthuis niet te vergelijken is met andere verpleeghuizen. Ruim twintig jaar is ze werkzaam in deze sector en ze weet dus waar ze het over heeft. Zo hebben de bewoners best veel vrijheid.

“We gaan niet volgens een strak tijdschema met hen om”, legt ze uit. “Daarbij hebben de mensen hun eigen arts, fysiotherapeut of kapper. Bij de meeste verpleeghuizen is dit niet mogelijk.” 

Tevens benoemt ze dat er meer een beroep wordt gedaan op naaste familieleden. Voor het personeel was de beginperiode spannend. “Een heel nieuw team, iedereen moest aan elkaar wennen. Maar gelukkig loopt het gesmeerd.“

GPS
In eigen beheer wordt iedere dag gekookt en zijn er activiteiten. Alle beschikbare kamers zijn bezet, met in totaal 21 bewoners. Een aantal van hen wil regelmatig naar buiten. Via een gps-volgsysteem wordt een melding gestuurd als ze buiten de afgesproken zone komen. Dan wordt een familielid gevraagd om de bewoner te zoeken en terug te brengen. “Maar vaak moeten wij zelf op de fiets springen om de persoon op te halen”, lacht Ria.

Oproep
Dagelijks zijn in Het Vlisthuis vrijwilligers actief met allerlei hand- en spandiensten. “Denk aan spelletjes doen, een praatje maken, meedoen bij de activiteiten, een wandeling maken of in de keuken helpen”, maakt Ria duidelijk. Ze doet de oproep om het team van vrijwilligers te komen versterken. Het adres is Van Berkumstraat 1a in Schoonhoven. Meer informatie: www.dagelijks-leven.nl

Dirk Molenaar