Afbeelding
Foto:

Informatieloket stikstof voor boeren

regio • Gedeputeerde Meindert Stolk (CDA) is bezig om een informatieloket op te zetten, waar boeren met al hun vragen rondom de stikstofproblematiek terechtkunnen. Dit loket zal waarschijnlijk kort na de zomervakantie beschikbaar komen.


Extra steun voor biologische boeren

regio • De provincie Zuid-Holland gaat koplopers in de kringlooplandbouw, zoals biologische, natuurinclusieve en kringloopboeren, extra ondersteunen bij de uitvoering van het stikstofbeleid. Ook worden hun prestaties meegewogen in de gebiedsgerichte aanpak. Een motie van het CDA hiervoor werd door een ruime meerderheid van de Provinciale Staten aangenomen.

Het college van Gedeputeerde Staten beloofde tot een plan te komen om PAS-melders te legaliseren. Daarnaast gaat de provincie een regeling uitwerken om bij de minister aan te dringen op een schaderegeling voor agrarische bedrijven, omdat zij nu geconfronteerd worden met een lagere waarde voor hun bedrijf.


Uitleg over boerenprotest in begrijpelijke taal

stolwijk  • Sheila Kok heeft in haar tuin aan de Frans Halsstraat in Stolwijk een protestbord geplaatst waarop in ‘begrijpelijke taal’ wordt uitgelegd wat er nu allemaal speelt onder de boeren. “Zijn er na het lezen nog vragen? Bel dan gerust aan.”

“Mijn man heeft een eenmanszaak in het agrarische loonwerk, tevens grond-, weg- en waterbouw”, vertelt Sheila. “Wij merken dat hier in het dorp bij een deel van de inwoners nog niet duidelijk is wat er exact speelt op dit moment. Ja, ze weten dat er een probleem is met de stikstofuitstoot, maar daar blijft het bij. Met ons protestbord proberen we hierin wat duidelijkheid te scheppen.”

Melkquotum
Om te vervolgen: “De overheid heeft in 2015 het melkquotum afgeschaft. Dit betekent dat de boeren vanaf dat moment een onbeperkte hoeveelheid melk mochten produceren. Daarnaast is ook toegestemd in megastallen, de vergunningen zijn afgegeven en de toekomst lachte de boeren, maar ook de loonwerkers, toe. Op dit moment wordt dit beleid tegengesproken door de veestapel met veertig procent te verkleinen, waardoor de stikstofproductie vermindert. Dit staat averechts op wat er beloofd is. De overheid wijst nu volledig naar de agrarische sector en dit is waarom we boos zijn.”