• Janke Deelman in haar atelier aan huis.
• Janke Deelman in haar atelier aan huis.

Amateur-kunstenares Janke Deelman enthousiasmeert graag

Algemeen

KRIMPEN AAN DE LEK • Janke Deelman (76) exposeert tot en met augustus met collages en schilderijen in de bibliotheek te Lekkerkerk. Een kennismaking.

Zodra je de woonkamer aan de Groenland in Krimpen aan de Lek binnenstapt, wordt duidelijk dat hier een een kunstenares huist. Aan de muur is haar veelzijdige werk volop te zien. Dat maakt ze in haar atelier, gevestigd in een aanbouw op de benedenverdieping. 

“Soms pik ik de hele woonkamer in als ik aan het werk ben”, zegt ze lachend. “Ach, de honden vinden het wel gezellig. Vroeger zat ik vaak boven te werken. Dat vonden ze maar niks.”

Creatief
Na haar pensioen stortte de voormalige medewerkster van het Streekmuseum Krimpenerwaard, waar ze ruim twintig jaar actief was, zich op het schilderen. “Ik ben altijd al creatief geweest, maar door gebrek aan tijd kwam er niks van”, zegt ze. “Dat heb ik na mijn pensioen ruimschoots ingehaald.” Vooral tijdens corona was het creatief bezig zijn een welkome afleiding van het eentonige bestaan zonder uitjes.

Janke, lid van de Krimpener Kunstwaard, maakt gevarieerd werk. Ze begon ooit met (zeer) realistisch schilderen, maar heeft inmiddels een lossere aanpak. “Ieder haartje op mijn hondenschilderijen moest op zijn plek zitten. Mijn docente raadde me een lossere werkzijde aan. Iets wat ik ter harte heb genomen, al kostte het nog best wel wat moeite.” 

Enkele jaren geleden ontdekte Janke het printen op een gelatine plaat. Dat zette haar manier van werken op z’n kop. “Ik schilder als het ware met papier en werk daarbij laagje voor laagje. Het is heel intensief, maar ook erg leuk. Ik ben er elke dag wel mee in de weer.”

Liberia
Het kleurrijke in haar werk vindt ongetwijfeld zijn oorsprong in haar jeugdjaren in Liberia. “Ik heb van mijn vijfde tot twaalfde in dit Afrikaanse land gewoond. Daarna ben ik in Nederland naar school gegaan. Ik verbleef bij mijn opa en oma, want mijn ouders bleven in Liberia in verband met het werk van mijn vader. Hij werkte als technicus in een ijzerertsmijn. Tot mijn twintigste ben ik er nog regelmatig geweest, daarna kwamen mijn ouders ook permanent naar Nederland.”

Vooral de kleuren geel en rood komen veel terug in haar werk. Het zijn de kleuren van de aarde rondom de ijzerertswinning. Janke: “Ik heb er warme herinneringen aan vanwege mijn jeugdjaren daar.”

Bibliotheek
Wie een indruk van het werk van Janke wil krijgen is welkom tijdens de openingstijden van de bibliotheek in Lekkerkerk, waar twintig kleinere en even zoveel grotere werken te zien zijn. “Ik exposeer al langer in bibliotheken, met name in de omgeving. Het heeft twee jaar stilgelegen vanwege corona, maar nu kan het gelukkig weer.”

Ze houdt ervan om haar werk te delen, het aan anderen te laten zien. “Niet zozeer om het te verkopen, want dat is niet mijn hoofddoel, maar meer om mensen in aanraking te brengen met kunst. Ze te enthousiasmeren. En ze misschien zelf aan het schilderen te krijgen. Ook vind ik het leuk als ik reacties op mijn werk krijg of dat mijn creaties mensen aan het denken zetten.”

Oekraïne
Zoals haar schilderij dat ze maakte vanwege de oorlog in Oekraïne. “Het is een wat abstract werk, met kippen in de hoofdrol. Je moet het even laten landen voordat je de betekenis ziet”, licht ze een tipje van de sluier op. Het werk heet ‘Verscheurde wereld’ en is te koop, waarbij de opbrengst ten goede komt aan hulp aan Oekraïne.

“Ja, ik heb wat met kippen”, vervolgt ze. “Deze dieren komen veel terug in mijn werk. Ze verbeelden ook mensen, met hun verschillende emoties. Want mensen schilder ik juist niet graag.”

Ook naar komende exposities, zoals in de Crimpenhof (vanaf medio december) en in de Tuyter (in januari), kijkt ze uit. “Leuk, want ik heb niet eerder in Krimpen aan den IJssel geëxposeerd. En spannend, omdat dan weer nieuw publiek mijn creaties ziet.”

Thuis
Wie nog meer werk wil zien, dan wel meer wil weten over haar werkwijze, is welkom bij de amateur-kunstenares thuis. “Een afspraak maken kan via mijn website. Mensen kunnen dan gelijk de collectie spaarvarkens (zo’n 1.200 stuks), die mijn man verzamelt én persglas (zo’n beetje hetzelfde aantal), dat ik zelf spaar, zien”, besluit de kunstenares uitnodigend.