• Tot 1 december blijft Leen Prins adviseur van de school.
• Tot 1 december blijft Leen Prins adviseur van de school. Foto: Dirk Molenaar

Geen geraniums voor afscheid nemende schooldirecteur Leen Prins

Algemeen

SCHOONHOVEN • Zijn functie als directeur van het Schoonhovens College, locatie Vlisterweg, zit erop. De energieke Leen Prins blijft echter op verschillende fronten actief.

Vol trots laat Prins (66) het ‘afscheidsmagazine’ zien, dat speciaal voor hem is gemaakt. Boordevol verhalen, foto’s, interviews, stukje historie, anekdotes en vooral gelukwensen. 

Aardrijkskunde
Onlangs is hij met pensioen gegaan, na 44 jaar werkzaam te zijn geweest in het onderwijs. Na zijn militaire dienstplicht solliciteerde hij in 1978 bij de toenmalige LHNO Zilverschoon (huishoudschool) aan de Spoorstraat. Aangenomen als leraar Nederlands studeerde hij in de avonduren om ook bevoegd les te geven in aardrijkskunde en geschiedenis.

Begin jaren negentig fuseerde de LHNO met de Burgemeester Aten School, bekend als de LTS. Daarop volgde een nieuwe fusie met scholengemeenschap de Drie Waarden. Hieruit is het Schoonhovens College ontstaan. Prins betrok bijna twintig jaar een leidinggevende functie op het vmbo-gedeelte. “Als je een beetje kan organiseren en met mensen omgaan, dan kom je al een heel eind”, geeft hij glimlachend en een tikkeltje bescheiden aan.

IJzergieterij
Prins is altijd een voorstander geweest om samen te werken met het bedrijfsleven. “Dit heeft de school en leerlingen afgelopen jaren mooie dingen gebracht. In de techniek en de zorg zijn veel veranderingen geweest. Als school moet je ‘aangelijnd’ blijven. Daarom hebben we altijd de verbinding gezocht met de buitenwereld. Je moet aan leerlingen laten zien hoe modern techniek is”, legt hij uit. “Zo hebben we moderniseringen kunnen doorvoeren in de lokalen.” Als voorbeeld haalt hij het lokaal metaaltechniek aan: “Dat zag indertijd uit als de ijzergieterij waar mijn vader in de jaren zestig werkte.”

Zijn afscheid had hij graag gecombineerd met de ingebruikname van het nieuwe schoolgebouw. Dat komt op de plaats waar nu sporthal De Meent staat. Naar verwachting is de bouw binnen drie jaar gerealiseerd. 

Telstar
Een paar jaar geleden verhuisde hij naar zijn geboorteplaats IJmuiden. Door ziekte is zijn vrouw rolstoelgebonden. Samen wonen ze nu gelijkvloers in een mooi appartement met uitzicht op zee. Tot 1 december blijft hij adviseur van de school, werkende vanuit zijn eigen huis. Daarnaast zit hij in diverse besturen en is hij nauw betrokken bij de stadionontwikkeling van zijn voetballiefde Telstar, eveneens in IJmuiden.

Niks geen geraniums dus voor de nog altijd energieke Leen Prins. “Maar ik ben wel realistisch genoeg, dat het volgend jaar zomaar anders kan zijn”, besluit hij het gesprek.

Dirk Molenaar