• Sproeien tegen de droogte.
• Sproeien tegen de droogte. Foto: Paul van den Dungen

Waterschap: hoger waterpeil in de polder om zout water tegen te houden

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Door een hoger waterpeil aan te houden in de polders van de Krimpenerwaard zorgt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ervoor dat zout water niet dit laaggelegen gebied binnendringt.

‘Ondanks een paar kleine regenbuien, zijn de gevolgen van de droogte voorlopig nog goed merkbaar’, meldt het waterschap. ‘Om voor voldoende zoet water te kunnen blijven zorgen in het gebied, zijn maatregelen genomen. Op sommige plekken houden we het maximum waterpeil aan binnen het peilbesluit (gewenste waterstanden in een sloot) en houden we het water vast. Dit doen we bijvoorbeeld op de Rotte en in de polders in de Krimpenerwaard’.

Zoet water stroomt vanuit de Hollandsche IJssel via de Ringvaart (aan- en afvoerroute van water) naar de Rotte. Het waterpeil op de Ringvaart staat hierdoor op sommige plaatsen iets hoger dan normaal gesproken het geval is: ‘Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Snelle Sluis bij Moordrecht. Het waterpeil in de Rotte staat ook iets hoger. Omdat het water in de Nieuwe Maas relatief zout is, laten we water in voor de Rotte via de Bergsluis in Rotterdam. Dat is onderdeel van de Klimaatbestendige Wateraanvoer’.

Dat is voor iedereen in het werkgebied belangrijk, stelt het waterschap: ‘De Rotte dient namelijk als waterberging voor een groot gebied en als doorvoerroute van water richting lager gelegen polders. Hoe lang het waterpeil op deze hoogte blijft, hangt af van het weer en de hoeveelheid water -de watervoorraad- in ons gebied’.

Meer informatie, zie de website van het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard.